Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Ποιες δέκα χώρες πίνουν τον περισσότερο καφέ;



Μπορεί να νομίζετε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που πίνουν περισσότερο καφέ από εσάς στον κόσμο, αλλά πέφτετε έξω.
Ο καφές είναι το πιο αγαπημένο ρόφημα των περισσότερων ανθρώπων εκεί έξω, που για πολλούς αποτελεί συνήθεια χωρίς την οποία η ημέρα δεν μπορεί να ξεκινήσει. Οι πρώτοι καταναλωτές καφέ, μάλιστα, εντοπίστηκαν τον 15ο αιώναστην Υεμένη και σήμερα υπάρχουν παντού, με ένα café να ξεφυτρώνει σε κάθε γωνιά μεγαλύτερων και μικρότερων πόλεων. Ποιες χώρες, όμως, καταναλώνουν την περισσότερη καφεΐνη από το αγαπημένο τους ρόφημα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Καφέ;
Φινλανδία
Στη σκανδιναβική αυτή χώρα, η κατανάλωση καφέ φτάνει τα 12,2 κιλά κατά κεφαλήν, γι’ αυτό και βρίσκεται στην κορυφή. Όσο για το τι καφέ προτιμούν; Όσο πιο ελαφρύ τόσο το καλύτερο.
Σουηδία
Η έννοια “fika” εδώ σημαίνει κυριολεκτικά «διάλειμμα για καφέ» κάτι που τηρούν οι Σουηδοί, προτιμώντας τον κλασικό, γαλλικό καφέ, σκέτο. Η κατανάλωσή τους φτάνει τα 10 κιλά ανά άτομο το έτος.
Ισλανδία
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ο κάθε Ισλανδός καταναλώνει 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Ο καφές τους πρέπει να είναι απαραιτήτως πικρός και η κατανάλωση φτάνει τα 8,43 κιλά/άτομο.

Νορβηγία
Η αστική τάξη της χώρας καθιέρωσε τον καφέ ως ένα δημοφιλές ρόφημα τον 18ο αιώνα και η Νορβηγία αποτελεί άλλη μια χώρα του ευρωπαϊκού Βορρά, που τον καταναλώνει σε μεγάλο βαθμό. Εκεί προτιμούν τον καφέ τους σκέτο, συχνά με κάποιο γεύμα και η κατανάλωση φτάνει τα 8,68 κιλά/άτομο.
Αυστρία
Μετά την τούρκικη πολιορκία της Αυστρίας τον 17ο αιώνα, η κουλτούρα του καφέ κυριάρχησε στη χώρα. Η κατανάλωση φτάνει τα 7,8 κιλά/άτομο και οι Αυστριακοί προτιμούν κάποια είδη καφέ, όπως fiaker με μπόλικη κρέμα, mazagran, mélange που θυμίζει καπουτσίνο ή mokka, δηλαδή εσπρέσο.
Ελβετία
Οι Ελβετοί αγαπούν πολύ τον καφέ με βάση τον εσπρέσο και καταναλώνουν 7,63 κιλά του αγαπημένου του ροφήματος ανά έτος. Μέσα στους αγαπημένους τους καφέδες βρίσκεται και ο caffè crema που θεωρείται ότι προήλθε από εκεί.
Λίβανος
Εκεί σερβίρουν “kahweh” κατά τη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή σκέτο και δυνατόκαφέ. Κι αφού τον πιουν, έπειτα τον «λένε» προβλέποντας το μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι ο καφές που καταναλώνουν, πάντως, φτάνει τα 7,2 κιλά/άτομο.

Δανία
Οι Δανοί καταναλώνουν 6,9 κιλά καφέ το έτος ο καθένας και προτιμούν τον καφέ τους από καφετιέρες φίλτρου που έχουν στο σπίτι τους ή πρέσες καφέ Bodum. Πολλοί, μάλιστα, πίνουν καφέ με κάθε γεύμα τους.
Καναδάς
Ο καφές είναι το πιο διαδεδομένο ρόφημα της χώρας, το οποίο καταναλώνεται ακόμη περισσότερο κι από το νερό βρύσης. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς αλυσίδες για καφέ είναι το Second Cup, τα Starbucks και το Tim Hortons, ενώ η κατανάλωση ανέρχεται στα 6,67 κιλά κατά κεφαλήν.
Γερμανία
Στους Γερμανούς αρέσει ο καβουρντισμένος καφές φίλτρου, αλλά και ο καπουτσίνο. Έρευνα του 2017, μάλιστα, έδειξε ότι όλο και περισσότεροι αγοράζουν μηχανή καφέ εσπρέσο και καλής ποιότητας καφέ, προκειμένου να τον φτιάξουν στο σπίτι, όπως πρέπει. Η κατανάλωση φτάνει τα 6,5 κιλά/άτομο.

Αν αναρωτιέστε για την Ελλάδα, να σας πούμε ότι είναι 14η και καταναλώνει 5,8 κιλά καφέ/άτομο και βρίσκεται αμέσως μετά τη Βραζιλία, η οποία φτάνει τα 5,9 κιλά. Μεγαλύτερη κατανάλωση έχει η Κύπρος με 6,1 κιλά/ άτομο.  
https://www.clickatlife.gr

Εσείς πίνετε σωστά την μπίρα σας;




