Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Πορτοκαλόπιτα


Πορτοκαλόπιτα

Υλικά

  • Αυγά 2
  • Γιαούρτι 1 κεσεδάκι 2 %
  • Ζάχαρη 3/4 της κούπας
  • Μπέικιν πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ 1 1/2 φακελάκι
  • Βανίλια 1
  • Φύλλο κρούστας 1 πακέτο
  • Ελαιόλαδο 1 κούπα
  • Ξύσμα πορτοκαλιού 2 πορτοκάλια
Για το σιρόπι
  • Χυμός πορτοκάλι 1 ποτήρι νερού
  • Νερό 2 ποτήρια
  • Ζάχαρη 1 1/2 ποτήρι νερού

Οδηγίες

Κόβουμε το φύλλο με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια (το θρυμματίζουμε). Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά λάδι, γιαούρτι, αυγά, ζάχαρη, ξύσμα, βανίλια, μπέικιν. Στη συνέχεια βάζουμε και το φύλλο και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να απορροφήσει το φύλλο τα υγρά. Τοποθετούμε το μείγμα μας σε ένα ταψί και το ψήνουμε στους 180 στη χαμηλή σχάρα. Η πίτα μας θα είναι έτοιμη μόλις ροδοκοκκινίσει. Καλό θα ήταν να την ψήσουμε σε πυρέξ για να δούμε αν έχει ψηθεί και από κάτω. Για το σιρόπι βάζουμε σε μια κατσαρόλα μικρή όλα τα υλικά και βράζουμε για 5 – 7 λεπτά. Διατηρούμε το σιρόπι ζεστό και μόλις ψηθεί η πίτα, την βγάζουμε και την περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό μας και σερβίρουμε.

Αλμυρό κέικ με φέτα, μπέικον και πράσινες ελιές


Αλμυρό κέικ με φέτα, μπέικον και πράσινες ελιές

Υλικά

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ 6 φλυτζάνια του τσαγιού
  • Ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι του τσαγιού
  • Γιαούρτι στραγγιστό 2 φλυτζάνι του τσαγιού
  • Μπέικιν πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ 4 κουταλιές του γλυκού
  • Αυγά 6 τεμ.
  • Μπέικον 10 φέτες
  • Τυρί φέτα 1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
  • Πράσινες ελιές 10 τεμ. χωρίς κουκούτσια
  • Αλάτι μια πρέζα

Οδηγίες

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά χτυπημένα, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, το τυρί, το μπέικον κομμένο σε κύβους, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τις ελιές ψιλοκομμένες και το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα (μια μαλακή ζύμη). Βουτυρώνουμε ένα ταψί, το αλευρώνουμε, το τινάζουμε για να φύγει το περιττό αλεύρι και προσθέτουμε το μείγμα. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 55-60 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε κομμάτια.

Αλμυρό κέικ με κοτόπουλο

Αλμυρό κέικ με κοτόπουλο

Υλικά

  • Στήθη κοτόπουλου 2 φιλέτα βρασμένα
  • Γάλα 1 κούπα του τσαγιού
  • Αυγά 4 τεμ χτυπημένα
  • Ελαιόλαδο 1 κούπα του τσαγιού όχι γεμάτη
  • Γιαούρτι 1 κούπα του τσαγιού
  • Κεφαλογραβιέρα τριμμένη 1 κούπα του τσαγιού
  • Παρμεζάνα τριμμένη 1 κούπα του τσαγιού
  • Γαλοπούλα 1 κούπα τσαγιού καπνιστή ψιλοκομμένη
  • Μπέικιν πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ 3 κουταλάκια του γλυκού
  • Αλάτι -πιπέρι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ 3 κούπες του τσαγιού
  • Μαϊντανός 3 κλώναρια ψιλοκομμένα

Οδηγίες

Έχουμε βάλει τα 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο να βράσουν σε κατσαρόλα με νερό μέχρι να μαλακώσουν, τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το γάλα,το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα,το γιαούρτι, τα τυριά τριμμένα,την γαλοπούλα ψιλοκομμένη, το κοτόπουλο  ψιλοκομμένο,το μπέικιν πάουντερ, μία πρέζα αλάτι,το πιπέρι,προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Τέλος προσθέτουμε και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αλείφουμε με βούτυρο μια φόρμα για κέικ , την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40- 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει (ανάλογα τον φούρνο μας). Βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε για 8 λεπτά στη φόρμα,το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, το κόβουμε και το σερβίρουμε.

Πίτσα χωριάτικη

Πίτσα χωριάτικη

Υλικά

Για την ζύμη
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ 600-800 γρ
  • Μαγιά ξερή 1 φακελάκι
  • Ζάχαρη 1 κουταλάκι γλυκού
  • Αλάτι 1/2 κουταλάκι γλυκού
  • Ελαιόλαδο 1/2 φλιτζάνι του καφέ
  • Νερό όσο πάρει
Για τη γέμιση
  • Ντομάτες 2 μέτριες κομμένες ροδέλες
  • Τυρί φέτα 300 γρ θρυμματισμένη
  • Ελιές 50 - 100 γρ ροδέλες
  • Πιπεριά πράσινη 1 μεγάλη
  • Ρίγανη
  • Μανιτάρια λευκά 10-15 τεμ κομμένα
  • Κρεμμύδια ξερά 2 τεμ κομμένα σε ροδέλες
  • Κέτσαπ

Οδηγίες

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε την μαγιά μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο νερό μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη. Αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη. Στρώνουμε λαδόκολλα στην λαμαρίνα του φούρνου μας και τοποθετούμε την ζύμη μας μέσα. Αλείφουμε λίγο κέτσαπ σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και τοποθετούμε τα υλικά μας ανάλογα με την σειρά που προτιμάει ο καθένας.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθούν  και να αποκτήσουν ένα ωραίο χρώμα (περίπου 20-30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μας).

Πώς να αποκτήσεις πόδια για… κολάν

Η εποχή για τα κολάν έφτασε… Όσο άνετα και πρακτικά είναι τα συγκεκριμένα ρούχα, η αλήθεια είναι ότι αποκαλύπτουν και την παραμικρή ατέλεια στο σώμα σου.
Εάν θες λοιπόν να τα φορέσεις με αυτοπεποίθηση, το παρακάτω 10 λεπτο workout γυμνάζει αποτελεσματικά τα πόδια και τους γλουτούς.
Πάτησε play και ετοιμάσου να ιδρώσεις…

άε αυτές τις τροφές και απόκτησε πιο αδύνατη μέση!

