Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΤΟΝ ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟ







μοσχάρι σε μερίδες 1 κιλό (ελιά)
κριθαράκι 500 γρ.
κρεμμύδι τριμμένο 1
σκόρδο 1 σκ.
λευκό κρασί 1 κούπα
ντομάτες τριμμένες 2 κούπες
φρέσκια ρίγανη
μπαχάρι
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο

Πλύντε καλά το κρέας και βράστε το για 15 λεπτά. Σουρώστε και στραγγίστε το. Βάλτε το σε γάστρα ή σε ένα πυρέξ. Περιχύστε με το λάδι , το κρασί και καλύψτε το με νερό. Αφήστε το να βράσει καλά στην γάστρα για 40 λεπτά . Κατόπιν βάλτε την ντομάτα , το σκόρδο, το μπαχάρι, την φρέσκια ρίγανη και το κρεμμύδι και αφήστε για άλλα 15 λεπτά. Προσθέστε το κριθαράκι και όσο νερό χρειαστεί (περίπου 1 ποτήρι). Αφήστε το να βράσει μέχρι να απορροφήσει το νερό και να μαλακώσει το κριθαράκι. Προσθέστε και άλλο ζεστό νερό αν χρειαστεί .Σερβίρεται ζεστό με τριμμένη ξερή μυζήθρα.

γιουβετσακι σουπερ!!!!

ΥΛΙΚΑ
1 1\2 μοσχαρι
1κρεμμυδι
1σκελιδα σκορδο αντε και 2
...1-2 καροτα
1 κιλο ντοματες
1φλυτζανι κρασι ασπρο[ρετσινα]
1 λιτρο ζεστο νερο
αλατοπιπερο
1 κ σ πελτε
1κγ ζαχαρη
λαδακι
1 πακετο κριθαρακι χονδρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
πλενω το κρεας το στραγγιζω η ,το σκουπιζω με χαρτι κουζινας.βαζω στην κατσαρολα το λαδι μισο φλυτζανι κ πιο λιγο,βαζω μεσα το κρεας κ το γυριζω για 10 λεπτα να παρει χρωμα,μετα ριχνω ,καροτο,σκορδο,κρεμμυδι ,ολοκληρα,τα γυρναω για 3 λεπτα και προσθετω το κρασι .τριβω στο τριφτη κ τις ντοματες ,μεσα κι αυτες ,μεσα προσθετω κ το πελτε κ την ζαχαρη,γυριζω για λιγο κ προσθετω και το νερο να φτασει επανω στην κατσαρολα ,το αφηνετε να βρασει στο χαμηλο για 40 λεπτα,αν τελειωσει το νερο[που δεν τελειωνει]να προσθεσετε παντα ζεστο,για να μην σφιξει στο τελος προσθεστε αλατι ,και πιπερι οσο θελετε ,μετα παιρνουμε την γαστρα ,η το ταψι ,ριχνουμε μισο κιλο κριθαρακι και πασπαλιζουμε με λιγο λαδακι,αδειαζουμε και το κρεας απο την κατσαρολα ,[αν ειναι πολυ το ζουμι κρατηστε το και θα σας πω .θελουμε να ειναι σκεπασμενο 3 δαχτυλα για να μην γινει πολυ πηχτο .το σκεπαζετε [αν δεν εχετε γαστρα με αλουμινοχαρτο ,κ το ψηνετε για περιπου 15 λεπτα,τωρα αν το ανοιξετε κι εχει πιει το ζουμακι ριξτε απο την κατσαρολα που εχει μεινει και ανακατεψτε ,δεν παθαινει κατι το φαγητο μας,αν παλι ειναι μελατο μην προσθετετε,[μην βαλετε στο ταψι ,το καροτο ,ιο κρεμμυδι ,κ το σκορδο,εκτος αν εχουν λιωσει ,εμεις την γευση θελουμε] γινεται πεντανοστιμο .κι ευκολο ,εγω στο ζουμακι που περισσεψε αυριο η,θα ριξω πατατουλες να τις κανω γιαχνι με φετουλα,η θα ριξω μακαρονια σκετα με τυρακι ,γιατι δεν ειναι να πεταμε τιποτα!! καλη επιτυχια κ καλη ορεξη!!!! [σεβιρουμε με τυρακι κεφαλογραβιερα ,η ,παρμεζανα,κ παει ωραια με μαρουλακι ,η αισμπεργκ.ειναι μαρουλι αλλα πιο νοστιμο
