Ξέρουμε τι σκέφτεστε: ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να πιει κάποιος μπίρα. Λάθος! Και το πιθανότερο, μάλιστα, είναι να μην την απολαμβάνετε όσο θα μπορούσατε.
Ο καιρός έχει «ανοίξει» και η μπίρα σίγουρα μπαίνει πιο συχνά στο ποτήρι μας το τελευταίο διάστημα. Πριν, όμως, πούμε «στην υγειά μας», υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν, από το ποτήρι που θα χρησιμοποιήσουμε, μέχρι το περιβάλλον στο οποίο θα την απολαύσουμε. Ας τα δούμε αναλυτικά:
Περιβάλλον και προετοιμασία
Πρώτ’ απ’ όλα, για να απολαύσετε την μπίρα σας θα πρέπει να είστε χαλαροί, σε ένα μέρος που σας εμπνέει, χωρίς πολλά πράγματα να σας τραβούν την προσοχή, ώστε η μπίρα να έχει την αμέριστη προσοχή σας. Ένας εύκολος τρόπος να προετοιμάσετε τον ουρανίσκο σας, ειδικά αν δοκιμάζετε πολλές μπίρες, είναι να ξεπλένετε με λίγο νερό και να τρώτε κράκερ χωρίς αλάτι ή γαλλικό ψωμί στο ενδιάμεσο. Έτσι θα «καθαρίσετε» τη γεύση σας, ώστε να περάσετε στην επόμενη μπίρα. Αν έχετε ήδη καταναλώσει κάποιο πικάντικο ή λιπαρό γεύμα, καλό θα ήταν να μην προχωρήσετε σε γευσιγνωσία, γιατί το σοκ του ουρανίσκου σας, δεν θα σας αφήσει να τη γευτείτε όπως πρέπει. Το τσιγάρο, επίσης, επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο που θα γευτείτε μια μπίρα –κι όχι μόνο.
Το σωστό ποτήρι
Καταρχάς να πούμε ότι είναι πάντα καλύτερο να πίνετε την μπίρα σας από ποτήρι κι όχι από το μπουκάλι, κάτι που ισχύει ειδικά αν το μπουκάλι έχει σκούρο χρώμα. Μην απασχολείστε πολύ με το να ταιριάξετε το σωστό ποτήρι με την μπίρα που πίνετε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κλασικό ίσιο, μεγάλο ποτήρι μπίρας αρκεί, ενώ μπορείτε να πιείτε τις περισσότερες μπίρες και σε ένα μεγάλο ποτήρι τύπου κρασιού. Ο στόχος σας πρέπει να είναι πάντα να βλέπετε την μπίρα και το χρώμα της και το ποτήρι σας να είναι καθαρό.

Η κατάλληλη θερμοκρασία
Άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει πολύ τη γεύση, είναι η θερμοκρασία. Αν η μπίρα σας είναι πολύ κρύα, θα παγώσουν οι γευστικοί σας κάλυκες, ενώ η χαμηλή θερμοκρασία ενισχύει το ανθρακικό, την ξηρότητα και την πικράδα της μπίρας, Όλα αυτά συμβάλλουν στο να μην νιώσετε καλά τη γεύση της. Η σωστή θερμοκρασία ενισχύει τη γεύση της, τη γλυκύτητα, την οξύτητα, το άρωμα μιας μπίρας και πρέπει να θυμάστε ότι οι Lager είναι καλύτερο να καταναλώνονται στους 4-7 βαθμούς Κελσίου, οι Ale στους 10 βαθμούς και οι πιο δυνατές ale στους 12-15 βαθμούς ή σε θερμοκρασία κελαριού. Για να είστε σίγουροι ότι η μπίρα σας είναι έτοιμη, βγάλτε την από το ψυγείο 30 λεπτά πριν τη δοκιμάσετε. Αν δεν είναι πλέον κρύα, βάλτε τη σε έναν κουβά με παγάκια για 15 λεπτά.
Πώς να τη βάζετε στο ποτήρι
Κάτι που αξίζει να θυμάστε πάντα, είναι ότι η μπίρα είναι σχεδιασμένη να κάνει αφρό. Μην τη βάζετε στο ποτήρι σας, λοιπόν, έτσι ώστε να απαλλαχτείτε από αυτόν. Κρατήστε το ποτήρι σας στις 45 μοίρες και αφήστε τη να χυθεί αργά στο ποτήρι. Μόλις αυτό γεμίσει μέχρι τη μέση, κρατήστε το ίσιο και βάλτε την υπόλοιπη μπίρα σας στη μέση, σηκώνοντας απαλά το μπουκάλι. Με τις θολές, αφήστε περίπου 1 εκατοστό μπίρας στο μπουκάλι, στριφογυρίστε έντονα κι έπειτα χύστε το κι αυτό στο ποτήρι σας. Έτσι η μαγιά που έχει μαζευτεί στον πάτο θα διαλυθεί. Αν δεν θέλετε να την καταναλώσετε, αφήστε αυτό το 1 με 1,5 εκατοστό στο μπουκάλι.

Γευτείτε την όπως πρέπει
Φτάσαμε στο καλύτερο σημείο! Αφού, λοιπόν, πάρετε το χρόνο σας να εξετάσετε το χρώμα της και την καθαρότητά της, κάντε ένα δυνατό στριφογύρισμα στο ποτήρι, μυρίστε τη κι έπειτα πιείτε μια γουλιά. Αφήστε τη να κυλήσει στη γλώσσα σας και να πλημμυρίσει το στόμα σας, ώστε να τη νιώσετε όσο το δυνατόν καλύτερα. Πριν την καταπιείτε, προσέξτε το σώμα της, το ανθρακικό, τη θερμοκρασία και την κρεμώδη υφή που μπορεί να έχει. Όταν την καταπιείτε, τότε θα έχετε την ευκαιρία να νιώσετε την ξηρότητα και την επίγευσή της. Τότε είναι που θα μπορέσετε να σχηματίσετε την τελικά σας άποψη και να τσουγκρίσετε στην «υγειά σας» πιο σίγουροι!
https://www.clickatlife.gr

Τo ελληνικό κρασί κάνει θραύση στην Αυστραλία



Στη μακρινή ήπειρο φαίνεται πως πίνουν στην υγειά τους με ελληνικό κρασί.
Η εικόνα, αλλά και οι εξαγωγικές επιδόσεις του ελληνικού κρασιού φαίνεται πως βελτιώνονται θεαματικά από χρόνο σε χρόνο στην αυστραλιανή αγορά. Ήδη καταγράφεται σημαντική  αύξηση  εξαγωγών, πάνω από 20% την τελευταία τριετία, ενώ παγιώνεται σταδιακά και η αντίληψη για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά  του στο καταναλωτικό κοινό. Είναι ενδεικτικό ως προς αυτό ότι σε έρευνα στην Αδελαΐδα, στο ειδικό κοινό που παρακολούθησε τις φετινές δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος προβολής των Wine of Greece, το 67% όσων είχαν αγοράσει παλαιότερα και δοκιμάσει ελληνικό κρασί το χαρακτήρισαν ανεπιφύλακτα ως υψηλής ποιότητας. 
Δύο ακόμη στοιχεία που ενισχύουν τις προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση της θέσης του ελληνικού κρασιού στην αγορά της Αυστραλίας, είναι αφενός η διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή καταναλωτών και εμπλεκομένων στην οινική αγορά  στις εκδηλώσεις προώθησης και προβολής που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος και αφετέρου το εντεινόμενο ενδιαφέρον των αυστραλιανών ΜΜΕ. Αυτό, μάλιστα, προκύπτει από το μεγάλο αριθμό συνεντεύξεων που έδωσαν ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου, Βαγγέλης Αργύρης, και ο MW, Γιάννης Καρακάσης, που σηκώνει μαζί με τον Γρηγόρη Μιχαήλο AIWS, το βάρος των masterclasses.
Οι φετινές εκδηλώσεις διήρκεσαν από 7 έως τις 25 Ιουνίου και διεξήχθησαν σε Σίδνεϊ, Μελβούρνη, Μπρισμπέιν και Αδελαΐδα με υπεύθυνη την Ελένη Μπλούχου. Περιελάμβαναν 8 θεματικά masterclasses και 15 hospitality masterclasses και ειδικές παρουσιάσεις, γευσιγνωσίες για ειδικούς του κλάδου (εστιατόρια, εισαγωγείς, δημοσιογράφους, οινοχόους, αγοραστές), καταναλωτικές δράσεις καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις σε συνεργασία με το University of South Australia (συμμετείχαν  διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες).