Οι πρωτεϊνες και τα δημητριακά ολικής άλεσης βοηθούν πολύ στο να αποκτήσεις μία αδύνατη μέση. Δες ποιες είναι οι τροφές που μπορούν να σου κάνουν καλό!
Καυτερή πιπεριά
Τα καυτερά φαγητά είναι ο πιο εύκολος τρόπος να λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός σου και αυτό σημαίνει πως θα καις περισσότερο λίπος. Μπορείς να τα βάλεις στην καθημερινή σου διατροφή ή να τρως κάτι καυτερό 30 λεπτά πριν τα γεύματά σου. Οι καυτερές πιπεριές είναι στην κορυφή της λίστας αλλά και η καυτερή μουστάρδα κάνει επίσης τη δουλειά της. 
Chia Seeds
Ένα από τα καλύτερα φαγητά για μικρότερη μέση, το chia seeds είναι μία τέλεια τροφή για να χάνεις λίπος. Περιέχει πολύ πρωτεϊνη και πολλές ίνες. 
Σπανάκι
Μία από τις πιο υγιεινές τροφές για να χάσεις βάρος είναι το σπανάκι. Είτε το φας ωμό είτε μαγειρεμένο, το σπανάκι είναι επίσης γεμάτο σίδηρο και σου δίνει μόλις 33 θερμίδες ανά φλιτζάνι. 
Γιαούρτι
Τα προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι βοηθούν πολύ στη απώλεια βάρους. Επιπλέον μπορείς να αντικαταστήσεις την κρέμα γάλακτος στα φαγητά με γιαούρτι και έτσι να φτιάχνεις πιο υγιεινές συνταγές στην καθημερινότητα σου. 
Αυγά
Η πρωτεϊνη είναι το κλειδί για πιο λεπτή μέση και τα αυγά έχουν πολλή από αυτή. Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό που θα περιλαμβάνει αυγά και θα σου δίνει πολύ ενέργεια ενώ θα σε βοηθάει και να μην πεινάς.

Με λίγες θερμίδες και λιπαρά [plus: 2 ακόμα τρόποι να βάλεις στη διατροφή σου την πατάτα με υγιεινό τρόπο]

Φτιάξε Τις Πιο Νόστιμες Χωριάτικες Πατάτες

Πατάτες νόστιμες και με λίγες θερμίδες για σένα. Έτσι, θα αποφύγεις τις τηγανητές πατάτες, που μία μεγάλη μερίδα τους θα σε επιβαρύνει με 500 θερμίδες και 26 γραμμάρια λίπος.

Φτιάξε μόνος σου υπέροχες πατάτες στο φούρνο, τραγανές και πεντανόστιμες. Η κάθε μερίδα θα σου δώσει 140 θερμίδες και 7 γραμμάρια λιπαρά.

Εκτέλεση (για 2 μερίδες)
1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200οC.
2. Κόβεις μία μεγάλη πατάτα (ή δύο μικρές) σε 6 κομμάτια χωρίς να την ξεφλουδίσεις. Σε μεγάλο μπολ ρίξε λίγο ελαιόλαδο με τα αρωματικά ή τα μπαχαρικά τής επιλογής σου (δοκίμασε δεντρολίβανο, ρίγανη και πιπέρι καγιέν) και λίγο αλατοπίπερο, πρόσθεσε τις πατάτες και ανακάτεψε καλά.
3. Τις ψήνεις σε αντικολλητικό ταψάκι για 25' ή μέχρι να χρυσίσουν, ανακατεύοντας μία φορά στη μέση περίπου του ψησίματος.


Παράλληλα, μπορείς να ακολουθήσεις τις δύο παρακάτω προτάσεις του Γιάννη Χρύσου, κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου, για να εντάξεις την πατάτα στην υγιεινή διατροφή σου:

Πώς να την κάνεις ψητή
Οι ψητές πατάτες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Φέρσου έξυπνα: αφαίρεσε το μέσα μέρος μιας ψητής πατάτας, αφήνοντας γύρω γύρω περίπου 1,5 εκατοστό. Γέμισέ τη με ψητά λαχανικά και γαρνίρισε με λίγο τυρί και πάπρικα. Ψήσ' τη στη σχάρα μέχρι να λιώσει το τυρί.
Και θυμήσου: όταν προσθέτεις λίγο τυρί άπαχο ή κρέας στο πιάτο με τις πατάτες, καταφέρνεις να μειώσεις το γλυκαιμικό δείκτη, οπότε και να χορτάσεις γρηγορότερα και για περισσότερη ώρα.

Κάν΄τη σούπα
Αναμειγνύοντας τις πατάτες με άλλα λαχανικά, αυξάνεις τη θρεπτική τους αξία.
Γρήγορο γεύμα για ένα άτομο: βάλε μια ψητή πατάτα στο μπλέντερ με ζωμό λαχανικών. Πρόσθεσε 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο ψιλοκομμένο σπανάκι ή μπρόκολο και χτύπησέ τα μέχρι να μαλακώσουν (πρόσθεσε κι άλλο ζωμό αν χρειάζεται) και ζέστανέ τα στην ηλεκτρική κουζίνα.

