Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Ενσυναίσθηση: Απαραίτητο συστατικό στις σχέσεις σου

 Να ακούς, αυτό είναι το μυστικό. Να ακούς ουσιαστικά, αληθινά. Να μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου, να τον καταλαβαίνεις, να τον νιώθεις. Δύσκολο, όπως μας εξηγεί η Ντόρα Μίνου, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια (ενηλίκων, ζεύγους & οικογένειας), με τις ανάλογες συνέπειες προφανώς. Ίσως οι συμβουλές της μας βοηθήσουν…

Πολλές φορές ακούμε ζευγάρια που μιλάνε για έλλειψη επικοινωνίας, συναισθηματική απόσταση και μοναξιά μέσα στη σχέση. Πολλοί άνθρωποι συναναστρέφονται αλλά δεν γνωρίζονται μεταξύ του, δεν ξέρει ο ένας τον άλλο, είναι σαν να μην προσπάθησαν ποτέ να γνωριστούν. Πολλοί έχουν την άποψη ότι μέσα στη σχέση πρέπει να υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων και γούστων μεταξύ των δύο. Παρακάμπτεται ένα από τα βασικά συστατικά των υγιών σχέσεων -η αποδοχή άνευ όρων. Θέλουμε ο άλλος να είναι και να σκέφτεται όπως εμείς. Και αν δεν υπάρχει η αποδοχή πώς μπορώ να ακούσω, να καταλάβω και να συναισθανθώ τον άλλο;

Ενσυναίσθηση είναι ένας όρος που πλέον ακούγεται συχνά στην καθημερινότητά μας. Ο ορισμός που δίνει ο Carl Rogers είναι: “Να αντιληφθεί κάποιος το εσωτερικό πλαίσιο αναφοράς του άλλου με ακρίβεια με τα συναισθηματικά συστατικά και τις έννοιες που αναφέρονται σαν να ήταν το ίδιο το πρόσωπο, αλλά χωρίς ποτέ να ξεχάσει τον όρο “σαν”. Με πιο απλά λόγια δηλαδή να μπει στα παπούτσια του άλλου”.

Πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό στις διαπροσωπικές μας σχέσεις;
Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς με τις δυσκολίες και το άγχος της καθημερινότητας δύσκολα στεκόμαστε να ακούσουμε και να συναισθανθούμε τον άλλο. Το σύνηθες είναι να δίνουμε βιαστικές απαντήσεις, συμβουλές ή με κάποιο τρόπο να “χαιδεύουμε” τον συνομιλητή μας. Αυτό πολλές φορές είναι και ένα οικείο μοντέλο που μπορεί να αναπαράγουμε από τις πατρικές μας οικογένειες

Για να μπορέσουμε να συναισθανθούμε τον άλλο, βασική προϋπόθεση είναι να τον ακούσουμε και να κατανοήσουμε τη θέση του. Οι περισσότεροι από εμάς δυσκολευόμαστε να ακούσουμε. Είμαστε σε ετοιμότητα να κρίνουμε, να σχολιάσουμε, να συμβουλέψουμε ή ακόμη και να αντιπαραθέσουμε την δική μας κατάσταση παρακάμπτοντας την ανάγκη και το “άνοιγμα” του άλλου. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά παρακάμπτουμε την βασική προϋπόθεση για την  εποικοδομητική επικοινωνία. Για να επικοινωνήσεις με τον άλλο ουσιαστικά χρειάζεται να αφήσεις λίγο στην άκρη το εγώ. Χρειάζεται απλά να είσαι εκεί σε αυτό που σου λέει, ανεξάρτητα αν συμφωνείς ή διαφωνείς… Αυτό είναι το βασικό συστατικό της ενσυναίσθησης.

Η ενσυναίσθηση απαιτεί “προσωπική δουλειά” με τον εαυτό μας γιατί προϋποθέτει τη μη ταύτισή μας με τον άλλο, τον σεβασμό, την αποδοχή, την κατανόηση, τη διάθεση και το ενδιαφέρον στο πρόσωπο του. Οι άλυτες εσωτερικές συγκρούσεις που πολλές φορές δεν έχουν αγγίξει καν ένα επίπεδο επίγνωσης, όσο και να θέλουμε δεν μπορούν να μας αφήσουν και συναισθανθούμε τον άλλο.

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια είναι η δυσκολία να κατανοήσει ο ένας τον άλλο. Όταν δεν υπάρχει η διάθεση να καταλάβεις, να ακούσεις, να μπορέσεις να μπεις για λίγο στη θέση του άλλου, πως είναι δυνατόν να υπάρχει αγάπη, φροντίδα, σεβασμός και αποδοχή για τον άνθρωπο που έχεις στη ζωή σου; Πολλά πράγματα γίνονται αυτονόητα, και όταν το ζευγάρι φτάσει σε αυτό το σημείο, αρχίζει η απόσταση και σιγά σιγά η αποξένωση στη σχέση. Γιατί στις ανθρώπινες σχέσεις δεν υπάρχει τίποτα αυτονόητο.

Πώς θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε με περισσότερη ενσυναίσθηση στις διαπροσωπικές μας σχέσεις;
-Είναι σημαντικό να είμαστε καλοί ακροατές, τόσο σε λεκτικό όσο και σε μη λεκτικό επίπεδο (η γλώσσα του σώματος, ο τόνος της φωνής, το βλέμμα).

-Συχνά μένουμε στα δικά μας άγχη, προβλήματα, τις δυσκολίες της καθημερινότητας και παρακάμπτουμε τον άλλο ή ταυτιζόμαστε μαζί του, άρα η διάθεση να του δώσουμε χώρο και χρόνο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας καλός σύμβουλος να μείνουμε σε αυτό που ακούμε χωρίς ερμηνείες, κριτική και αμφισβήτηση.