Γιουβέτσι : με τον κλασικό και με τον γρήγορο τρόπο

Το γιουβέτσι όπως το σαχανάκι είναι δυο φαγητά που έχουν πάρει το όνομά τους από το σκεύος που μαγειρεύονταν. Τώρα βέβαια όταν ακούμε γιουβέτσι σπάνια πάει το μυαλό μας στο πήλινο σκεύος όπου παραδοσιακά μαγειρεύεται το νόστιμο –συνήθως κυριακάτικο ή εορταστικό-  φαγητό. Όλοι μας θυμόμαστε κυριακάτικα τραπέζια με μαλακό κρέας ,αρνάκι, μοσχαράκι ή ακόμη και κοτόπουλο ή κουνέλι εδώ στην Κρήτη ,  νόστιμο κριθαράκι και μπόλικο τυρί  ή χωρίς τυρί. Όλο και κάποιο από τα παιδιά δεν ήθελε τυρί στα μακαρόνια ή στο γιουβέτσι του. Μη μου πείτε πώς δεν συνέβαινε στην οικογένειά σας!
Όπως λένε οι Ν. και Μ. Ψιλάκη στο "Κρητική παραδοσιακή κουζίνα", το γιουβέτσι είναι φαγητό της αστικής και όχι της αγροτικής κουζίνας και καταγράφεται στα συνταγολόγια των αστικών σπιτιών των αρχών του εικοστού αιώνα, πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Καθιερώθηκε σαν ένα από τα κλασικά κυρικάτικα φαγητά τις δεκαετίες του 60 και 70. Συνήθως ψηνόταν στο φούρνο της γειτονιάς. Οι νοικοκυρές πήγαιναν μαζί με το ταψί  και το κριθαράκι στο φουρνάρη που ήξερε πότε να το προσθέσει και πόσο νερό να βάλει για να μη λασπώσει το φαγητό αλλά ούτε να  γίνει και ξερό και άνοστο. Ο κλασικός τρόπος μαγειρέματος θέλει αρκετό χρόνο.
Θέλει να μαγειρευτεί αργά το κρέας με την ντομάτα , αν είναι δυνατόν στο φούρνο, και να προσθέσουμε το κριθαράκι με το ανάλογο νερό όταν σχεδόν έχει γίνει το κρέας.
 Επειδή το κρέας «το τρώει ο φούρνος»,  καλό είναι να μην είναι εντελώς άπαχο το κομμάτι που θα διαλέξουμε.  Αν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, καλό είναι αυτό να βράζει για να μη σταματά ο βρασμός του ζυμαρικού.
Τα τελευταία χρόνια σπάνια και μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις ακολουθώ αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία. Η διαφορά είναι ελάχιστη και η οικονομία χρόνου (και όχι μόνο!) τεράστια. Σε 60-70 λεπτά ανάλογα με το είδος του κρέατος  έχουμε ένα γιουβέτσι που δεν υστερεί πουθενά από το κλασικό. Έστω, υστερεί ελάχιστα και το καταλαβαίνουν μόνο πολύ εξασκημένοι ουρανίσκοι...
Υλικά:

1-1,5 κιλό κρέας (μοσχάρι από σπάλα ή μπροστινό, αρνάκι ή κοτόπουλο)

1 πιάτο τριμμένη ντομάτα

1 πακέτο κριθαράκι  μέτριο

1/2  - 3/4 κούπας ελαιόλαδο (ανάλογα με το πόσο λιπαρό είναι το κρέας)

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

Αλάτι

Πιπέρι

Προαιρετικά, 1 κουταλιά βούτυρο γάλακτος ( εξαιρετικά του πηγαίνει το στακοβούτυρο)

Τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα
Επί το έργον:

Στη χύτρα ταχύτητας ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε να βράσει με μια κουταλιά νερό. Όταν τελειώσει το νερό και πριν κολλήσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά .Βάζουμε το κρέας και το γυρίζουμε από όλες τις πλευρές να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το αλάτοπίπερο και 1-1,5 κούπα νερό (μη φοβάστε, το χρειαζόμαστε ούτως ή άλλως για το ζυμαρικό) και κλείνουμε τη χύτρα . Αφήνουμε να βράζει 5- 10 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που απαιτείται για το είδος του κρέατος  που έχουμε χρησιμοποιήσει.  Προς το τέλος αυτού του χρόνου, βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα να βράζει νερό με λίγο αλάτι και μια κουταλιά λάδι για το κριθαράκι. 
Ανοίγουμε τη χύτρα προσθέτουμε στο κρέας την τριμμένη ντομάτα (καλύτερα χωρίς τα σποράκια, να είναι σκέτη ψίχα) ,  και στο νερό που βράζει το κριθαράκι. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αφήνουμε να βράσει το κριθαράκι το μισό χρόνο από αυτόν που προτείνει ο κατασκευαστής.
Σε πυρίμαχο σκεύος, πυρέξ  ή γιουβέτσι, αδειάζουμε το κρέας με την ντομάτα και προσθέτουμε με τρυπητή κουτάλα το μισοβρασμένο κριθαράκι.
Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο από το νερό που βράσαμε το κριθαράκι, ίσα να καλύπτεται για να έχει περιθώριο να βράσει τελείως. 
Επίσης  αν θέλουμε βάζουμε τώρα  το βούτυρο. Βάζουμε το φαγητό μας στον προθερμασμένο φούρνο. Αν χρειάζεται  να προσθέσουμε νερό αυτό πρέπει να είναι καυτό για να μη σταματήσει ο βρασμός.
Σε λιγότερο από μισή ώρα είναι έτοιμο. Δεν πρέπει να έχει λασπώσει το κριθαράκι και πρέπει να υπάρχουν λίγα υγρά στο ταψί , που θα λιγοστέψουν και θα απορροφηθούν στο μαρούβισμα.
Αφήνουμε να σταματήσει ο βρασμός  και να μαρουβίσει όπως λέμε  το φαγητό, και σερβίρουμε ζεστό με μπόλικο τυρί, κατά προτίμηση κεφαλοτύρι ή ξερό αθότυρο. 

Παρατηρήσεις:

1)      Μια ενδιάμεση χρονικά  διαδικασία είναι να χρησιμοποιήσουμε κοινή κατσαρόλα αντί χύτρα   και να ολοκληρώσουμε πάλι το μαγείρεμα στο φούρνο.

2)      Κατά τη γνώμη μου το κρέας για το γιουβέτσι δεν πρέπει να είναι εντελώς άπαχο. Η ελαφριά λιπαρότητα διατηρεί στητό το κριθαράκι και το προστατεύει απο το να "λασπώσει" χωρίς να είναι άβραστο. Ακόμη κι αν ξαναζεσταθεί δεν είναι άσχημο. 

3)      Όταν θέλω να μην φαίνεται το κρεμμύδι στο φαγητό μου, το πρωτοβράζω ελαφρά με ελάχιστο νεράκι και μετά το σωτάρω με λάδι.

4)      Αν μείνει γιουβέτσι , για να το ξαναζεστάνουμε προσθέτουμε ελάχιστο νερό.

5)      Αντί κριθαράκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κοφτό μακαρονάκι από το πιο μικρό.