Λαχανοντολμάδες παραδοσιακοί



Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 λάχανο μέτριο
  • 500 γρ. κιμά
  • 2 φλιτζανάκια ρύζι καρολίνα
  • 2 κρεμυδάκια φρέσκα
  • 1 κρεμύδι ξερό
  • μαιντανό
  • ανηθο
  • λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 αυγά φρέσκα
  • 1 λεμόνι
  • 1 κουταλιά κόρν φλάουρ (προαιρετικά)
Πώς το κάνουμε:
Βήμα 1
1) Βάζουμε το λάχανο σε κατσαρόλα με νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να ανοίξουν και να μαλακώσουν λίγο τα φύλλα.
Βήμα 2
2) Σε μιά λεκάνη ανακατεύουμε τον κιμά, τα κρεμύδια, το ρύζι, τον μαιντανό, τον ανηθο, λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 3
3) Γεμίζουμε ενα ενα τα φύλλα του λάχανου με λίγο κιμά και τυλίγουμε σε ρολάκια.
Βήμα 4
4) Στρώνουμε ενα φύλλο λάχανου πάντα κάτω στον πάτο της κατσαρόλας και μετά βάζουμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα ομοιόμορφα, τούς ρίχνουμε νεράκι, λάδι, αλάτι, πιπέρι και αν τούς βράσετε σε κατσαρόλα απλή τούς βάζετε ενα πιατάκι απο επάνω για να μή χαλάσουν το σχήμα τους, αν τους κάνετε σε χύτρα δε χρειάζεται πιάτο.
Βήμα 5
5) Μόλις ειναι ετοιμα βρασμένα ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χτυπώντας τα αυγά με το λεμόνι και αν θέλουμε για πιό πηχτό ζουμάκι βάζουμε το κόρν φλάουρ.
Βήμα 6
6) Ρίχνουμε σιγά σιγά λίγες κουταλιές από το ζουμί χτυπώντας το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στό φαγητό μας κουνώντας συνεχώς την κατσαρόλα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Δοκιμάστε τούς ντολμάδες ετσι οπως τούς εκαναν οι γιαγιάδες μας με απλό παραδοσιακό τρόπο.
Καλή επιτυχία

Γιουβαρλάκια στο φούρνο

Περιγραφή

Πολύ νόστιμα γιουβαρλάκια με κρέμα γάλακτος και τυρί στο φούρνο.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/2 κιλό κιμά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 3 μέτρια καρότα
  • μαϊντανό ψιλ/μένο
  • 1/2 φλ. ρύζι
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. αλεύρι ή φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • πιπέρι μαύρο
  • αλάτι
  • 1 1/2 λίτρα νερό
  • 1 κύβο κότας ή λαχανικών

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σκόρδο τριμμένα στο μούλτι, το αλεύρι ή φρυγανιά και το μπέικιν. Ρίχνουμε το αυγό, αλατοπίπερο, πάπρικα, μαϊντανό και ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά. Τέλος προσθέτουμε και το ρύζι καλά πλυμένο και στραγγισμένο. Ζυμώνουμε πολύ καλά.
Βήμα 2
2) Βάζουμε το νερό σε φαρδιά κατσαρόλα να βράσει μαζί με τον κύβο και πλάθουμε μέτρια γιουβαρλάκια. Μόλις αρχίζει να βράζει το νερό ρίχνουμε μέσα τα γιουβαρλάκια και τα σιγοβράζουμε 15-20 λεπτά.
Βήμα 3
3) Τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε ταψί.
Βήμα 4
4) Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το τυρί, πιπέρι και πάπρικα καλά.
Βήμα 5
5) Περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια και πασπαλίζουμε ακόμη λίγο τυράκι απάνω.
Βήμα 6
6) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά να ροδίσουν.
Βήμα 7
7) Σερβίρουμε με πατάτες βραστές ή τηγανιτές.

Γιουβαρλάκια στο φούρνο



Τα χειρότερα λάθη που κάνουμε όταν μιλάμε στα παιδιά μας!