-Εάν προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι ακροατές οι σχέσεις μας με τους σημαντικούς άλλους γύρω μας θα βελτιωθούν και σταδιακά θα γίνουν και πιο ουσιαστικές.

-Επίσης είναι σημαντικό να μπορούμε να διαχειριστούμε τα δύσκολα συναισθήματα. Η συναισθηματική διαχείριση μας “πάει παραπέρα”, οδηγεί στην εξέλιξη και την ωριμότητα.

-Να έχουμε στο νου ότι δεν χρειάζεται να δώσουμε λύση στο πρόβλημα του άλλου, η πιο ουσιαστική βοήθεια συνήθως είναι να έχουμε έναν ενεργητικό ακροατή δίπλα μας.

Εν κατακλείδι
Ο Carl Rogers, περιγράφοντας την ενσυναίσθηση, υποστήριξε ότι αποτελείται από τρία στοιχεία: ένα θυμικό (ευαισθησία), ένα γνωστικό (παρατήρηση και πνευματική διεργασία) και ένα επικοινωνιακό (αντίδραση – απάντηση). Σίγουρα δεν μπορούμε από τη μία στιγμή στην άλλη να αποκτήσουμε ενσυναίσθηση, όμως σίγουρα μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να ακούσουμε, να κατανοήσουμε τον άλλο χωρίς κριτική, χωρίς συγκρουσιακή διάθεση, χωρίς αμυντική στάση. Το να κατανοήσω τον άλλο δεν σημαίνει ότι έχω την υποχρέωση να συμφωνήσω μαζί του.

https://www.tlife.gr

Το Veganuary συνεχίζεται με 4 πεντανόστιμες συνταγές με μπανάνα

 

Το Veganuary συνεχίζεται με 4 πεντανόστιμες συνταγές με μπανάνα

no-bake-banana-cake-chiquita

Όσοι ακολουθείτε το Veganuary και υιοθετείτε γι’ αυτό το μήνα τη vegan διατροφή, αλλά κι εσείς που δεν είστε vegan αλλά θέλετε κάτι υγιεινό και γλυκό, δοκιμάστε 3 απολαυστικές γλυκές συνταγές με μπανάνα, που προτείνει η μπανάνα Chiquita.

Κέικ μπανάνας με 2 συστατικά χωρίς ψήσιμο
Απόλαυση χωρίς ενοχές με δύο vegan συστατικά; Κι όμως! Ένα γλυκό που θα αρέσει σε όλους, χωρίς πολλά υλικά και χωρίς ψήσιμο, που μπορείτε να απολαύσετε όλες τις στιγμές της ημέρας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μπανάνες και μαύρη σοκολάτα. Δείτε την συνταγή εδώ.

Vegan μπανανόψωμο με παντζάρι και σοκολάτα
Δοκιμάστε αυτό το εκπληκτικό φυτικό γλυκό, το οποίο συνδυάζει τη γλυκιά γεύση και τις φυτικές ίνες από τα παντζάρια και τις μπανάνες με σοκολατένια γεύση. Είναι τόσο νόστιμο όσο δείχνει και κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο υπέροχο χρώμα και την πλούσια γεύση του. Δείτε την συνταγή εδώ
Vegan μπουκιές πρωτεΐνης με μπανάνα χωρίς ψήσιμο
Φτιάξτε πολλές από αυτές τις μπουκίτσες που δεν χρειάζονται ψήσιμο και αποθηκεύστε τις, ώστε να έχετε εύκολα διαθέσιμη μια πηγή ευεξίας, που μπορείτε να απολαύσετε όπου και αν βρίσκεστε. Είναι πολύ εύκολες στην παρασκευή τους και γεμάτες µε θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, προσφέρουν άφθονη βιταμίνη Β6, που σας κρατάει γεμάτους ενέργεια. Φροντίστε, μόνο, να αφήσετε την μπανάνα σας να ωριμάσει πολύ για το συγκεκριμένο γλυκό. Δείτε την συνταγή εδώ.

Vegan μπισκότα μπανάνας με βούτυρο αμυγδάλου και καρύδα
Αυτά τα vegan μπισκότα με βούτυρο αμυγδάλου και μπανάνα φτιάχνονται πολύ εύκολα, είναι ελαφρώς γλυκά, με ιδιαίτερη γεύση ξηρών καρπών και πολύ απολαυστικά, δηλαδή το ιδανικό σνακ χωρίς δημητριακά. Εάν είστε λάτρης των μπισκότων, τολμήστε το. Δείτε την συνταγή εδ
www.clickatlife.gr

Τρεις βλαβερές ουσίες που προέρχονται από υγιεινές τροφές

 

Τρεις βλαβερές ουσίες που προέρχονται από υγιεινές τροφές

mosxokarudo Κάποιες τοξικές ουσίες προκύπτουν φυσικά σε μια τροφή ή από φυσική ανάπτυξη βακτηρίων/μούχλας. Μάθετέ τις, για να προσέχετε τις ποσότητες και τον τρόπο κατανάλωσης.

Μυριστικίνη του μοσχοκάρυδου
Το αρωματικό μοσχοκάρυδο περιέχει μια ουσία, τη μυριστικίνη, η οποία έχει ψυχοτρόπο δράση. Μόλις 2 κουταλιές μοσχοκάρυδου μπορεί να έχουν ψυχολογικές επιδράσεις επάνω σας, δημιουργώντας παραισθήσεις. Γι’ αυτό χρησιμοποιήστε το μπαχαρικό αυτό σε ασφαλείς δοσολογίες κι έχετε υπόψη σας ότι μια δόση των 5 γραμμαρίων, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αποβολή.