Όπως αναφέρει η διευθύντρια της ΕΔΟΑΟ, Μαρία Τριανταφύλλου, η έντονη παρουσία των Wines of Greece στην Αυστραλία αντανακλάται και σε ένα ιδιαίτερο γεγονός, μεγάλης διαφημιστικής προβολής και συγκεκριμένα στη συνεργασία με τη Universal Pictures, για τη χορηγία σε κρασί, της παγκόσμιας επίσημης πρεμιέρας του φιλμ “Mamma Mia! Here we go again” στο Σίδνεϊ στις 17 Ιουλίου.
https://www.clickatlife.gr

Βόλτα στα καλύτερα bar του εξωτερικού με τον Μιχάλη Παπαζήση



Στον απόηχο Skinos MCF (Mediterranean Cocktails Festival) 2018, ταξιδεύουμε σε όμορφες πόλεις μέσα από τον φακό του Μιχάλη Παπαζήση της Bar Academy και ανακαλύπτουμε τα καλύτερα bar και κοκτέιλ σε Παρίσι, Νέα Υόρκη, Κύπρο και Κωνσταντινούπολη.
Στις αρχές Ιουλίου ολοκληρώθηκε το Mediterranean Cocktail Festival by Skinos, η μεγαλύτερη γιορτή του μεσογειακού κοκτέιλ, όπου περισσότερα από 80 bars σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε Λευκωσία, Λεμεσσό και Βυρηττό σέρβιραν Skinos cocktails φτιαγμένα με υλικά της μεσογειακής φύσης.
Ο Μιχάλης Παπαζήσης με φόντο τον Πύργο του Άιφελ
Στη διάρκεια των 3 εβδομάδων του MCF2018, ο Μιχάλης Παπαζήσης της Bar Academy ταξίδεψε σε Παρίσι, Νέα Υόρκη, Κύπρο και Κωνσταντινούπολη, γυρίζοντας όμορφα μικρά βίντεο τόσο με τη ζωή εκεί όσο, κυρίως, και με μερικά από τα καλύτερα bars τους.
Ταξιδέψτε μαζί του στις όμορφες αυτές πόλεις και χώρες, δροσιστείτε με υπέροχα κοκτέιλ και δείτε πώς φτιάχνονται, σε μερικά από τα καλύτερα bar του κόσμου.
Το ταξίδι ξεκινά εδώ.

https://www.clickatlife.gr

Πορτοκαλί κρασιά: ήρθαν για να μείνουν ή για να εντυπωσιάσουν;



Είναι το νέο χρώμα στο φάσμα του κρασιού: πορτοκαλί κρασί, δηλαδή λευκό,φτιαγμένο σαν κόκκινο. Ο Simon Woolf του decanter.com αποκαλύπτει τους μύθους πίσω από αυτό το αρχαίο στυλ οινοποίησης.
Τα πορτοκαλί κρασιά είναι τα πιο χαρακτηριστικά, συναρπαστικά και food friendly κρασιά στα ράφια μας σήμερα, με βαθιές αποχρώσεις, έντονα αρώματα και πολύπλοκες γεύσεις. Έτσι λένε αυτοί που το αγαπούν. Όσοι τα μάχονται, από την άλλη, πιστεύουν ότι το πορτοκαλί είναι τα νέα ρούχα του αυτοκράτορα, αγαπημένα μόνο από μοντέρνους sommelier και hipsters που συγχωρούν τον οξειδωμένο, ελαττωματικό χαρακτήρα τους. Τα κρασιά έχουν μια δυσάρεστα περίεργη γεύση που κανένας καταναλωτής οίνου δεν θα προτιμούσε ποτέ να πίνει για ευχαρίστηση.
Ποιος έχει δίκιο;
Πριν απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση, πρέπει να ξέρετε τι ακριβώς είναι ένα πορτοκαλί κρασί. Ο όρος χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για τους λευκούς οίνους, όπου τα σταφύλια έμειναν σε επαφή με τις φλούδες τους για ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για λευκό κρασί που γίνεται σαν να ήταν κόκκινο. Το αποτέλεσμα διαφέρει όχι μόνο στο χρώμα, αλλά είναι επίσης πολύ πιο έντονο στη μύτη και στον ουρανίσκο, μερικές φορές με σημαντικές τανίνες.
Ο όρος «πορτοκαλί κρασί» επινοήθηκε το 2004 από τον David Harvey του βρετανικού εισαγωγέα κρασιού Raeburn Fine Wines, ενώ εργαζόταν στο κελάρι του Frank Cornelissen στην περιοχή της Αίτνας της Σικελίας. Ο Harvey εξηγεί: «Δεν σκόπευα να φτιάξω μια λέξη, απλώς τη χρησιμοποίησα και έμεινε». Κάποιοι προτιμούν τα «πορτοκαλί κρασιά», ενώ άλλοι αμφισβητούν την ανάγκη για συγκεκριμένο όρο. Ο Saša Radikon, οινοποιός στο κτήμα της οικογένειάς του στο Friuli Collio, επιβεβαιώνει: «Το όνομα μπορεί να μην είναι ιδανικό, αλλά αυτό το ύφος κρασιού χρειάζεται τη δική του κατηγορία. Εάν οι πελάτες παραγγείλουν ένα λευκό κρασί και τους φέρουν κάτι που έχει αυτό το εκπληκτικό σκούρο χρώμα, μπορεί να μην ικανοποηθούν». Πηγαίνει τον ορισμό περαιτέρω: «Για μένα, ένα κατάλληλο πορτοκαλί κρασί πρέπει να ζυμωθεί με άγριες ζύμες και χωρίς έλεγχο θερμοκρασίας, διαφορετικά καταπιέζονται τα χαρακτηριστικά που θέλουμε να εξαγάγουμε από τις φλούδες».
Οι προκαταλήψεις και η παραπληροφόρηση φαίνεται να περιβάλλουν αυτό το είδος κρασιού. Οι επικριτές υποθέτουν λανθασμένα ότι το πορτοκαλί ή καφέ χρώμα σηματοδοτεί την οξείδωση ή ότι η διαδικασία επαφής με τις φλούδες χαλάει αναπόφευκτα το κρασί. Κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια! Το χρώμα προέρχεται από τις φλούδες και όχι από την οξείδωση και παρ’ όλο που το στυλ του οινοποιού είναι συχνά οξειδωτικό (τα open-top βαρέλια ή οι πλαστικοί οινοποιητές είναι πολύ δημοφιλείς), οι παραγωγοί συνήθως σφραγίζουν τα δοχεία μετά τη ζύμωση για να εξασφαλίσουν ότι οι οίνοι παραμένουν φρέσκοι.
Η σύγχυση με αυτή την άλλη αμφιλεγόμενη κατηγορία, τα «φυσικά κρασιά» είναι επίσης μεγάλη. Είναι αλήθεια ότι πολλοί παραγωγοί orange wine ενδιαφέρονται για την ελάχιστη παρέμβαση και το χαμηλό θείο, αλλά αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένα πορτοκαλί κρασί.
Με μεγάλη και πλούσια ιστορία
Ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για φευγαλέα μανία ή μόδα είναι επίσης εσφαλμένος. Στο Friuli και το γειτονικό σλοβενικό Brda, η διαβροχή των λευκών σταφυλιών είναιτόσο παλιά όσο και οι λόφοι του Collio. Υπάρχει μια πολύ πρακτική βάση: οι λευκοί οίνοι που έχουν κάνει διαβροχή, έχουν γενικά αυξημένη μακροζωία, λόγω των αντιοξειδωτικών στις τανίνες που δρουν ως συντηρητικό. Το 1844, ο Matija Vertovec, ένας ιερέας από την κοντινή κοιλάδα Vipava, περιέγραψε τα οφέλη στο εγχειρίδιό του Vinoreja za Slovence (Οινοποίηση για Σλοβένους). Προτείνει την απομάκρυνση του δέρματος σε μια περίοδο από 24 ώρες μέχρι 30 ημέρες, σημειώνοντας ότι «βελτιώνει τη γεύση και την αντοχή του κρασιού και εξασφαλίζει ότι θα ζυμωθεί μέχρι να γίνει ξηρό». Ωστόσο, αυτή η σεβάσμια μέθοδος ξεχάστηκε σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι οινοποιίες εκβιομηχάνθηκαν στη δεκαετία του 1970 -οι δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα και οι καλλιεργημένες ζύμες ήταν η νέα θρησκεία και ο φρέσκος, ουδέτερος λευκός Pinot Grigio, το άγιο δισκοπότηρο.