Έχετε σκεφτεί πως μοιάζει ο εγκέφαλος των παιδιών μας; Σαν ένα σφουγγάρι. Κι αυτό το μικρό σφουγγάρι ρουφά και επεξεργάζεται τις πληροφορίες που εμείς τους δίνουμε καθημερινά μέσα από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε.
Η Ph.D ψυχολόγος Melanie Greenberg από την Καλιφόρνια η οποία ειδικεύεται σε θέματα επικοινωνίας γονέων και σωστής ανατροφής των παιδιών, υποστηρίζει ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι γονείς μπορούν να αλλάξουν τον εγκέφαλο των παιδιών τους. Και προτείνει: ας μάθουμε να χρησιμοποιούμε τις λέξεις σωστά.
Γράφει η Γεωργία Λινάρδου
Το να είσαι γονέας είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πλέον δύσκολους, σύνθετους και ουσιαστικούς ρόλους. Αυτό το γνωρίζουμε οι περισσότεροι. Αυτό, όμως, που έρχονται οι ειδικοί να μας μάθουν ή να μας θυμίσουν είναι ότι η επικοινωνία μας με τα παιδιά είναι καταλυτικός παράγοντας για την εξέλιξη τους.
Υποστηρίζει η Melanie Greenberg ότι ακολουθώντας μία αυταρχική συμπεριφορά με «μη» και «δεν πρέπει» ή μία συμπεριφορά σούπερ ανεκτική και υπομονετική, μαθαίνουμε το παιδί το τελείως αντίθετο απ' ότι προσδοκούμε. Η ειδικός εκτιμά ότι και τα δύο είδη συμπεριφοράς είναι ακραία και επηρεάζουν αρνητικά στα συναισθήματα του παιδιού. Ένας γονέας πρέπει να είναι δίκαιος, ευέλικτος, να σέβεται το παιδί, να το ακούει, να μην αδιαφορεί για τα συναισθήματά του και κυρίως να θέτει με σαφήνεια και καθαρότητα τα όρια και τους κανόνες.
Τι δεν πρέπει να κάνουμε.
1. Να μιλάμε πολύ: Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος συγκρατεί μόνον τέσσερα είδη πληροφοριών κάθε φορά. Μέσα σε 30 δευτερόλεπτα απευθύνουμε στο παιδί μία ή το πολύ δύο πληροφορίες, ώστε να μπορεί να τις κατανοήσει και να τις επεξεργαστεί. Δε λέμε ποτέ μέσα σε 30 δευτερόλεπτα το εξής: «Ξέρεις δεν είμαι σίγουρη για το τι πρέπει να κάνουμε με το μπαλέτο και τον στίβο αυτήν την περίοδο.Καταλαβαίνεις ότι δε μπορείς να τα κάνεις και τα δύο διότι το μπαλέτο είναι κάθε Δευτέρα και Τετάρτη μέχρι τις 6.30 και ο στίβος είναι κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή τις ίδιες ώρες. Το μυαλό σου θα κουραστεί, δεν θα έχεις καθόλου χρόνο παρά μόνον το Σάββατο. Πότε θα διαβάζεις, πότε θα συναντάς τους φίλους σου... μπλα, μπλα, μπλα».
Πόσες διαφορετικές πληροφορίες δώσατε στο παιδί σας; Πως θα μπορούσατε να το πείτε διαφορετικά; «Το πρόγραμμα σου θα είναι πολύ φορτωμένο αν κάνεις και μπαλέτο και στίβο. Μήπως να σκεφτούμε τι χρειάζεσαι περισσότερο από τα δύο;»
2. Να γκρινιάζουμε: Μήπως ανήκετε στους πολυάσχολους γονείς, με ένα ρολόι στο χέρι και γκρινιάζετε διαρκώς επειδή το παιδί δεν κοιμάται νωρίς, άρα δεν ξυπνάει νωρίς, δεν έχει φτιάξει την τσάντα του, δεν έχει τελειώσει την εργασία του και όλα τα υπόλοιπα; Με το να γκρινιάζετε και να είστε διαρκώς επικριτική καταφέρνετε το τελείως αντίθετο αποτέλεσμα. Εκπαιδεύετε ένα παιδί στο να αγνοεί τα καθήκοντά του διότι γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα του τα υπενθυμίσετε εσείς με την γκρίνια! Γιατί να τα κάνει μόνο του, όταν έχει έτοιμο... υποβολέα;
Δε λέμε: «Σε ξύπνησα νωρίτερα γιατί ποτέ δεν ξυπνάς στην ώρα σου. Ντύσου». Μετά από πέντε λεπτά δεν επαναλαμβάνουμε: «Ακόμη να σηκωθείς;»
Γιατί; Με αυτόν τον τρόπο του αφαιρούμε τις δικές του αρμοδιότητες ενώ παράλληλα του περνάμε και το μήνυμα ότι γκρινιάζουμε διότι δεν το θεωρούμε υπεύθυνο.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Dr Carol Dweck καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Stanford, αυτού του είδους η ανατροφή είναι αρνητική και παρεμβατική και είναι πιθανό να οδηγήσει το παιδί σε μία παθητική και παράλληλα επιθετική συμπεριφορά.
Τι λέμε: «Φεύγουμε για το σχολείο σε μισή ώρα. Αν δεν είσαι έτοιμη και δεν έχεις ετοιμάσει σωστά τα πράγματα σου, θα πρέπει να εξηγήσεις στη δασκάλα σου». Ούτε γκρίνια, ούτε απειλή, ούτε τίποτα. Απλά δίνουμε στο παιδί να καταλάβει τη συνέπεια της μη συμμόρφωσής του στους κανόνες.
3. Να δημιουργούμε αισθήματα ενοχής και ντροπής: Τα περισσότερα παιδιά που γνωρίζω δεν έχουν καμία σχέση με την καθαριότητα του δωματίου τους και την φροντίδα της υγιεινής τους. Και τις περισσότερες μαμάδες που γνωρίζω -συμπεριλαμβανομένης και εμού- συχνά διαμαρτύρονται στα παιδιά γιατί αδιαφορούν για το χώρο τους, γιατί δε μαζεύουν τα παπούτσια τους, γιατί πετούν την τσάντα τους κτλ.
Δε λέμε: «Πάλι είναι το γραφείο σου χάλια; Δηλαδή τι περιμένεις, να έρθω εγώ από τη δουλειά κουρασμένη με τόσα προβλήματα που έχω στο κεφάλι μου και να στο καθαρίσω; Μόνον τον εαυτό σου σκέφτεσαι;» Οκ την πατήσαμε όλες μαζί. Με αυτήν την συμπεριφορά έχουμε εκπέμψει αρκετή αρνητική ενέργεια. Και μόλις κατηγορήσαμε το παιδί μας ότι σκέφτεται μόνον τον εαυτό του. Τι κάναμε; Βάλαμε ταμπελίτσες και δώσαμε την αρνητική πληροφορία στον εγκέφαλο του παιδιού ότι «δεν είναι αρκετά καλό».
Τι λέμε: «Βλέπω ότι ακόμη το γραφείο σου είναι ατακτοποίητο. Σε ένα τέτοιο γραφείο δε μπορείς να μελετήσεις σωστά. Είναι πολύ σημαντικό για μένα τα πράγματα να βρίσκονται σε μία τάξη για να μπορούμε να λειτουργούμε σωστά.Τι θα έλεγες να μαζεύαμε όλα τα πράγματα που έχεις εκεί πάνω, να τα τοποθετούσαμε στην αυλή για να μπορέσεις να κάνεις τη δουλειά σου σωστά;»
Τι πετυχαίνουμε με αυτό; Τους θέτουμε τα όρια μας, του υπενθυμίζουμε τους κανόνες μας δίχως όμως να το γεμίσουμε ενοχές για ευθύνες που δεν του αναλογούν. Και φυσικά, δίχως να το τιμωρήσουμε με θυμό ή γκρίνια, του δίνουμε την πληροφορία της συνέπειας των πράξεων του... «όλα τα πράγματα έξω στην αυλή».
4. Να μην τα ακούμε: Ακούμε τα παιδιά μας; Τα παιδιά επιζητούν την προσοχή μας και μας διακόπτουν διαρκώς. Πώς αντιδρούμε; Πετάμε την σταθερή ατάκα «μπράβο πουλάκι μου» και δεν το κοιτάζουμε καθόλου; Ή του λέμε «τώρα έχω δουλειά, μπορούμε να το συζητήσουμε σε δέκα λεπτά;».
Τι κάνουμε: Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, να έχουμε οπτική επαφή με το παιδί και μέσω αυτής -ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν έχουμε να του πούμε κάτι- του μεταφέρουμε την πληροφορία ότι δεν αδιαφορούμε γι' αυτό που μας λέει, ότι το ακούμε και ότι του δείχνουμε ενδιαφέρον. Με αυτόν τον τρόπο στέλνουμε το μήνυμα στον εγκέφαλο του παιδιού ότι είναι πολύ σημαντικό για εμάς και ότι αξίζει φροντίδα και προσοχή. Είναι ένα είδος ενσυναίσθησης συντονισμού για τους ειδικούς και αυτό επιδρά θετικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο...

Τα χειρότερα λάθη που κάνουμε όταν μιλάμε στα παιδιά μας!