Κυανίδιο
Ακούγεται τρομακτικό και είναι, αφού το κυανίδιο είναι από τα πιο θανατηφόρα δηλητήρια και μπορεί να σας βλάψει με ραγδαία συμπτώματα. Υπάρχει στους σπόρους από τα μήλα και τα κουκούτσια από τα ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα κεράσια. Αν και τα κουκούτσια από κεράσια, ροδάκινα και βερίκοκα είναι δύσκολο ούτως ή άλλως να τα φάμε, τα κουκούτσια των μήλων μπορεί να καταναλωθούν κατά λάθος. Ευτυχώς, όμως, συνήθως περνούν από τον οργανισμό σας χωρίς να διασπαστούν, ενώ γενικά θα χρειαστεί να μασήσει κάποιος αρκετούς σπόρους και κουκούτσια για να γίνει το κακό.
Μυκοτοξίνες
Εντοπίζονται σε διάφορες καλλιέργειες, όπως στο ρύζι και το σιτάρι, και μπορεί επίσης να ανιχνευτούν σε αποξηραμένα φρούτα, τυρί κ.ά. Αποτελούν χημικές ουσίες που παράγονται από συγκεκριμένο είδος μούχλας και ουσιαστικά βρίσκονται υπό οποιεσδήποτε ζεστές και υγρές συνθήκες. Για να τις αποφύγετε, φροντίστε να βάζετε το φαγητό σας στο ψυγείο και να μην καταναλώνετε ποτέ μια τροφή που έχει οποιοδήποτε ορατό σημάδι μούχλας.

www.clickatlife.gr

Τρεις τροφές που μας φτιάχνουν το κέφι

 

Τρεις τροφές που μας φτιάχνουν το κέφι

seskoulo


Μήπως ξεχνάτε ότι η χαλαρή και καλή διάθεση είναι αυτή που ίσως μας τονώνει περισσότερο από κάθε τι, χαρίζοντάς μας μια όμορφη καθημερινότητα και ενισχύοντας τον οργανισμό μας; Μαζί με τον καλό ύπνο και την αποβολή άγχους, οι παρακάτω τροφές μπορούν να βοηθήσουν.

Σέσκουλο
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, το οποίο έχει αποδειχτεί ισχυρός παράγοντας βελτίωσης της διάθεσής σας. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη του Πανεπιστημίου Υork και της ιατρικής σχολής Hull York Medical School, υπάρχει ισχυρή διασύνδεση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων φυλλικού οξέος και της κατάθλιψης, γι’ αυτό προσθέστε λίγο σέσκουλο στις σαλάτες σας ή σοτάρετέ το με λίγο κρεμμύδι και σκόρδο για έξτρα γεύση.

Σπαράγγια
Τα σπαράγγια είναι μια ακόμη υγιεινή τροφή που αυξάνει τα επίπεδα του φυλλικού οξέος στον οργανισμό, βελτιώνοντας τη διάθεσή σας, ενώ περιέχουν και βιταμίνη C, η οποία συνδέεται με την ανακούφιση από μελαγχολία. Για να τα απολαύσετε, μπορείτε να τα ψήσετε σε ελαιόλαδο και να τους προσθέσετε καρυκεύματα και μυρωδικά. 
Μύδια
Το ιδιαίτερο αυτό θαλασσινό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος,που συμβάλλει στη δημιουργία της ουσίας S-αδενοσυλμεθειονίνης που ελέγχει τη διάθεση. Δοκιμάστε τα με σκορδοβούτυρο, αλλά να είστε προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νάτριο.

www.clickatlife.gr


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Τα χαρακτηριστικά που έχει μία “δεμένη” οικογένεια

 Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από μία οικογένεια που ο ένας σέβεται τον άλλον, τον αγαπά, το φροντίζει και αρέσκεται στο να περνούν τη μέρα τους μαζί. Μία “δεμένη” οικογένεια φέρνει την ευτυχία. Άλλωστε, η οικογένεια είναι το πρώτο περιβάλλον, εντός του οποίου αναπτύσσεται η προσωπικότητα ενός μικρού παιδιού και μία παραστατική μικρογραφία της κοινωνίας. Για αυτό, σήμερα, συγκεντρώσαμε τα βασικά χαρακτηριστικά που έχει μία δεμένη και ευτυχισμένη οικογένεια. Για τσέκαρε… 

Ενδιαφέρεται ο ένας για την καθημερινότητα του άλλου
Όχι με διάθεση να παρέμβει και να την αλλάξει, αλλά με όρεξη να μάθει πώς ήταν η μέρα σου, αν κάτι σε στεναχώρησε, τι σε έκανε να γελάσεις και τι μπορεί να κάνει ο ίδιος για να σε κάνει να αισθανθείς ακόμα καλύτερα. Ο ένας ενδιαφέρεται για την ευδαιμονία του άλλου και τίποτα άλλο δεν μπορεί να απογειώσει αυτό το “δέσιμο” που νιώθεις. 

Μία αγκαλιά την ημέρα, την ευτυχία δεν κάνει πέρα…
Κάθε άλλο! Οι αγκαλιές δεν είναι ποτέ αρκετές, ειδικά αν το παιδί σου είναι αρκετά μικρό. Θέλει τη συντροφιά σου και αν αποκωδικοποιήσεις τη συμπεριφορά του, θα καταλάβεις ότι αρκετές φορές, μέσα στην ημέρα, ζητάει την αγκαλιά σου, γεμάτη από αγάπη. Τα παιδιά αισθάνονται ασφαλείς, εσύ χαρούμενη και όλοι μαζί ακόμα πιο ευτυχισμένοι.

Αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με πιο θετική διάθεση
Ξέρω ότι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν το παιδί σου κάνει μία μικρή αταξία είναι να το βάλεις σε τιμωρία. Οι δεμένες οικογένειες, όμως, έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Δεν αγνοούν το εκάστοτε πρόβλημα, αλλά το αντιμετωπίζουν με μία πιο αισιόδοξη οπτική. Ακόμα και σε δυσάρεστες καταστάσεις, ο ένας είναι δίπλα στον άλλον και όλοι μαζί εστιάζουν στα θετικά και διαχειρίζονται το πρόβλημα με μεγαλύτερη ψυχραιμία.

Απολαμβάνουν χρόνο μαζί
Αφήνουν στην άκρη τις μπλε οθόνες, ξεχνούν για λίγο τις ταινίες και τα προγράμματα που παίζουν στην τηλεόραση και περνάνε τη μέρα τους μαζί. Οι οικογενειακές δραστηριότητες έχουν πάντα τη δική τους θέση στο πρόγραμμα. Ζωγραφική, ανάγνωση βιβλίων, οικογενειακές βόλτες, επιτραπέζια παιχνίδια. Όλα χωράνε και όλα ενισχύουν το “δέσιμο” σας. 

Τρώτε στο ίδιο τραπέζι
Οι πρώτες αντιδράσεις θα έρθουν την περίοδο της εφηβείας, στιγμή που το παιδί σου θα θέλει να κάνει την επανάσταση του και να ανατρέψει ό,τι δομούσε τη ζωή του μέχρι τότε. Η καλύτερη ευκαιρία, για να πει ο καθένας τα νέα του, να (συν)ομιλήσετε και να εκμυστηρευτείτε μυστικά πάνω από ζεστό σπιτικό φαγητό.

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

 

https://www.tlife.gr/family/ta-xaraktiristika-pou-exei-mia-demeni-oikogeneia/1259394/




Σχολείο: Το παιδί δεν διαβάζει! Τι μπορείς να κάνεις

 

Το σχολείο ξεκίνησε και πάλι, το παιδί σου έχει επανέλθει πλήρως στην καθημερινότητα και το πρόγραμμα του, όμως, κάτι δεν είναι όπως πριν. Δες τη ρουτίνα του λίγο πιο προσεκτικά! Επιστρέφει από το σχολείο, απολαμβάνει το μεσημεριανό του, ξεκουράζεται, την ώθηση να κάνεις τις ασκήσεις, όμως, δεν βρίσκει. Όσο και να το προσπαθεί, το μικρό σου δεν έχει όρεξη να διαβάζει. Πρέπει όμως. Μην αγχώνεσαι! Σου έχουμε μερικά βήματα για να αναθερμάνεις τη σχέση του παιδιού σου με το διάβασμα και να είναι ξανά ο καλύτερος μαθητής της τάξης!

Επανάφερε το μάθημα στη ζωή του με παιχνιδιάρικο τρόπο
Το διάβασμα δεν είναι σίγουρα η πιο ευχάριστη στιγμή στην ημέρα ενός παιδιού. Πώς θα το καταφέρεις; Με τη βοήθεια του υπολογιστή που ούτως ή άλλως το παιδί σου αγαπάει πολύ. Αντί, λοιπόν, να προσπαθήσεις να το απομακρύνεις, κάτι που μεταξύ μας ξέρεις ότι δεν πρόκειται να γίνει, αξιοποίησε αυτό το εργαλείο με τρόπο παιδαγωγικό. Για παράδειγμα, το βαρετό μάθημα της ιστορίας αποκτά άλλο νόημα αν ψάξεις με το παιδί να βρείτε φωτογραφίες, χάρτες και συναφή στοιχεία με το μάθημά του που θα το κάνουν να αγαπήσει όσα διαβάζει ενώ παράλληλα να κατανοήσει καλύτερα τι διαβάζει.

Βάλε και το σύζυγο στο παιχνίδι
Αν εσύ είσαι καλή σε κάποια και ο σύζυγος σε κάποια άλλα αναλάβετε εκ περιτροπής το διάβασμα του παιδιού στα ανάλογα πεδία ώστε να το βοηθήσετε σωστότερα. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει εκ των προτέρων να δείξετε υπομονή και να αποφύγετε τις φωνές και τις εντάσεις, εάν θέλετε να συνεχίσετε να μπορείτε να διαβάζετε το παιδί και να ελέγχετε την πρόοδό του.

Άφησε του να σου εξηγείσαι και αυτό
Όταν ξεκινάτε να διαβάζετε ένας τρόπος να το κάνεις να ενδιαφερθεί αλλά και να κατανοήσετε αν έχει πράγματι δυσκολίες ή απλώς βαριέται είναι να του ζητήσεις σε κάθε μάθημα που πρέπει να διαβάσει να σου πει τι έχει καταλάβει ή τι απορίες έχει ώστε να τις λύσετε μαζί. Πολλές φορές οι δυσκολίες κατανόησης κατά την παράδοση στην τάξη αποθαρρύνουν ένα παιδί από το να ασχοληθεί με το μάθημα στο σπίτι.