Γρήγορα προς τα μέσα της δεκαετίας του 1990: Ο Stanislao 'Stanko' Radikon (πατέρας του Saša) και ο Josko Gravner, δύο οινοπαραγωγοί από το χωριό Oslavia, αναζητούσαν μια «μεθοδολογία πιο back-to-basics». Ο Radikon θεώρησε ότι η Ribolla Gialla, μια χοντρόφλουδη, αλλά όχι πολύ αρωματική, λευκή ποικιλία, μπορούσε να δώσει περισσότερα. Η αποκάλυψη ήρθε το 1995: η μακρά επαφή με τις φλούδες, όπως έκανε και ο παππούς του Στάνκο, ήταν ο τρόπος για να ξεκλειδωθεί η δυναμή της. Ο Saša Radikon αντικατοπτρίζει το πόσο χάθηκε η δυναμική χάρη στην μη χρήση αυτής της τεχνικής: «Για χρόνια, είναι σαν να φτιάχναμε ροζέ από τα σταφύλια του Château Pétrus».
Ο Gravner αναζήτησε έμπνευση πιο μακριά. Οι Γεωργιανοί οινοπαραγωγοί παρασκευάζουν κρασί σε qvevris (αμφορείς σε μορφή κωνικού σχήματος, που θάβονται στο έδαφος) για τουλάχιστον 5.000 χρόνια. Τυπικά, οι λευκοί οίνοι σε qvevri περνούν έξι μήνες με τις φλούδες τους, μια μακρά παράδοση άγνωστη στη Δύση. Ο Gravner επισκέφθηκε το 2000 και ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που άλλαξε εξ ολοκλήρου τον τρόπο που οινοποιούσε το 2001.
Ο οινοπαραγωγός Collio Nicola Manferrari, διάσημος για τα καθαρά, ποικιλιακά κρασιά του Borgo del Tiglio, είναι λιγότερο ενθουσιασμένος για την αλλαγή του στυλ. «Κάνοντας ένα κρασί σαν αυτό είναι απλώς ένα απόβλητο του terroir του Friuli -θα μπορούσε να γίνει οπουδήποτε», λέει. «Καλύπτει τα πάντα: terroir, ποικιλία. Πρόκειται για μια πρωτόγονη μέθοδο, μια αντίδραση». Ο Manferrari αντιπροσωπεύει μία πλευρά ενός πολωμένου χάσματος στην περιοχή.
Η ποικιλία σταφυλιού και το terroir είναι σημαντικοί παράγοντες, καθώς ορισμένες ποικιλίες αντιδρούν καλύτερα στην διαβροχή του δέρματος από άλλες. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανάκαμψη του πορτοκαλί κρασιού άρχισε στην Οσλαβία. Η Ribolla Gialla, με τις παχιές γευστικές φλούδες, ταιριάζει απόλυτα στο μικροκλίμα στους γύρω λόφους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο το terroir θα πρέπει να αποκρύπτεται με τη χρήση διαβροχής του δέρματος για τα λευκά σταφύλια περισσότερο από ό,τι για τα κόκκινα.
Οι παραγωγοί σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με το στυλ, μερικές φορές με καλά αποτελέσματα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη πραγματικοί ειδικοί εκτός Ιταλίας, Σλοβενίας και Γεωργίας. Η τεχνική μπορεί να είναι δύσκολη για να επιτευχθεί χωρίς σημαντική δεξιότητα και εμπειρία στην οινοποίηση και πολύ λίγοι είναι αρκετά γενναίοι για να προσπαθήσουν.