Έχετε σκεφτεί πως μοιάζει ο εγκέφαλος των παιδιών μας; Σαν ένα σφουγγάρι. Κι αυτό το μικρό σφουγγάρι ρουφά και επεξεργάζεται τις πληροφορίες που εμείς τους δίνουμε καθημερινά μέσα από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε.
Η Ph.D ψυχολόγος Melanie Greenberg από την Καλιφόρνια η οποία ειδικεύεται σε θέματα επικοινωνίας γονέων και σωστής ανατροφής των παιδιών, υποστηρίζει ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι γονείς μπορούν να αλλάξουν τον εγκέφαλο των παιδιών τους. Και προτείνει: ας μάθουμε να χρησιμοποιούμε τις λέξεις σωστά.
Γράφει η Γεωργία Λινάρδου
Το να είσαι γονέας είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πλέον δύσκολους, σύνθετους και ουσιαστικούς ρόλους. Αυτό το γνωρίζουμε οι περισσότεροι. Αυτό, όμως, που έρχονται οι ειδικοί να μας μάθουν ή να μας θυμίσουν είναι ότι η επικοινωνία μας με τα παιδιά είναι καταλυτικός παράγοντας για την εξέλιξη τους.
Υποστηρίζει η Melanie Greenberg ότι ακολουθώντας μία αυταρχική συμπεριφορά με «μη» και «δεν πρέπει» ή μία συμπεριφορά σούπερ ανεκτική και υπομονετική, μαθαίνουμε το παιδί το τελείως αντίθετο απ' ότι προσδοκούμε. Η ειδικός εκτιμά ότι και τα δύο είδη συμπεριφοράς είναι ακραία και επηρεάζουν αρνητικά στα συναισθήματα του παιδιού. Ένας γονέας πρέπει να είναι δίκαιος, ευέλικτος, να σέβεται το παιδί, να το ακούει, να μην αδιαφορεί για τα συναισθήματά του και κυρίως να θέτει με σαφήνεια και καθαρότητα τα όρια και τους κανόνες.
Τι δεν πρέπει να κάνουμε.
1. Να μιλάμε πολύ: Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος συγκρατεί μόνον τέσσερα είδη πληροφοριών κάθε φορά. Μέσα σε 30 δευτερόλεπτα απευθύνουμε στο παιδί μία ή το πολύ δύο πληροφορίες, ώστε να μπορεί να τις κατανοήσει και να τις επεξεργαστεί. Δε λέμε ποτέ μέσα σε 30 δευτερόλεπτα το εξής: «Ξέρεις δεν είμαι σίγουρη για το τι πρέπει να κάνουμε με το μπαλέτο και τον στίβο αυτήν την περίοδο.Καταλαβαίνεις ότι δε μπορείς να τα κάνεις και τα δύο διότι το μπαλέτο είναι κάθε Δευτέρα και Τετάρτη μέχρι τις 6.30 και ο στίβος είναι κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή τις ίδιες ώρες. Το μυαλό σου θα κουραστεί, δεν θα έχεις καθόλου χρόνο παρά μόνον το Σάββατο. Πότε θα διαβάζεις, πότε θα συναντάς τους φίλους σου... μπλα, μπλα, μπλα».
Πόσες διαφορετικές πληροφορίες δώσατε στο παιδί σας; Πως θα μπορούσατε να το πείτε διαφορετικά; «Το πρόγραμμα σου θα είναι πολύ φορτωμένο αν κάνεις και μπαλέτο και στίβο. Μήπως να σκεφτούμε τι χρειάζεσαι περισσότερο από τα δύο;»
2. Να γκρινιάζουμε: Μήπως ανήκετε στους πολυάσχολους γονείς, με ένα ρολόι στο χέρι και γκρινιάζετε διαρκώς επειδή το παιδί δεν κοιμάται νωρίς, άρα δεν ξυπνάει νωρίς, δεν έχει φτιάξει την τσάντα του, δεν έχει τελειώσει την εργασία του και όλα τα υπόλοιπα; Με το να γκρινιάζετε και να είστε διαρκώς επικριτική καταφέρνετε το τελείως αντίθετο αποτέλεσμα. Εκπαιδεύετε ένα παιδί στο να αγνοεί τα καθήκοντά του διότι γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα του τα υπενθυμίσετε εσείς με την γκρίνια! Γιατί να τα κάνει μόνο του, όταν έχει έτοιμο... υποβολέα;
Δε λέμε: «Σε ξύπνησα νωρίτερα γιατί ποτέ δεν ξυπνάς στην ώρα σου. Ντύσου». Μετά από πέντε λεπτά δεν επαναλαμβάνουμε: «Ακόμη να σηκωθείς;»
Γιατί; Με αυτόν τον τρόπο του αφαιρούμε τις δικές του αρμοδιότητες ενώ παράλληλα του περνάμε και το μήνυμα ότι γκρινιάζουμε διότι δεν το θεωρούμε υπεύθυνο.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Dr Carol Dweck καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Stanford, αυτού του είδους η ανατροφή είναι αρνητική και παρεμβατική και είναι πιθανό να οδηγήσει το παιδί σε μία παθητική και παράλληλα επιθετική συμπεριφορά.
Τι λέμε: «Φεύγουμε για το σχολείο σε μισή ώρα. Αν δεν είσαι έτοιμη και δεν έχεις ετοιμάσει σωστά τα πράγματα σου, θα πρέπει να εξηγήσεις στη δασκάλα σου». Ούτε γκρίνια, ούτε απειλή, ούτε τίποτα. Απλά δίνουμε στο παιδί να καταλάβει τη συνέπεια της μη συμμόρφωσής του στους κανόνες.
3. Να δημιουργούμε αισθήματα ενοχής και ντροπής: Τα περισσότερα παιδιά που γνωρίζω δεν έχουν καμία σχέση με την καθαριότητα του δωματίου τους και την φροντίδα της υγιεινής τους. Και τις περισσότερες μαμάδες που γνωρίζω -συμπεριλαμβανομένης και εμού- συχνά διαμαρτύρονται στα παιδιά γιατί αδιαφορούν για το χώρο τους, γιατί δε μαζεύουν τα παπούτσια τους, γιατί πετούν την τσάντα τους κτλ.
Δε λέμε: «Πάλι είναι το γραφείο σου χάλια; Δηλαδή τι περιμένεις, να έρθω εγώ από τη δουλειά κουρασμένη με τόσα προβλήματα που έχω στο κεφάλι μου και να στο καθαρίσω; Μόνον τον εαυτό σου σκέφτεσαι;» Οκ την πατήσαμε όλες μαζί. Με αυτήν την συμπεριφορά έχουμε εκπέμψει αρκετή αρνητική ενέργεια. Και μόλις κατηγορήσαμε το παιδί μας ότι σκέφτεται μόνον τον εαυτό του. Τι κάναμε; Βάλαμε ταμπελίτσες και δώσαμε την αρνητική πληροφορία στον εγκέφαλο του παιδιού ότι «δεν είναι αρκετά καλό».
Τι λέμε: «Βλέπω ότι ακόμη το γραφείο σου είναι ατακτοποίητο. Σε ένα τέτοιο γραφείο δε μπορείς να μελετήσεις σωστά. Είναι πολύ σημαντικό για μένα τα πράγματα να βρίσκονται σε μία τάξη για να μπορούμε να λειτουργούμε σωστά.Τι θα έλεγες να μαζεύαμε όλα τα πράγματα που έχεις εκεί πάνω, να τα τοποθετούσαμε στην αυλή για να μπορέσεις να κάνεις τη δουλειά σου σωστά;»
Τι πετυχαίνουμε με αυτό; Τους θέτουμε τα όρια μας, του υπενθυμίζουμε τους κανόνες μας δίχως όμως να το γεμίσουμε ενοχές για ευθύνες που δεν του αναλογούν. Και φυσικά, δίχως να το τιμωρήσουμε με θυμό ή γκρίνια, του δίνουμε την πληροφορία της συνέπειας των πράξεων του... «όλα τα πράγματα έξω στην αυλή».
4. Να μην τα ακούμε: Ακούμε τα παιδιά μας; Τα παιδιά επιζητούν την προσοχή μας και μας διακόπτουν διαρκώς. Πώς αντιδρούμε; Πετάμε την σταθερή ατάκα «μπράβο πουλάκι μου» και δεν το κοιτάζουμε καθόλου; Ή του λέμε «τώρα έχω δουλειά, μπορούμε να το συζητήσουμε σε δέκα λεπτά;».
Τι κάνουμε: Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, να έχουμε οπτική επαφή με το παιδί και μέσω αυτής -ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν έχουμε να του πούμε κάτι- του μεταφέρουμε την πληροφορία ότι δεν αδιαφορούμε γι' αυτό που μας λέει, ότι το ακούμε και ότι του δείχνουμε ενδιαφέρον. Με αυτόν τον τρόπο στέλνουμε το μήνυμα στον εγκέφαλο του παιδιού ότι είναι πολύ σημαντικό για εμάς και ότι αξίζει φροντίδα και προσοχή. Είναι ένα είδος ενσυναίσθησης συντονισμού για τους ειδικούς και αυτό επιδρά θετικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο...

