Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Ποιες τροφές επηρεάζουν τη γονιμότητα

 Οι διατροφικές συνήθειες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ικανότητα σύλληψης ενός ζευγαριού.



Ως υπογονιμότητα ορίζουμε την αδυναμία σύλληψης μετά από ένα χρόνο σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία και φαίνεται να επηρεάζει περίπου 1 στα 5 ζευγάρια, ενώ τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να συμβάλουν σε αυτήν την κατάσταση.

Γυναικεία γονιμότητα

Είναι σημαντικό να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας και να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας για μία υγιή κύηση διατηρώντας ένα υγιές βάρος και επιλέγοντας τροφές που θα βοηθήσουν την υγιή ανάπτυξη του μωρού σας αλλά και τη διατήρηση της δικής σας υγείας κι ευεξίας. Μεταξύ άλλων το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος και το ασβέστιο είναι μερικά σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Ένα υγιές βάρος θα αυξήσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης καθώς τόσο το πολύ χαμηλό βάρος όσο και το αυξημένο βάρος μπορεί να μεταβάλει τα επίπεδα ορμονών και να απορρυθμίσει την ωορρηξία. Η απώλεια βάρους σε καταστάσεις υπέρβαρου ή παχυσαρκίας και η πρόσληψη βάρους σε περίπτωση πολύ χαμηλού βάρους μπορεί να βοηθήσουν. Ωστόσο είναι σημαντικό να αποφύγετε τις δίαιτες express που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους καθώς είναι συνήθως περιοριστικές και θα σας στερήσουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για την εγκυμοσύνη. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε ένα διαιτολόγο για να σας βοηθήσει με ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής.

Συμπεριλάβετε επαρκείς ποσότητες σιδήρου στη διατροφή σας

Ένα διατροφικό πλάνο πλούσιο σε σίδηρο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γονιμότητας βοηθώντας την ωορρηξία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να προσλαμβάνετε σίδηρο μόνο από ζωικές πηγές. Τροφές φυτικής προέλευσης πλούσιες σε σίδηρο είναι τα φασόλια, οι φακές, το σπανάκι και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Προσθέστε βιταμίνη C από εσπεριδοειδή και πιπεριές στα γεύματά σας για να βελτιώσετε την απορρόφηση του σιδήρου.

Ακολουθήστε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής

Πιο συγκεκριμένα, επιλέγετε:

  • Λιγότερα τρανς λιπαρά (από επεξεργασμένα και τηγανητά τρόφιμα) και περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά (από τροφές όπως το αβοκάντο και το ελαιόλαδο).
  • Λιγότερη ζωική πρωτεΐνη και περισσότερη φυτική πρωτεΐνη.
  • Περισσότερες τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών ολικής αλέσεως).
  • Γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αντί για γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
  • Ποικιλία φρούτων και λαχανικών για να εξασφαλίσετε ποικιλία βιταμινών και ανόργανων στοιχείων.

Μην ξεχνάτε το φυλλικό οξύ

Είναι σημαντικό οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν να αυξάνουν την πρόσληψη φυλλικού οξέος μέσω της διατροφής (με πράσινα φυλλώδη λαχανικά και εμπλουτισμένα δημητριακά) και μέσω ενός συμπληρώματος 400 μικρογραμμαρίων φυλλικού οξέος. Συμβουλευτείτε το γυναικολόγο και το διαιτολόγο σας για να σας κατευθύνουν σε ό,τι αφορά τη διατροφή σας και το κατάλληλο συμπλήρωμα. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την επιτυχή ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα του εμβρύου που ολοκληρώνεται κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης.

Ανδρική Γονιμότητα

Ένα υγιές σωματικό βάρος φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο και στην ανδρική γονιμότητα καθώς η ανδρική παχυσαρκία μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα ορμονών που εμπλέκονται στη γονιμότητα. Επιπλέον, ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων και η χαμηλή κινητικότητα του σπέρματος είναι κοινά σε άνδρες με υπερβάλλον σωματικό βάρος. Μια ισορροπημένη διατροφή, όπως η Mεσογειακή, που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, καθώς και η αποφυγή της υπερκατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να βοηθήσουν την υγεία του σπέρματος.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail:efpapada@gmail.com

Πηγές

Centers for Disease Control and Prevention (2022)

https://www.cdc.gov/reproductivehealth/infertility/index.htm

Academy of Nutrition and Dietetics (2020)

https://www.eatright.org/health/pregnancy/fertility-and-reproduction/fertility-foods

Οι δύο λόγοι που χαλάνε τα δόντια των μικρών παιδιών

 Η προσθήκη ζάχαρης στη διατροφή των παιδιών και η πρόωρη διακοπή του θηλασμού, συμβάλλουν στην εμφάνιση τερηδόνας μέχρι την ηλικία των 2 ετών.