Και το διάβασμα έχει τον χώρο του
Και αυτός ο χώρος καλό θα είναι να βρίσκεται μακριά από την τηλεόραση! Κάθε μέρα το παιδί θα πρέπει να διαβάζει σε συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού ώστε να γνωρίζει ότι εκεί πρέπει μόνο να διαβάσει και τίποτε άλλο. Ελαχιστοποίησε τις αιτίες που μπορεί να το αποσπάσουν όπως τα μικρότερα αδέλφια, παιχνίδια, τηλεόραση ώστε να συγκεντρωθεί καλύτερα.

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

https://www.tlife.gr/family/paidi/sxoleio-to-paidi-den-diavazei-ti-mporeis-na-kaneis/1261250/


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Πατατοσαλατα

Συστατικά

  • 500 γρ. πατάτες
  • 4 αυγά βρασμένα
  • 200 γρ. τυρί παρμεζάνα τριμμένο
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Χυμός ενός λεμονιού
  • Αλάτι και πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε μία κατσαρόλα με ζεστό νερό βράζεις τις πατάτες.
  • Παράλληλα, σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζεις τα αυγά.
  • Αφού ολοκληρώσεις τις παραπάνω διαδικασίες, σε ένα μπολ σαλάτας προσθέτεις τις πατάτες και τα αυγά.
  • Σε ένα μπλέντερ, προσθέτεις το τυρί, το κεσεδάκι γιαούρτι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το χυμό ενός λεμονιού. Χτυπάς μέχρι να γίνει ένα μείγμα.
  • Περιχύνεις με το μείγμα τις πατάτες και τα αυγά.
  • Απολαμβάνεις!

Tip

Μπορείς να την τοποθετήσεις στο ψυγείο και να την απολαύσεις την επόμενη ημέρα, σαν να είναι φρέσκια!

Κορμός τυλιχτος

Συστατικά

  • 1/3 του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/3 του φλιτζανιού κακάο
  • 1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. της σούπας σιρόπι
  • 4 αβγά
  • 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλιτζάνι βατόμουρα (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. της σούπας ζάχαρη άχνη

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C, βουτυρώνεις ελαφρά ένα ταψί σιλικόνης και απλώνεις από πάνω μία λαδόκολλα.
  • Σε ένα μικρό μπολ, αναμειγνύεις το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ, χτυπάς με ένα μίξερ χειρός τους κρόκους αβγών, το 1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας.
  • Σε ένα τρίτο μπολ, ανακατεύεις τα ασπράδια αβγών, μέχρι να “δέσουν”. Ρίχνεις 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και χτυπάς για 3-4 λεπτά ακόμη.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύεις τα τρία διαφορετικά μείγματα και ενώνεις σε ένα.
  • Μεταφέρεις το μείγμα σου στο ταψί σιλικόνης και το απλώνεις ομοιόμορφα με μία σπάτουλα και ψήνεις στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά.
  • Σε ένα μπολ, χτυπάς με ένα μίξερ χειρός την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι και 3 κουτ. της σούπας ζάχαρη, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Απλώνεις την κρέμα πάνω στο παντεσπάνι, αφήνοντας τις άκρες ακάλυπτες και προσθέτεις τα βατόμουρα.
  • Αναποδογυρίζεις προσεκτικά το κορμό σε ρολό και ψήνεις για 5 λεπτά ακόμη.
  • Πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη και αν θες το βάζεις στο ψυγείο για να είναι δροσερό
https://www.tlife.gr/syntages/xristougenniatikes/syntagi-gia-xristougenniatiko-kormo-sokolatas-me-leyki-krema/1251201/

Gluhwein (ζεστό κρασί)


Συστατικά

  • 8 κομματάκια κανέλα
  • 3/4 του φλιτζανιού λευκή ζάχαρη
  • 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
  • 12 ολόκληρα γαρίφαλα
  • 1 πορτοκάλι, κομμένο σε φέτες

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ρίχνεις το κόκκινο κρασί. Το αφήνεις να βράσει για λίγα λεπτά – σε καμία περίπτωση μέχρι να κοχλάσει –  σε μέτρια φωτιά. Προσθέτεις τα υπόλοιπα συστατικά και συνεχίζεις να βράζεις για περίπου 5 λεπτά.
  • Το αφήνεις στην άκρη να κρυώσει για 1 ώρα.
  • Αφού στραγγίξεις το ρόφημα – για να φύγουν τα μπαχαρικά και το πορτοκάλι – , σερβίρεις σε ένα καλό γυάλινο ποτήρι και απολαμβάνεις.

brownies με μπανανα

Ένα γλυκό με υλικά που έχεις στην κουζίνα σου. Ένα brownies που λιώνει στο στόμα και ο ουρανίσκος σου απολαμβάνει την αίσθηση μπανάνα που του αφήνει αυτό το εθιστικά υπέροχο γλυκό. Δες πώς θα το φτιάξεις!

Συστατικά

  • 1/2 φλιτζάνι γάλα με λίγα λιπαρά
  • 3/4 του φλιτζανιού χουρμάδες, ψιλοκομμένοι
  • 1/2 φλιτζάνι μπανάνα, λιωμένη
  • 1/4 του φλιτζανιού φυστικοβούτυρο
  • 1 φλιτζάνι βρώμη
  • 1/3 του φλιτζανιού κακάο σε σκόνη
  • 2 κουτ. της σούπας λιναρόσπορος
  • 2 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κουτ. της σούπας ζάχαρη καρύδας
  • 1 1/2 κουτ. του γλυκού baking powder
  • 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. της σούπας ζάχαρη άχνη
  • 2 ολόκληρες μπανάνες