Cereal Killer Cafe: μια πρωτότυπη ιδέα καφέ στο Λονδίνο

Cereal Killer Cafe facebook page
Οι δίδυμοι αδερφοί Alan και Gary Keery αποφάσισαν να πρωτοτυπήσουν και άνοιξαν ένα νέο café στο Λονδίνο, το οποίο σερβίρει μόνο δημητριακά με διάφορα toppings και γάλα, προσελκύοντας όλους τους λάτρεις των δημητριακών κι όχι μόνο.
Το café αυτό είναι το πρώτο στο είδος του και άνοιξε μέσα στο Δεκέμβριο προσφέροντας 120 διαφορετικά είδη δημητριακών από όλο τον κόσμο, 20 toppings και 30 διαφορετικά είδη γάλακτος.
Οι δημιουργοί του σκέφτηκαν ότι δεν υπήρχε πουθενά ένα μέρος όπου κάποιος να μπορεί να πάει, να κάτσει και να φάει δημητριακά, γι’ αυτό και ξεκίνησαν την έρευνά τους, έψαξαν τα πάντα σχετικά με το πώς θα ήταν, από πού θα έβρισκαν τα δημητριακά τους και αν θα λειτουργούσε ως επιχείρηση και μετά από ενάμιση χρόνο άνοιξαν το Cereal Killer Cafe.
CEREAL KILLER CAFE FACEBOOK PAGE
Τους τοίχους του κοσμούν πολύχρωμα κουτιά δημητριακών μαζί με κάποιους φανταστικούς serial killers με διάφορα αντικείμενα (παιχνίδια, περιοδικά κ.λπ) από τα ‘80s και τα ‘90s, καθώς οι ίδιοι θέλησαν να του δώσουν νοσταλγικό χαρακτήρα και να κάνουν τους επισκέπτες του να νιώσουν ξανά παιδιά.
Το Cereal Killer Cafe σερβίρει επίσης κοκτέιλ δημητριακών για περισσότερη γεύση και πρωτοτυπία κι απ’ ό,τι φαίνεται η πρότασή του «τραβάει» τα βλέμματα.

Ο γύρος του κόσμου σε... 29+1 σάντουιτς


Σε όποιο μέρος του κόσμου και αν σας ρίξει η μοίρα, παντού θα υπάρχει ένα σαντουιτσάδικο να σας χορτάσει. Ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά του «δρόμου», έχει παρεισφρήσει στις περισσότερες γαστρονομικές κουλτούρες του κόσμου και κάθε χώρα έχει πια τη δική της παραλλαγή.