Πηγή: www.krasiagr.com

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ ως Graphic diary



Το σπουδαίο βιβλίο σε νέα μορφή από τις εκδόσεις Πατάκη.
«Φαίνεται σαν να έχουν περάσει χρόνια από την Κυριακή το πρωί. Συνέβησαν τόσα πολλά, που μου φαίνεται λες κι ολόκληρος ο κόσμος γύρισε ξαφνικά ανάποδα». Άννα Φρανκ

 

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, παγκοσμίως γνωστό και αγαπημένο, παρουσιάζεται τώρα σε μια εντελώς νέα μορφή: ως Graphic Diary. Με μοναδικό τρόπο συνδέει το πρωτότυπο κείμενο με ζωντανούς διαλόγους και διηγήσεις, που βασίζονται στο ημερολόγιο, μέσα από την εντυπωσιακή και γεμάτη συναίσθημα δουλειά και εικονογράφηση των Άρι Φόλμαν και Νταβίντ Πολόνσκυ. Και οι δύο είναι γνωστοί για το κινηματογραφικό τους αριστούργημα Waltz with Bashir, το οποίο μεταξύ άλλων προτάθηκε για Όσκαρ. Με όση ζωντάνια γράφει η Άννα Φρανκ για τη ζωή της στην Kρυψώνα, τον φόβο της μην ανακαλυφθεί, αλλά και για τα εφηβικά της συναισθήματα, τόσο άμεση, σχεδόν κινηματογραφική, είναι η εικονογράφηση.
https://www.clickatlife.gr

Δυο νέα βιβλία από τις εκδόσεις Ίκαρος για της ώρες της καλοκαιρινής ραστώνης



Ένα μυθιστόρημα για μεγάλους και ένα για παιδιά μόλις κυκλοφόρησαν.
Sebastian Barry
Μέρες δίχως τέλος
Ο Ιρλανδός Sebastian Barry επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό μυθιστόρημα τοποθετημένο στην Αμερική κατά τα μέσα του 19ου αιώνα: μια δυνατή ιστορία δύο ανδρών που ζουν κάποιες από τις πιο κρίσιμες στιγμές στην ιστορία της Αμερικής.

Μόνο και μόνο για την εξαιρετική χρήση της γλώσσας, το «Μέρες δίχως τέλος» του Sebastian Barry ξεχώρισε ανάμεσα στα μυθιστορήματα της χρονιάς. Επικό στη σύλληψή του αλλά συγκριτικά συνοπτικό σε έκταση, αυτό το σκληρό και συνάμα υπέροχο βιβλίο παρουσιάζει τον πιο γοητευτικό αφηγητή που έχουμε γνωρίσει. Ένα μεγάλο αμερικανικό μυθιστόρημα γραμμένο από έναν Ιρλανδό.
TLS, Books of the Year 2016 
Θοδωρής Παπαϊωάννου, Ίρις Σαμαρτζή
Αντάμα


Μετά τη μεγάλη επιτυχία των βιβλίων «Ανάποδα» (Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2015) και «Απέναντι» (Ειδικό βραβείο βιβλιοπωλείων Public, 2016), ο Θοδωρής Παπαϊωάννου μας παρουσιάζει το «Αντάμα», το τρίτο παραμύθι του με πρωταγωνιστές τον Μέλιο και τη Μελανή!

Στο «Αντάμα» τα δύο αγαπημένα σκαθάρια εξερευνούν τον ξεχωριστό κόσμο που τους περιβάλλει, κι ανακαλύπτουν πόσο υπέροχο είναι να μοιράζεσαι τις καθημερινές στιγμές της ζωής μ’ ένα αγαπημένο πρόσωπο. 

https://www.clickatlife.gr

Έξι βιβλία για το καλοκαίρι



Προτάσεις για αναγνώσματα από Έλληνες και ξένους δημιουργούς που ταιριάζουν στο καλοκαίρι.
Χρωματιστό μαύρο
Δημήτρης Αντωνίου
Κέδρος
Μια διακοπή ρεύματος γίνεται η αιτία για να ξετυλιχθεί το κουβάρι.

Ιστορίες παράλληλες, βαθιά ανθρώπινες ή εξωφρενικές, που αποκαλύπτουν κρυφές πτυχές της ζωής των ηρώων ή τα πρωτόγονα ένστικτά τους.

Οι χαρακτήρες, καθημερινοί άνθρωποι που φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Όνειρα, επιδιώξεις, αποδοχή ή μη της νέας πραγματικότητας, προσωπικές πεποιθήσεις ή μοιρολατρική συναίνεση, αποξένωση και φόβος.

Μια ιδιαίτερη παρτίδα σκάκι, με ετερόκλητα πιόνια, ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και αμφίβολη έκβαση.

Ένα πολύχρωμο παζλ, που αποτυπώνει γεγονότα και συμβάντα από τη ζωή των κατοίκων των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης.

Καταιγιστικό, επίκαιρο, ανθρώπινο, χιουμοριστικό, δραματικό, κοινωνικό, μυστηριώδες.
Η κορφή του κήπου
Μαργαρίτα Σκουμπουρδή
Γαβριηλίδης
Όταν έφτασα στην κορφή του κήπου, το πρώτο που έκανα ήταν να γυρίσω στους παιδικούς τόπους κρατώντας παλιές φωτογραφίες. Ήθελα να δω τις αλλαγές γύρω και μέσα μου.
Παρατηρούσα προσπερνώντας με τα βήματα τον χρόνο. Τι να έγιναν ο κύριος Αντώνης, το παιδί με τα ξυλοπόδαρα, η μάνα, ο Τάσος και όλοι εκείνοι που αν τους παρατηρούσες μάντευες από μία ιστορία; Ίσως να χάθηκαν στον δρόμο σαν απλοί περιπατητές, αφήνοντας πίσω τους το νήμα της περιέργειάς μου για τις προθέσεις τους. Διότι όλοι στην κοινή τους πορεία ήταν μοναδικοί και με βλέμμα διαφορετικό.
Άνεμος φλεβαριάτικος κρύωνε τον νου και το σώμα μου. Ντυμένος σχεδόν ανοιξιάτικα, έπαιζα με την υγεία μου. Καυτές οι σκέψεις στο κεφάλι μου καθώς κουκουλωνόμουν και στο τέλος, που ένιωθα σαν να ήταν όλα ευχάριστα, δαιμονικά σχεδόν με φίλησε στο μάγουλο η βροχή. Ύστερα τα σύννεφα διαλύθηκαν.
Φύλαξα τρυφερά τις αηδονοφωλιές και σφύριξα χαρωπά καλωσορίζοντας την άνοιξη. "Πατρίδα! Με χώμα ξερό, θάλασσα, ηλιαχτίδα!" αναφώνησα και χαμογέλασα. 
Μ. Σ.
Τα διηγήματα
Πέτρος Τατσόπουλος
Οξύ
Όλα τα διηγήματα του Πέτρου Τατσόπουλου, διασκορπισμένα μέχρι σήμερα σε τέσσερις συλλογές - "Κινούμενα σχέδια" (1984), "Ανάλαφρες ιστορίες" (1995), "Κομεντί" (1999), "Πικάντικες ιστορίες" (2005)-, είναι συγκεντρωμένα πλέον στον τόμο που κρατάτε στα χέρια σας. Μια αιχμηρή ματιά στον σύγχρονο τραγέλαφο.