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ενεργοποιείς το λιναρόσπορο με 6 κουτ. της σούπας νερό. Αφήνεις στην άκρη για 5 λεπτά.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ, προσθέτεις ζεστό νερό και τους χουρμάδες.
  • Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, χτυπάς τον ενεργοποιημένο λιναρόσπορο, τους χουρμάδες, το γάλα, το φυστικοβούτυρο, τη λιωμένη μπανάνα και το εκχύλισμα βανίλιας, μέχρι να “δέσει” το μείγμα σου.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάς τη βρώμη, το κακάο, το baking powder, τη ζάχαρη καρύδας και το αλάτι. Χτυπάς και προσθέτεις το μείγμα με τους χουρμάδες και ενώνεις. Απλώνεις το μείγμα σε ένα ταψί με ομοιόμορφο τρόπο, στο οποίο πρώτα έχεις στρώσει ένα αντικολλητικό χαρτί. Πάνω από το μείγμα προσθέτεις μερικές ροδέλες μπανάνα.
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά και αφήνεις εντός φούρνου για 15 ακόμα λεπτά με κλειστή θερμοκρασία.
  • Πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη και μοιράζεις σε μερίδες.
https://www.tlife.gr/syntages/glyka/syntagi-gia-Brownies-me-mpanana/1260804/


Σοκολατένιες μπουκίτσες


Σοκολατένιες μπουκίτσες, που δεν μπορείς να αντισταθείς. Μια εύκολη συνταγή για όλους εσάς που θέλετε να απολαύσετε ένα λαχταριστό γλύκισμα χωρίς με λίγες θερμίδες χωρίς τύψεις.

Υλικά συνταγής

  • 340 γρ. σοκολάτα γάλακτος
  • 115 γρ. κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
  • 115 γρ. γιαούρτι Τotal 2%
  • 40 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 τχ. φρέσκια βανίλια
  • 200 γρ. κακάο σε σκόνη
  • 200 γρ. μαύρη κουβερτούρα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Λιώνουμε τη σοκολάτα γάλακτος σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν-μαρί και ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια και τη ζάχαρη ανακατεύοντας να ενσωματωθούν. Ρίχνουμε το μείγμα σταδιακά στη λιωμένη σοκολάτα γάλακτος, ανακατεύοντας με μαρίζ και δημιουργώντας μια μάζα ελαστική και γυαλιστερή. 
  2. Προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι Total 2% και ανακατεύουμε με μαρίζ να ομογενοποιηθεί. Το βάζουμε στο ψυγείο για 15′-20′ περίπου για να σταθεροποιηθεί το μείγμα.
  3. Μόλις σταθεροποιηθεί, πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια και τα αφήνουμε και πάλι στο ψυγείο για να σταθεροποιηθούν.  
  4. Εν τω μεταξύ λιώνουμε την κουβερτούρα σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν-μαρί (εάν διαθέτουμε θερμόμετρο, η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι στους 29-31°C). Αφού έχουν σταθεροποιηθεί τα τρουφάκια, τα επικαλύπτουμε με τη σοκολάτα υγείας και τα περνάμε στο κακάο που έχουμε στρώσει σε ένα ταψί. 

Πηγή: http://www.dietup.gr

Παρφέ γιαουρτιού

Ένα πανάλαφρο επιδόρπιο για όλες τις ώρες. Παρφέ γιαουρτιού διαίτης με φυσικό γλυκαντικό stevia . Μια συνταγή με απλά και υγιεινά υλικά για να απολαμβάνετε ένα δροσερό φρουτογλυκό με ελάχιστες θερμίδες !!!

Υλικά συνταγής

  • 1 [200 γρ.]  γιαούρτι στραγγιστό  με χαμηλά λιπαρά
  • 6 κ.σ. φυσικό γλυκαντικό stevia
  • 2 κ.γ. μέλι
  • 200 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε πηχτή σαντιγί
  • 1/4 φλ. τσαγιού τριμμένη μπάρα δημητριακών μιούλσι *
  • 1/2 κιλό καθαρισμένα φρούτα εποχής κομμένα σε μικρά κομματάκια 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μπολ τοποθετείτε το γιαούρτι, το φυσικό γλυκαντικό stevia και το μέλι και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός, σε μέτρια ταχύτητα για 2′ μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτετε τη σαντιγί και ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ να ομογενοποιηθούν. Άν δεν σερβίρετε αμέσως αφήνετε τη γιαουρτόκρεμα στο ψυγείο.
  2. Όταν πρόκειται να σερβίρετε, κόβετε τα φρούτα εποχής της αρεσκείας σας και βάζετε σε ψηλά κολονάτα ποτήρια  ή μπολ στρώσεις κρέμας γιαουρτιού, θρυμματισμένα κομματάκια μπάρας δημητριακών και φρέσκα φρούτα εποχής, αρεσκείας σας. Σερβίρετε και απολαύστε ένα δροσερό ανάλαφρο και υγιεινό γλυκό με λίγες θερμίδες.

* Προαιρετικά, αντικαταστήστε τη μπάρα δημητριακών με χονδροκομμένα καρύδια και μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη.

kashi-parfait (1)

https://www.sintayes.gr/syntages/parfe-giaourtiou-dietis-fisiko-glikantiko-onstevia/

Light γλυκά: 5 συνταγές με λιγότερες από 300 θερμίδες για να ικανοποιήσεις τη λιγούρα σου

 



Κάνεις δίαιτα, αλλά θες το γλυκάκι σου. Και πολύ κάνεις. Γιατί, μία στερητική διατροφή μπορεί στην αρχή να σε βοηθάει να βλέπεις το αποτέλεσμα που τόσο επιθυμείς, όμως, μακροπρόθεσμα σου δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα φαντάζεσαι. Ένα light γλυκό για το καλό. Ένα light γλυκό για να μην ζορίσεις τον οργανισμό σου. Ένα light γλυκό για να ικανοποιήσεις τον ουρανίσκο σου χωρίς τύψεις. Ε, λοιπόν, σήμερα μοιραζόμαστε μαζί σου 5 light συνταγές για διαφορετικά γλυκά, προκειμένου να διαλέξεις το αγαπημένο σου και το να απολαύσεις με την καρδιά σου. Voila!