Τα περισσότερα σάντουιτς περιέχουν κρέας «στριμωγμένο» ανάμεσα σε λαχταριστά και αφράτα ψωμάκια, γαρνιρισμένο με λαχανικά και πίκλες, μερικά έχουν πατάτες, κάποια έχουν ανανά, κάποια ζάχαρη, κάποια ψάρι και κάποια… ωμό κιμά. Οι επιλογές δεν τελειώνουν, όπως δεν τελειώνει κι όρεξη για ένα φρέσκο, παραγεμισμένο σάντουιτς!
1. Chacarero (Χιλή)
Το χιλιανό σάντουιτς αποτελείται από λεπτοκομμένες φέτες μοσχαριού ή χοιρινού, ντομάτα, πράσινα φασολάκια και πιπεριά τσίλι. Τα φασολάκια είναι που κάνουν τη διαφορά σε αυτή την περίπτωση.
2. Chip Butty (Αγγλία)
Το απλούστερο σάντουιτς θα το βρείτε στη χώρα της Βασίλισσας Ελισάβετ και το βασικό του συστατικό είναι οι πατάτες. Ένα στρογγυλό ψωμάκι ή δύο φέτες ψωμί του τοστ, μερικές τηγανιτές πατάτες και λίγη κέτσαπ είναι κατά βάση τα συστατικά αυτού του σάντουιτς. Σερβιριζόταν αρχικά στις pubs και αποτελούσε κολατσιό της εργατικής τάξης. Σήμερα μαζί με το γεύμα σας σε οποιαδήποτε pub, θα σας φέρουν και ένα ψωμάκι, για να φτιάξετε το δικό σας chip butty, με τις πατάτες που θα έχουν περισσέψει από το πιάτο.
3. Cemita (Μεξικό)
Cemita είναι το όνομα του στρογγυλού ψωμιού στο οποίο σερβίρεται το σάντουιτς, θυμίζει μπριός και από εκεί παίρνει και το όνομά του το ίδιο το σάντουιτς. Το cemita περιέχει, αβοκάντο, κρέας, λευκό τυρί, κρεμμύδια και κόκκινη σάλτσα. Το κρέας που συνήθως χρησιμοποιείται είναι λεπτό φιλέτο βοδινού, ενώ το τυρί είναι μια παραλλαγή μοτσαρέλας.
4. Barros Luco (Χιλή)
Όταν πρόεδρος της Χιλής ήταν ο Ramón Barros Luco, του άρεσε να τρώει το σάντουιτς μόνο με βοδινό κρέας και λιωμένο τυρί και έτσι ακριβώς το συνήθιζε να το παραγγέλνει από το κυλικείο του Κογκρέσου. Έκτοτε, το σάντουιτς αυτό σερβίρεται σε όλη τη χώρα και έχει πάρει και το όνομα του καλοφαγά προέδρου.
5. Chivito (Ουρουγουάη)
Chivito σημαίνει μεν μικρή κατσίκα, αλλά το σάντουιτς ούτε μικρό είναι, από θέμα γέμισης, ούτε κατσικίσιο κρέας περιλαμβάνει. Είναι φτιαγμένο από φέτες βοδινού συνοδευμένες από μοτσαρέλα, ντομάτες, μαγιονέζα, μαύρες ή πράσινες ελιές, μπέικον, τηγανιτά ή βρασμένα αυγά και ζαμπόν.
6. Choripán (Νότιος Αμερική)
Το choripán πρωτοδημιουργήθηκε στην Αργεντινή αλλά ολόκληρη η νότιος Αμερική το καταβροχθίζει χωρίς δεύτερη σκέψη. Σερβίρεται σε τραγανό ψωμάκι και περιέχει λουκάνικο τσορίθο, που είναι είδος χοιρινού λουκάνικου, κομμένο κατά μήκος μαζί με σάλτα chimichurri. Η σάλτα chimichurri φτιάχνεται από μαϊντανό, σκόρδο, ελαιόλαδο, ρίγανη και ξύδι.
7. Donkey Burger (Κίνα)
Το κινέζικο «βρώμικο» περιέχει κρέας από γάιδαρο, μαζί με λίγο λάχανο ή πιπεριές μέσα σε τραγανό ψωμάκι. Μπορεί να είναι κατεξοχήν σπεσιαλιτέ του δρόμου αλλά σερβίρεται και στα γκουρμέ εστιατόρια της χώρας.
8. Doubles (Τρινιντάντ και Τομπάγκο)
Το δημοφιλές σνάκ στο μακρινό Τρινιντάντ φτιάχνεται από φρυγανισμένο ψωμί και ρεβίθια αρωματισμένα με κάρυ. Πολλοί προσθέτουν και μάνγκο, αγγούρι, καρύδα, ταμάρινθο και σάλτσα πιπεριάς. Το doubles οι ντόπιοι το τρώνε για πρωινό, μεσημεριανό ή ακόμα και αργά το βράδυ.
9. Dyrlagens natmad (Δανία)
Το δανέζικο σάντουιτς είναι ανοιχτό και μεταφράζεται ως «το μεταμεσονύχτιο σνακ του κτηνίατρου» για κάποιο λόγο που μόνο οι Δανοί γνωρίζουν. Αποτελείται από μια φέτα ψωμί σίκαλης, πηχτή, παστό βοδινό και ένας είδος σκανδιναβικού πατέ.
10. Döner Kebab (Τουρκία)
Ο τούρκικος γύρος δεν έχει και πολλές διαφορές από τον ελληνικό. Το σουβλάκι των γειτόνων περιέχει ντομάτα, κρεμμύδι, λάχανο, αγγουράκι τουρσί και τσίλι και είναι ιδανικό για τους πότες του μεσονυχτίου.
11. Fischbrötchen (Γερμανία)
Το γερμανικό αυτό σάντουιτς είναι παραγεμισμένο με ρέγγα και ωμά κρεμμύδια. Υπάρχει όμως και η εκδοχή με τη μαρινάτη ρέγγα που τυλίγεται γύρω από μια γευστική γέμιση και μετά τοποθετούνται μέσα στο σάντουιτς.
12. Gatsby (Νότιος Αφρική)
Το τεραστίων διαστάσεων νοτιοαφρικανικό σάντουιτς έχει μεγάλη ποικιλία στα συστατικά του, ανάλογα με τις ορέξεις του καθενός, αλλά πάντα περιλαμβάνει τηγανιτές πατάτες. Πολλοί βάζουν κοτόπουλο, λουκάνικο ή ακόμα και καλαμάρι. Είναι τόσο μεγάλο που συνηθίζεται να κόβεται στα τέσσερα!
13. Leberkässemmel (Γερμανία)
Leberkässe είναι ένα είδος αλλαντικού, που ουσιαστικά αποτελείται από παστό βοδινό, χοιρινό, μπέικον και κρεμμύδια. Το αλλαντικό κομμένο σε φέτες μαζί με λίγη μουστάρδα τοποθετούνται ανάμεσα σε στρογγυλό ψωμάκι και φτιάχνουν ένα νόστιμο σάντουιτς.