Μοσχάρι γιουβέτσι με κριθαράκι στο φούρνο

Μοσχάρι γιουβέτσι με κριθαράκι στο φούρνο
Υλικά
1-κιλό μοσχάρι σπάλα
350 γρ. κριθαράκι μέτριο
2 φλ. τριμμένη ντομάτα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Τυρί για τρίψιμο (κεφαλοτύρι, μυζήθρα σκληρή, παρμεζάνα)
Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160o C. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει, γύρω στα 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνουμε το κρέας, ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά και τσιγαρίζουμε καλά, γυρίζοντάς το από όλες τις μεριές μέχρι να πάρει καστανό χρώμα. Το βάζουμε στο ταψί, ανακατεύουμε την ντομάτα με 1 ½ φλ. νερό και ρίχνουμε το μίγμα γύρω από το κρέας. Αφήνουμε το φαγητό στο φούρνο περίπου 2 ώρες. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, και ρίχνουμε το κριθαράκι, ½ φλ. ελαιόλαδο και μιάμιση κουταλιά της σούπας αλάτι. Ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα να μοιρασθεί το κριθαράκι παντού στο ταψί. Ελέγχουμε το υγρό που πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι. Αλλιώς προσθέτουμε καυτό νερό. Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 180ο C. Αφήνουμε να μαγειρευτεί γύρω στα 20 –30 λεπτά. Το κριθαράκι δεν πρέπει να είναι λιωμένο ούτε να έχει πιει όλα τα υγρά. Αν δούμε ότι στεγνώνει, προσθέτουμε λίγο νερό. Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ

Υλικά (για 3-4 άτομα):
  • μισό κιλό πατάτες
  • 1 κονσέρβα τόνο (σε λάδι)
  • 5-6 κουταλιές σούπας μαγιονέζα
  • 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
  • 200 γραμ. ρόκα ή παρόμοιο χορταρικό
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
  • λίγο κρίταμο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
  • Βράζετε τις πατάτες (με τα φλούδια). Τις βγάζετε από το ζεστό νερό και τις βάζετε σε κρύο. Αφήνετε μέχρι να κρυώσουν αρκετά ώστε να πιάνονται χωρίς να καίγεστε.
  • Κόβετε κάθε πατάτα στη μέση, και ξεφλουδίζετε "τσιμπώντας" την φλούδα από την άκρη και τραβώντας (είπαμε, θέλουμε να αράξουμε, δεν θα καθόμαστε να ξεφλουδίζουμε μια ώρα τις πατάτες με το μαχαίρι).
  • Κόβετε τις πατάτες σε μέγεθος μπουκιάς (και λίγο μικρότερο ίσως), και ρίχνετε σε μεγάλο μπόλ.
  • Περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύετε (αυτό για να "σφραγίσουν" οι πατάτες και να μήν χαλάσει η υφή αργότερα. Προσθέτετε αλατοπίπερο, ρόκα, κάπαρη και τον τόνο (αφού στραγγίσετε πρώτα το σπορέλαιο από την κονσέρβα, αλλιώς θα βαρύνει).
  • Ρίχνετε από πάνω την μαγιονέζα, και γαρνίρετε αν θέλετε με το κρίταμο.
  • Σερβίρετε όσο ακόμα οι πατάτες είναι λίγο ζεστές, ανακατεύοντας πρώτα καλά τα περιεχόμενα στο μπόλ.
Καλή όρεξη, και καλό καλοκαίρι! (όσο έμεινε...)

Γιάννης

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ


Υλικά (6-8 μερίδες)
  • 1 κιλό πατάτες
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 2-3 κλωναράκια μαϊντανό
  • 1 φλιτζάνι μαγιονέζα
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • αλάτι, άσπρο πιπέρι
Εκτέλεση
  • Πλένουμε καλά τις πατάτες χωρίς να τις καθαρίσουμε. Τις ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα που βράζει με μπόλικο αλατισμένο νερό.
  • Οταν τρυπιούνται εύκολα με το πηρούνι, τις βγάζετε από την κατσαρόλα και τις αφήνετε να κρυώσουν.
  • Τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια. Τις βάζετε σε ένα μπωλ και προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι, το μαϊντανό, όλα ψιλοκομμένα.
  • Ανακατεύετε τα υλικά και πασπαλίζετε με αλατοπίπερο.
  • Ανακατεύετε τη μαγιονέζα με τη μουστάρδα και όταν το μείγμα γίνει ομοιόμορφο, περιχύνετε με αυτό τη σαλάτα και ανακατεύετε ελαφρά πριν να σερβίρετε.
Παραλλαγή: Μπορείτε να προσθέσετε σφτιχτά αυγά κομμένα στα 4 ή 1 μήλο καθαρισμένο και κομμένοο σε κύβους. Επίσης, αντί για μαγιονέζα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας μουστάρδα.

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...