Ραγισμένα μπισκότα λεμόνι
(77 θερμίδες / μερίδα)


Κάνεις δίαιτα, αλλά θες το γλυκάκι σου. Και πολύ κάνεις. Γιατί, μία στερητική διατροφή μπορεί στην αρχή να σε βοηθάει να βλέπεις το αποτέλεσμα που τόσο επιθυμείς, όμως, μακροπρόθεσμα σου δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα φαντάζεσαι. Ένα light γλυκό για το καλό. Ένα light γλυκό για να μην ζορίσεις τον οργανισμό σου. Ένα light γλυκό για να ικανοποιήσεις τον ουρανίσκο σου χωρίς τύψεις. Ε, λοιπόν, σήμερα μοιραζόμαστε μαζί σου 5 light συνταγές για διαφορετικά γλυκά, προκειμένου να διαλέξεις το αγαπημένο σου και το να απολαύσεις με την καρδιά σου. Voila!

Ραγισμένα μπισκότα λεμόνι
(77 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • Χυμός από δύο λεμόνια
  • 2 αβγά
  • 80 ml βούτυρο λιωμένο
  • Ξύσμα ενός λεμονιού
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κουτ. του γλυκού baking powder

Εκτέλεση:

Σε ένα μίξερ, αναμειγνύεις το βούτυρο και τη ζάχαρη. Χτυπάς σε μέτρια ένταση. Σταδιακά, προσθέτεις τα αβγά, τη βανίλια, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Συνεχίζεις να “χτυπάς” τα υλικά σου μέχρι να “δέσει” το μείγμα.

  • Κοσκινίζεις το αλεύρι και το προσθέτεις στον κάδο του μίξερ. Ρίχνεις το baking powder και το αφήνεις να δέσει και να σχηματιστεί μία κολλώδης ζύμη.
  • Σκεπάζεις το μπολ με μία μεμβράνη και το αφήνεις στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
  • Αλευρώνεις απαλά τον πάγκο της κουζίνας και απλώνεις τη ζύμη σου.
  • Με ένα μαχαίρι κόβεις τη ζύμη στα δύο, μετά στα 4 και κάπως έτσι δημιουργείς τα 24 μελλοντικά μπισκότα.
  • Γεμίζεις ένα μπολ με άχνη ζάχαρη, σχηματίζεις μικρές μπουκιές ζύμης και τις περνάς από το μπολ με τη ζάχαρη.
  • Μεταφέρεις τα μπισκότα σου σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 15 λεπτά.
  • Τα αφήνεις να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και απολαμβάνεις.

Light Κέικ Σοκολάτας
(128 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 1/2 φλιτζάνι κακάο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 5 κουτ. της σούπας μαγειρικό λάδι
  • 1 κουτ. της σούπας ξύδι
  • 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 αβγό
  • 1 φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, σε ένα μπολ ανακατεύεις και χτυπάς τα ξηρά συστατικά.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ, κάνεις ακριβώς το ίδιο με τα υγρά συστατικά.
  • Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C και ενώνεις τα δύο μείγματα σε ένα μπολ.
  • Βουτυρώνεις και αλευρώνεις ελαφρά μία φόρμα για κέικ και απλώνεις ομοιόμορφα το τελικό σου μείγμα.
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 30 – 35 λεπτά.

Μάφιν με μπανάνα και μύρτιλα
(131 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 2 1/2 φλιτζάνια μπανάνα, κομμένες φέτες
  • 1 φλιτζάνι φυστικοβούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνι blueberries
  • 50 γρ. κακάο
  • 1/3 του φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ. του γλυκού baking powder

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
  • Σε ένα μπολ, ρίχνεις αρχικά τις μπανάνες και με ένα κουτάλι τις χτυπάς, μέχρι να λιώσουν. Προσθέτεις το φυστικοβούτυρο, το baking powder, τη ζάχαρη άχνη, το κακάο και αναμειγνύεις.
  • Μόλις το μείγμα σου αποκτήσει νέα υφή, ρίχνεις τα blueberries και συνεχίζεις το ανακάτεμα.
  • Βουτυρώνεις ελαφρά ένα ταψί για μάφιν ή 12 φόρμες για καπ κέικ και περιχύνεις προσεκτικά το μείγμα σου. Προσέχεις να γεμίσει λίγο παραπάνω από τη μέση και όχι μέχρι την κορυφή.
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.
  • Ξεφορμάρεις προσεκτικά και σερβίρεις.