14. Katsu-sando (Ιαπωνία)
Το σάντουιτς των Ιαπώνων είναι ανάλογης μινιμαλίστικης φιλοσοφίας με την ιαπωνική κουζίνα και περιέχει παναρισμένη χοιρινή κοτολέτα και τεμαχισμένο λάχανο. Ιδιαίτερα απλό και εύκολο αλλά πιθανόν όχι και τόσο χορταστικό.
15. Medianoche (Κούβα)
Το κουβανέζικο σάντουιτς, του οποίου η ονομασία σημαίνει «μεσάνυχτα» επειδή σε εκείνη ακριβώς την περίοδο του 24ώρου το καταναλώνουν οι περισσότεροι, είναι γεμισμένο με ψητό χοιρινό, ζαμπόν, μουστάρδα, ελβετικό τυρί και πίκλες. Σε αυτό τον τομέα έχει κατακτήσει η Κούβα την Αμερική και θα βρείτε το εν λόγω «βρώμικο» σε όλες τις ΗΠΑ.
16. Pan-bagnat (Γαλλία)
Η γαλλική εκδοχή του γρήγορου φαγητού θα ήταν σίγουρα φινετσάτη. Το pan-bagnat περιέχει τόνο ή αντζούγιες, φέτες βρασμένου αυγού, λαχανικά και ελαιόλαδο. Το ψωμί συνήθως είναι με προζύμι, που το κάνει ακόμα πιο γευστικό. Ποτέ όμως, μην κάνετε το λάθος να αντικαταστήσετε το ελαιόλαδο με μαγιονέζα...
17. Mettbrötchen (Γερμανία)
Το mettbrötchen, περιέχει μαριναρισμένο ωμό χοιρινό κιμά, φρέσκα κρεμμυδάκια και λευκό πιπέρι και τρώγεται πάντα κρύο.
18. Pljeskavica (Σερβία)
Το βαλκανικό αυτό πιάτο, είναι ουσιαστικά ένα γενναίο μπιφτέκι και περιέχει διαφόρων ειδών κιμά, ανάλογα με τις διαθέσεις του σεφ και συνήθως σερβίρεται στο ψωμάκι του μπέργκερ. Μπορείτε όμως να το βρείτε και σε πίτα μαζί με σάλτσα πιπεριάς και βουβαλίσια κρέμα γάλακτος.
19. Pork Chop Bun (Μακάου, Κίνα)
Χοιρινή μπριζόλα ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
20. Bánh mì (Βιετνάμ)
Το Βιετνάμ έχει να παρουσιάσει ένα αρκετά φτηνό αλλά εγγυημένα εύγευστο σάντουιτς. Περιλαμβάνει χοιρινό ή πατέ χοιρινού, αγγούρι, κόλιαντρο και ξιδάτο καρότο μέσα σε γαλλική μπαγκέτα.
21. Roti John (Μαλαισία)
Το πρωινό σάντουιτς των Μαλαισιανών που φτιάχνεται στο τηγάνι είναι μια μπαγκέτα κομμένη στη μέση και ανοιχτή, σκεπασμένη με ομελέτα με κρεμμύδι. Ποικιλίες του πιάτου, περιλαμβάνουν και κάποιο είδος κρέατος όπως είναι το κοτόπουλο ή το βοδινό ή ακόμα και σαρδέλες με σάλτσα από τσίλι.
22. Rou jia mo (Κίνα)
Ένα σάντουιτς που θα γευθείτε στους δρόμους της Κίνας αποτελείται από τεμαχισμένο κρέας, συνήθως χοιρινό, πιπεριές και μπαχαρικά. Το χοιρινό βράζεται για πολλές ώρες με πληθώρα μπαχαρικών και καρυκευμάτων και σερβίρεται σε επίπεδο ψωμί για σάντουιτς.
23. Arepa (Βενεζουέλα)
Arepa λέγεται το λευκό και αφράτο ψωμί από καλαμπόκι αλλά το ίδιο όνομα έχει και το σάντουιτς που φτιάχνεται με αυτό το ψωμί. Η γέμιση περιλαμβάνει τυρί, χοιρινό, αβοκάντο αλλά σε αυτό το σάντουιτς, σημασία έχει περισσότερο το ψωμί παρά η γέμιση.
24. Kaya Toast (Σιγκαπούρη)
Kaya είναι ένα επάλειμμα από καρύδα και ζάχαρη και μαζί με ένα αυγό, αποτελεί τη γέμιση για αυτό το τοστ της Σιγκαπούρης. Σερβίρεται ανάμεσα σε δυο φέτες λευκού ψωμιού του τόστ.
25. Toast Hawaii (Γερμανία)
Το χαβανέζικο τοστ θα το βρείτε στη Γερμανία και αποτελείται από ζαμπόν, ανανά, λιωμένο τυρί και ένα κεράσι μαρασκίνο και με αυτήν ακριβώς τη σειρά από κάτω προς τα πάνω, ενώ στο πάνω μέρος είναι ανοιχτό.
26. Yakisoba-pan (Ιαπωνία)
Οι Ιάπωνες επέλεξαν στο μακρόστενο ψωμάκι του hot-dog να βάλουν ρυζομακάρονα ή αλλιώς noodles, γαρνιρισμένα με πίκλες και μαγιονέζα.
27. Zapiekanka (Πολωνία)
Η πολωνέζικη συμμετοχή στη λίστα είναι μια μπαγκέτα κομμένη στη μέση και ανοιγμένη, γαρνιρισμένη με μανιτάρια, λιωμένο τυρί και ζαμπόν. Μερικοί προσθέτουν και πάπρικα, κρεμμύδι ή κέτσαπ.
28. Vada Pav (Ινδία)
Το vada pav είναι ίσως το μόνο χορτοφαγικό σάντουιτς της λίστας. Είναι πικάντικο, όπως όλα τα ινδικά και αποτελείται από έναν πατατοκεφτέ μέσα σε ψωμάκι του μπέργκερ μαζί με πιπεριές τσίλι και άλλα πικάντικα καρυκεύματα.
29. Fluffernutter (ΗΠΑ)
Οι ΗΠΑ κάνουν και πάλι τη διαφορά με το δεύτερο χορτοφαγικό σάντουιτς της λίστας. Τα υλικά είναι απλά, αμερικανικά και αν έχετε δοκιμάσει έστω ένα από τα προαναφερθέντα σάντουιτς, το fluffernutter θα σας φανεί μάλλον, αστείο και θα το προσπεράσετε γελώντας. Δυο φέτες ψωμί του τοστ. Η μία αλειμμένη με φυστικοβούτυρο και η άλλη αλειμμένη με κρέμα από λιωμένα ζαχαρωτά marshmallow. …
30. Greek σουβλάκι
Για το τέλος, κρατήσαμε το λατρεμένο μας σουβλάκι, τυλιχτό σε λαδωμένη πίτα, με έξτρα δόση τζατζίκι, γύρο ή καλαμάκι και ντομάτα. Έχετε κάτι καλύτερο;

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...