Τα κεντρομόλα αισθήματα έχουν τη δική τους παθολογία. Η μάσκα του πρώτου προσώπου πιο συγκεκριμένα, ελιξίριο της πειστικής αφήγησης, έχει τρόπους να βάζει τη ζωή να μιλάει από τα μύχια της σάμπως να βρίσκεται στο όριο της ειλικρίνειας. Σε αυτή την τέχνη της παραπειστικής παρέλασης ενός κυνισμού που έχει δική του πρακτική αισθητική και στην ανάγκη καλιγώνει τον ψύλλο, ο Πέτρος Τατσόπουλος μπορεί να θεωρείται δεξιοτέχνης.
Με πρόσφορες μουτσούνες διάφορα πρόσωπα που έχουν εξασφαλισμένη την έξωθεν κακή μαρτυρία, κατορθώνει ένα κλίμα κομψής εξαχρείωσης που ταλαντεύεται αυτάρεσκα ανάμεσα στα τεκταινόμενα του αστυνομικού δελτίου και στις εμμονές μιας δοκιμασμένης διηγηματογραφίας η οποία σπουδάζει την αξία μέσα στο ευτελές. Κωστής Παπαγιώργης
Ντιάλιθ' ιμ, Χριστάκη
Σωτήρης Δημητρίου
Εκδόσεις Πατάκη
«Λέγεται ότι το πρώτο βιβλίο εκβάλλει µε ορµή. Ίσως γιατί ο συγγραφέας ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ιστορία του. Πιθανώς αυτή η ορµή αφήνει βαθύτερα ίχνη στον αναγνώστη.
Τουλάχιστον στον τότε συγκαιρινό του. 

Ο τρόπος χτίζεται λιθαράκι λιθαράκι µε τα χρόνια. Το "τίποτα" πλέον µπορεί να γίνει διήγηµα. Και ίσως είναι πιο πιθανόν -κι από την έλλειψη προθέσεως- να φωτίσει, κατά τι, κάτι. 

Ίσως η αλήθεια -αν υπάρχει- ταυτίζεται µε την παρηγορία των µορφών. Όπως ίσως συµβαίνει και µε τις όψεις της -εσαεί κρυβοµένης- φύσεως».  Σ. Δ.

Το "Ντιάλιθ’ ιµ, Χριστάκη" έχει τιµηθεί µε το βραβείο διηγήµατος της εφηµερίδας Τα Νέα (1987).
Το 2014 συγκαταλέχθηκε στα 100 καλύτερα βιβλία της νέας ελληνικής λογοτεχνίας, σύµφωνα µε έρευνα του περιοδικού bookpress και του βιβλιοπωλείου Πολιτεία.
Μέρες δίχως τέλος
Sebastian Barry
μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Ίκαρος, 2018

 
Ο Τόμας ΜακΝάλτι, μόλις δεκαεπτά ετών, και ο σύντροφός του Τζον Κόουλ κατατάσσονται στον αμερικανικό στρατό τη δεκαετία του 1850 και παίρνουν μέρος στους ινδιάνικους πολέμους και στη συνέχεια στον αμερικανικό εμφύλιο. Ορφανοί, έχοντας βιώσει και οι δυο τρομερές κακουχίες, και παρά τις φρικαλεότητες που αντικρίζουν, βρίσκουν τις μέρες που διανύουν γεμάτες φως και ζωντάνια. Στη συνέχεια συναντούν μια μικρή Ινδιάνα, και μια πιθανότητα ευτυχίας διαφαίνεται, αρκεί να μπορέσουν να επιβιώσουν. Παρά τη βία που κυριαρχεί, διαμορφώνεται το πορτρέτο μιας απρόσμενης και συγκινητικής οικογένειας.

Κινούμενο από τις πεδιάδες της αμερικανικής Δύσης μέχρι το Τενεσί, το μυθιστόρημα του Sebastian Barry είναι ένα αριστούργημα ατμόσφαιρας και γλώσσας που μας προκαλεί να δούμε αυτά που έχουν πραγματική σημασία, ακόμη και τις μέρες που μοιάζουν ατελείωτες και χωρίς ελπίδα.

Το βιβλίο τιμήθηκε με τα Costa Book Award for Novel 2016 και Walter Scott Prize 2017, και επιπλέον βρέθηκε στη μακρά λίστα των The Man Booker Prize 2017, HWA Endeavour Ink Gold Crown 2017 και Andrew Carnegie Medals for Excellence in Fiction 2018.

Τον Φεβρουάριο του 2018 ο Sebastian Barry τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση των Ιρλανδικών Γραμμάτων (Laureate for Irish Fiction).
Τα πάντα γίνονται κομμάτια
Τσινούα Ατσέμπε
μετάφραση: Κατερίνα Χαλμούκου
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Στη νιγηριανή φυλή των Ίμπο, ο Οκόνκουο είναι σεβαστός. Δυναμικός -έως βίαιος-, αυτοδημιούργητος, περήφανος, ενσαρκώνει τις αξίες ενός πολιτισμού όπου νόμος είναι οι παραδόσεις της φυλής. Σαν ήρωας αρχαίας τραγωδίας, ο Οκόνκουο γραπώνεται από την εξουσία που έχει πάνω στην οικογένειά του και στη φυλή, γιατί αδυνατεί να αποδεχτεί το μύχιο φόβο του για την αποτυχία και την αδυναμία, ένα φόβο που τον βασάνιζε σε όλη του τη ζωή, με ενδεχόμενο να ακυρώσει την ίδια του την ύπαρξη. Μια σειρά ατυχών περιστατικών τον υποχρεώνει σε εξορία· αυτό ορίζουν οι απαράβατοι νόμοι, κι εκείνος, πρώτος απ' όλους, οφείλει να τους σεβαστεί. Όταν όμως φτάνει η στιγμή που του επιτρέπεται να επιστρέψει, ο Οκόνκουο βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα πραγματικότητα: οι Ευρωπαίοι έχουν φτάσει στο χωριό, οι ιεραπόστολοι έχουν φέρει το διχασμό, όλα έχουν αλλάξει, τα πάντα γίνονται κομμάτια κι ο Οκόνκουο αγανακτεί, αγωνίζεται, μα έχει χάσει κάθε ελπίδα σε μια κοινωνία που δεν αναγνωρίζει πλέον.