Αφράτα ντόνατ με μήλο
(198 θερμίδες / μερίδα) 

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια λευκή ζάχαρη
  • 1 κουτ. του γλυκού κανέλα
  • 1 1/2 φλιτζάνι μηλόξυδο
  • 3 3/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. του γλυκού baking powder
  • 2 κουτ. του γλυκού ξηρή κανέλα
  • 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1/4 του φλιτζανιού βούτυρο
  • 2 μεγάλα αβγά, χτυπημένα
  • 1 ασπράδι αβγού

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύεις ένα φλιτζάνι ζάχαρη και ένα κουτ. του γλυκού κανέλα.
  • Σε ένα τηγάνι, περιχύνεις το μηλόξυδο και ψήνεις σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι η ποσότητα του να έχει μειωθεί στο μισό.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύεις ένα φλιτζάνι αλεύρι, το baking powder, δύο κουτ. του γλυκού κανέλα και αλάτι.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ, ανακατεύεις τα αβγά, το βούτυρο και το μηλόξυδο από το τηγάνι.
  • Ενώνεις τα δύο μπολ σε ένα, προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σκεπάζεις με μία μεμβράνη και μεταφέρεις στο ψυγείο για 10 λεπτά.
  • Παράλληλα, προθερμαίνεις το φούρνο σου στους 180 βαθμούς C. Σε μία καλά αλευρωμένη επιφάνεια, γυρίζεις και χτυπάς τη ζύμη, μέχρι να γίνει λεπτή (περίπου 2 εκατοστά σε πάχος).
  • Κόβεις τη ζύμη σε μικρά κομμάτια, αφήνοντας ένα κύκλο στο κέντρο. Επαναλαμβάνεις.
  • Μεταφέρεις τα ντόνατ σου προσεκτικά σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά συνολικά. Στα 10 λεπτά το αναποδογυρίζεις.
  • Μεταφέρεις τα ντόνατ σε ένα χαρτί, πασπαλίζεις λίγη ζάχαρη και απολαμβάνεις.

Red Velvet Κέικ
(295 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 1/2 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουτ. του γλυκού λευκό ξύδι
  • 1 φλιτζάνι βουτυρόγαλα
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 1 συσκευασία τυρί κρέμα
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
  • 70 γρ. χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη ζαχαροπλαστικής
  • 1/2 φλιτζάνι πεκάν, τριμμένο

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C και αλευρώνεις απαλά μία φόρμα κέικ.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύεις τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τα αυγά. Ανακατεύεις, προσθέτοντας το βουτυρόγαλα, το ξύδι και το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Συνεχίζεις να ανακατεύεις με μία ξύλινη κουτάλα, όσο προσθέτεις τη σόδα μαγειρικής και το αλεύρι. Προσθέτεις τελευταίο το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάς, μέχρι να “δέσει” το μείγμα σου και μόλις συμβεί αυτό, το περιχύνεις στη φόρμα κέικ.
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 20 – 25 λεπτά.
  • Μόλις ψηθεί, αναμειγνύεις σε ένα μπολ το τυρί κρέμα, το βούτυρο και τη ζάχαρη ζαχαροπλαστικής. Ρίχνεις τα διαλυμένα πεκάν και τοποθετείς τον αφρό που θα έχει σχηματιστεί στην κορυφή.

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

https://www.tlife.gr/fitness/Light-glyka-5-syntages-me-ligoteres-apo-300-thermides-gia-na-ikanopoiiseis-ti-ligoura-sou/1261609/

Συνταγή για ανάλαφρο κέικ μανταρίνι με γιαούρτι

 




Το μανταρίνι το αγαπάς. Για το υπέροχο άρωμα, για την υφή που αφήνει στον ουρανίσκο του, για τη δροσιά του. Τώρα, που είναι στην εποχή του, το αξιοποιούμε ως βασικό υλικό σε ένα ανάλαφρο κέικ με γιαούρτι! 


Συστατικά

  • 1 πακέτο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. του γλυκού baking powder
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 5 αβγά
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • Ξύσμα από 3 μανταρίνια
  • Χυμός από 2 μανταρίνια

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
  • Σε μία κουζινομηχανή ή μίξερ, χτυπάς αρχικά το βούτυρο με τη ζάχαρη. Σταδιακά, προσθέτεις το αλεύρι, το χυμό μανταρινιού, το ξύσμα, το αλεύρι, το baking powder, το γάλα και το γιαούρτι. Χτυπάς μέχρι το μείγμα σου να αφρατέψει και να έχει “δεμένη” υφή.
  • Βουτυρώνεις μία στρογγυλή φόρμα για κέικ και περιχύνεις προσεκτικά το μείγμα σου.
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά.
  • Πριν κόψεις τα κομμάτια, πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη.
https://www.tlife.gr/syntages/glyka/syntagi-gia-analafro-keik-mantarini-me-giaourti/1261942/


 


Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Όλα τα παιδιά της γης πρέπει να έχουν κάποιον να τους δίνει ένα ζεστό φιλί πριν τον ύπνο



«Κάθε παιδί δικαιούται έναν γονιό. Κάθε γονιός δεν δικαιούται ένα παιδί».
Πόση σοφία κρύβεται πίσω από αυτήν την φράση και συνάμα άλλος τόσος πόνος.
Όλα τα παιδιά της γης πρέπει να έχουν κάποιον να τα φροντίζει, να τα αγαπάει, να τα διδάσκει το νόημα της ζωής, να τα αγκαλιάζει, να τα παρηγορεί, να τα δίνει θάρρος και ένα ζεστό φιλί στο μέτωπο πριν τον ύπνο.
Όλα τα παιδιά της γης πρέπει να έχουν ένα καταφύγιο, που εκεί μέσα να μην χωράνε οι ανασφάλειες, ο φόβος, οι φωνές, το άγχος και η απόρριψη.
Μα πόσοι από εμάς είμαστε ικανοί να τα προσφέρουμε όλα αυτά;
Γύρω μας τόσα παιδιά θυμωμένα… να φωνάζει η ψυχή τους για προσοχή, για χρόνο, για αγάπη, για φροντίδα, για ασφάλεια.
Γονιός. Ο πιο σπουδαίος ρόλος της ζωής που συχνά παίζεται λάθος ή μισός.
Όχι! Δεν δικαιούμαστε όλοι από ένα παιδί!

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...