[...] Το BBC Culture απευθύνθηκε σε ειδικούς ανά τον κόσμο για να προτείνουν πέντε φανταστικές ιστορίες που θεωρούσαν ότι είχαν διαμορφώσει τρόπους σκέψης ή επηρεάσει την ιστορία. Σε αυτό το πλαίσιο, απάντησαν 108 συγγραφείς, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, κριτικοί και μεταφραστές σε 35 χώρες, που επέλεξαν βιβλία, ποιήματα, παραμύθια, θεατρικά έργα κ.α. σε 33 διαφορετικές γλώσσες. Στην κορυφή βρέθηκε η "Οδύσσεια" του Ομήρου και ακολουθεί στη δεύτερη θέση η "Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά". Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα:
1- "Οδύσσεια" (Όμηρος, 8ος αιώνας πΧ)
2- "Η Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά" (Χάριετ Μπίτσερ Στόου, 1852)
3- "Φρανκενστάιν" (Μαίρη Σέλεϊ, 1818)
4- "1984" (Τζορτζ Όργουελ, 1949)
5- "Τα πάντα γίνονται κομμάτια" (Τσινούα Ατσέμπε, 1958)
[...]
πηγή : HuffingtonpostBestselling book

Ποια είναι η καλύτερη αποτοξίνωση για το καλοκαίρι;



Aφήστε τις δίαιτες και τις ειδικές διατροφές. Δεν είναι η εποχή για τέτοιες πολυτέλειες. Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και επιστρέψτε στη φύση για τη σοφία της. Της Σάντυς Τσαντάκη.
Τι θα λέγατε έτσι για αλλαγή αυτό το καλοκαίρι να αγαπήσουμε ξανά όλα τα γιατροσόφια της γιαγιάς; Τις μυστικές συνταγές; Kαι να βάλουμε ελαιόλαδο στα μαλλιά μας, να σταματήσουμε να τα ταλαιπωρούμε με σεσουάρ και σίδερα, να τα αφήσουμε στην ησυχία τους και να τα φροντίσουμε με ειδικές μάσκες;
Aυτός είναι ένας τρόπος. Ένας άλλος είναι να σταματήσουμε να το παρακάνουμε με τα καλλυντικά και τις κρέμες, να επιμείνουμε στη σωστή ενυδάτωση και να προσπαθήσουμε να βάζουμε μόνο τα απαραίτητα στο πρόσωπό μας.
Ποια είναι αυτά; Αντιηλιακό, μάσκαρα, ρουζ και ένα φωτεινό κραγιόν, αν και το τελευταίο μπορεί να μην χρειάζεται καν. Και η καλύτερη αποτοξίνωση για το καλοκαίρι; Για το μακιγιάζ και την περιποίηση του προσώπου;
Φυσικά προϊόντα, σαν αυτά που συναντάμε στα ράφια του σούπερμαρκετ και δεν κοστίζουν μια περιουσία, ψάθινο καπέλο, αποτοξίνωση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ένας καινούργιος εαυτός μας δεν θα αργήσει να ξαναγενννηθεί… Υπερβολές; Μια δοκιμή θα μας πείσει.
ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε για την καταστροφή στην Αττική





Τηλέφωνα και χρήσιμες πληροφορίες για τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από την τραγωδία.
- Όποιος θέλει να δώσει αίμα για τους τραυματίες να μεταβεί στο Σισμανόγλειο
- O Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού τραπεζικού λογαριασμού σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια ανακούφισης και ενίσχυσης των πυρόπληκτων συμπολιτών μας:
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αριθμός Λογαριασμού: 5186092291418
ΙΒΑΝ: GR20 0172 1860 0051 8609 2291 418
- Συλλογή τροφίμων, νερού και ειδών πρώτης ανάγκης στο Δημοτικό Κατάστημα Νέας Μάκρης (Λεωφ. Μαραθώνος 104)
- Συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τα θύματα της πυρκαγιάς και στο κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ (Αγράφων 3-5 στο Μαρούσι) και στο Όλοι Μαζί Μπορούμε ( Ποσειδώνος και Λοκρίδος στο Μοσχάτο). Oι ανάγκες αυτήν τη στιγμή: Πάνες, μωρομάντηλα, μπισκότα, φρυγανιές, παξιμάδια, fucidin και betadin. Aν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να πάει στο Μαρούσι, μπορεί να τα αποστείλει δωρεάν μέσω Γενικής Ταχυδρομικής προς ΠΑΡΕΑ (Νικηταρά 31 Μεταμόρφωση ΤΚ 14451) και να τα παραδώσουν εκείνοι στο ΚΕΕΛΠΝΟ
- Συλλογή τροφίμων, νερού και ειδών πρώτης ανάγκης στο Δημοτικό Κατάστημα Νέας Μάκρης (Λεωφ. Μαραθώνος 104).
- Γραμμή βοήθειας και δήλωσης αγνοουμένων στο 108.
Ενημέρωση για εθελοντές, επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς που προσφέρουν ήδη βοήθεια
- Δωρεάν στέγη και φαγητό από το La Playa Marathon
-Δωρεάν στέγη στο ξενοδοχείο Νηρέα (Νέα Μάκρη 2294091214)
-Το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Θεοδώρων προσφέρει στέγη μέχρι νεωτέρας
-Το κεντρικό σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης στη Ραφήνα παρέχει νερό και τρόφιμα
- Στο κέντρο του Πικερμίου, οι καφετέριες EVEREST και Γρηγόρης Μικρογεύματαπροσφέρουν δωρεάν νερό και φαγητό
Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης με κυλικείο και σταθμό πρώτων βοηθειών
- Στέγη και περίθαλψη στα Καπη Κινέτας και Μεγάρων
- Στέγη στο Marathon Beach hotel (Λεωφ. Ποσειδώνος 12, Μαραθώνας Νέα Μάκρη 2294 095022)
- Στέγη στο Δημαρχείο και το Πνευματικό κέντρο Ραφήνας
- Δημοτικό κτήριο Νέας Μάκρης (22943-20582)
- Όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι σε ετοιμότητα (6 στην Αττική)
Στάδιο Μεγάρων ανοιχτό προς όσους έχουν ανάγκη (22960 81088)
-Το Ιατρείο Πλαστικής Χειρουργικής και Αποκατάστασης Εγκαυμάτων στους Αμπελόκηπους είναι στη διάθεση όσων ασθενών, τραυματιών και εγκαυματιών χρειάζονται αντιμετώπιση, δωρεάν. Τηλ. 2106982040
-Πέραν της δωρεάν περίθαλψης σε πληγέντες από την ανείπωτη καταστροφή, ο Όμιλος του Ιατρικού Αθηνών προσφέρει από σήμερα δωρεάν επισκέψεις στους εφημερεύοντες ιατρούς της κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Επιπλέον, τα ασθενοφόρα του Ομίλου βρίσκονται στη διάθεση των Δήμων και των πληγέντων, από σήμερα και για μία εβδομάδα, για τη δωρεάν διακομιδή και αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Διστόμου 5-7, 15125, Μαρούσι Αθήνα, Tηλ.: 210-6198100 έως 120
-Οδηγοί ΤΑΞΙ θα μεταφέρουν δωρεάν έγκυες γυναίκες και παιδιά σε νοσοκομεία ή οτιδήποτε άλλο. ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6973221156, 6944888427, 2152157938 
-Όποιος ξέρει κάποιον πληγέντα που να είναι διαβητικός και να έχει ανάγκη από Lantus - Novorapid ας καλέσει στο 6970459926.
-Σε αυτό το link www.ethelon.org/help-rafina-kineta υπάρχει συνεχής ενημέρωση για όλες τις ανάγκες που προκύπτουν
Γραμμές βοήθειας και προσφορά καταλυμάτων για ζώα
- Για όσους βρίσκονται Κινέτα: Ανοιχτή αυλή στους Αγίους Θεόδωρους για αδέσποτα Κινέτας που κινδυνεύουν. Σε περίπτωση που δείτε ζώο κοντά στην πυρκαγιά μαζέψτε το και καλέστε στους αριθμούς: 6975664142 και 2108013302.
-Αν κάποιος χρειάζεται βοήθεια ή οδηγίες για περίθαλψη ζώων ή φιλοξενία μπορεί να καλέσει στο 6944076955.
-Χώρος φιλοξενίας για τα ζώα στα Σπάτα Αττικής. Τηλέφωνα: 6945007284 – 698206735

- Γραφείο Δημάρχου Μεγαρέων 22960 81841
- Δήμος Μαραθώνα 22943 20500.
Κτηνιατρείο Ειρήνης Κανελλοπούλου στην Κηφισιά, Πίνδου 16.
Επικοινωνία: 2108013302, 6987153151

Κτηνιατρικό Κέντρο Βασίλη Παπαϊωάννου στα Εξάρχεια, Τηλέμαχου 18.
Επικοινωνία: 6932392710

Vets4life στο Πικέρμι, Λεωφόρος Μαραθώνος 24

Τα ανοιχτά κτηνιατρεία της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας

Η ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής θα αναλάβει τα άγρια ζώα της περιοχής σε ανάγκη: σκατζόχειρους, χελώνες, αλεπούδες και κάθε άγριο ζώο. Επικοινωνήστε στο 6972664675 το οποίο θα λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Στο σημείο βρίσκονται και οι Star-Special Team Animal Rescue-Ειδικη Ομαδα Διασωσης Ζωων Νίκος Αδαμόπουλος Επικεφαλής Διασώστης 6948782120
Κατερίνα Ιωαννίδου Επικεφαλής Διασώστης 6907095408
 
- Όπως συμβαίνει με κάθε καταστροφή παγκοσμίως, μπορείτε να ενημερώσετε τους δικούς σας πως είσαστε ασφαλείς μέσω facebook, ή να ελέγξετε αν έχει κάνει σχετική ανάρτηση κάποιος γνωστός σας που βρίσκεται κοντά στις πληγείσες περιοχές.
Χρήσιμες Πληροφορίες για τη διευκόλυνση στις μετακινήσεις
- Η Τραινοσέ ανακοίνωσε πως πραγματοποιούνται κανονικά τα δρομολόγια του προαστιακού από και προς Κιάτο
- Τα διόδια στην Εθνική Οδό είναι Δωρεάν

- Κανένα δρομολόγιο ΚΤΕΛ δεν θα πραγματοποιηθεί από και προς Πελοπόννησο και Ήπειρο έπειτα από εντολή της Αστυνομίας
https://www.clickatlife.gr/


Τι σημαίνει ότι το κρασί «βγάζει νότες φράουλας»;

Οι ειδικοί του krasiagr.com μιλούν για τις φορές εκείνες που το κρασί μας θυμίζει φράουλα.
Η φράουλα ανήκει στην κατηγορία των γευστικών κόκκινων φρούτων, μαζί με γευστικές νότες όπως βατόμουρο και κεράσι. Μπορεί να την αισθανθούμε ως γεύση, αλλά συνήθως αναγνωρίζεται ως άρωμα κρασιού. Δημιουργείται από την αρωματική οργανική ένωση που ονομάζεται αιθυλομεθυλοφαινυλογλυκιδικό, επίσης γνωστό ως εστέρας.
Νότες φράουλας μπορούν να βρεθούν συνήθως σε ανοιχτόχρωμα κόκκινα κρασιά, όπως τα κρασιά Zinfandel της Καλιφόρνιας και Pinot Noir της Νέας Ζηλανδίας. Ακόμα και στα περίπλοκα αρώματα των πιο τανικών κρασιών από τις ποικιλίες Sangiovese και Nebbiolo.
Τα αρώματα φράουλας εντοπίζονται επίσης σε ροζέ κρασιά, όπως το Κτήμα Άλφα ροζέ, το ροζέ Domaine Delaporte από το Sancerre και το Famille Negrel's La Petite Reine rosé από το Bandol. Ή ακόμα και σε αφρώδη ροζέ κρασιά, όπως το Champagne Rosé της The Wine Society και το Pinot Meunier του Exton Park.
Η φύση του αρώματος φράουλας μπορεί να κυμαίνεται από μια ελκυστική φρεσκάδα του μούρου, μέχρι μια δυσάρεστη φρουτώδη γεύση. Αν είναι υπερβολικά έντονη θα συνδυαστεί με λέξεις όπως «μαγειρεμένο» ή «βρασμένο».
Ο master of wine Benjamin Lewin ισχυρίζεται ότι οι «νότες φράουλας του Pinot Noir απελευθερώνονται ή δημιουργούνται από τη ζύμη κατά τη διάρκεια της ζύμωσης» και ότι διαφορετικά στελέχη ζυμών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση ορισμένων πτυχών του προφίλ γεύσης του οίνου.

Πηγή: www.krasiagr.com

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...