«Προηγούμενες μελέτες επισήμαναν μια συσχέτιση μεταξύ του παρατεταμένου θηλασμού (για 12 μήνες ή περισσότερο) και της εμφάνισης της τερηδόνας, χωρίς όμως να λαμβάνεται σωστά υπόψη ο ρόλος της πρώιμης κατανάλωσης ζάχαρης από τα παιδιά. Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης τερηδόνας στο πλαίσιο του παρατεταμένου θηλασμού συσχετίζεται με την κατανάλωση ζάχαρης» σημειώνει η Δρ. Marly Augusto Cardoso, κύρια ερευνήτρια του ερευνητικού προγράμματος και καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.

Οι ερευνητές μελέτησαν 800 παιδιά που γεννήθηκαν το 2015-16 στο Cruzeiro do Sul, στην πολιτεία Acre της Βραζιλίας. Το 22,8% από αυτά είχε τερηδόνα.

Μεμονωμένα, αυτό το ποσοστό σημαίνει ότι τα παιδιά που θήλασαν για περισσότερο από 24 μήνες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνα που θήλασαν για 12 μήνες ή λιγότερο. Ωστόσο, η συχνότητα εμφάνισης της τερηδόνας μειώθηκε παράλληλα με την πτώση της κατανάλωσης ζάχαρης.

«Παρατηρήσαμε ότι ο θηλασμός για 24 μήνες μείωσε την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων ή τροφίμων με προσθήκη ζάχαρης, λειτουργώντας ως παράγοντας προστασίας από την τερηδόνα» εξήγησε η Δρ. Marly Augusto Cardoso.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), συνιστάται ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής ενός βρέφους, ακολουθούμενο από στερεά τροφή σε συνδυασμό με το θηλασμό μέχρι την ηλικία των 2 ετών ή και αργότερα. Η χρήση της ζάχαρης αντενδείκνυται πριν από την ηλικία των 2 ετών.

Τα στοιχεία προήλθαν από συνεντεύξεις με τις μητέρες ή τους φροντιστές των παιδιών και περιέγραφαν τη διατροφή του παιδιού αλλά και την ενδεχόμενη κατανάλωση ζάχαρης από διαφορετικά προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, όπως το τσάι, ο χυμός και το γάλα.

Μόνο το 2,8% των παιδιών δεν κατανάλωνε ποτέ ζάχαρη πριν κλείσει τα δύο του χρόνια, ενώ το 7,6% δεν κατανάλωσε καθόλου πρόσθετη ζάχαρη τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Αντίθετα, το 66,7% κατανάλωνε τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης περισσότερες από πέντε φορές την ημέρα.

Η εμφάνιση της τερηδόνας διέφερε, ενώ σημαντικός παράγοντας για τη συχνότητά της ήταν το εισόδημα του νοικοκυριού, το μορφωτικό επίπεδο και η εθνικότητα της μητέρας ή του φροντιστή, καθώς ήταν συχνότερη για τα παιδιά των Αφροαμερικανίδων, σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και με μικρότερο μορφωτικό επίπεδο.

Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό βακτηριακής πλάκας. Το μητρικό γάλα τροποποιείται από την πλάκα και συμβάλλει στην απομεταλλικοποίηση του σμάλτου των δοντιών, αλλά η κατανάλωση ζάχαρης πυροδοτεί αυτή τη διαδικασία. Η συχνότητα με την οποία η πλάκα εκτίθεται στο μητρικό γάλα είναι πιθανώς ο κύριος παράγοντας για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας που παρατηρείται σε παιδιά που θηλάζουν σε ηλικία άνω των 12 μηνών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Community Dentistry and Oral Epidemiology.

https://www.onmed.gr/



Έρευνα: Τα τρία στοιχεία που αυξάνουν την πιθανότητα ψυχικής διαταραχής

 


Οι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα, έλλειψη απασχόλησης και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο είναι πολύ πιθανότερο να διαγνωσθούν με ψυχική διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή τους, σε σχέση με τους πιο πλούσιους, εργαζόμενους και μορφωμένους, δείχνει μια νέα φινλανδική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα

Η έρευνα βρήκε ότι πάνω από τους μισούς ανθρώπους (το 58%) με χαμηλή μόρφωση (έως πρωτοβάθμια) στην ηλικία των 30 ετών θα εμφανίσουν κάποια ψυχική διαταραχή στα 52 τους, έναντι ποσοστών 45% και 36% αντίστοιχα για όσους είχαν τελειώσει τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κρίστιαν Χακουλίνεν του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας "Journal of Epidemiology & Community Health", ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους, συσχετίζοντας την κοινωνικοοικονομική και μορφωτική κατάσταση τους με την πιθανότητα εμφάνισης σχιζοφρένειας, αγχώδους διαταραχής, κατάχρησης ουσιών κ.α. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν σε βάθος δεκαετίας, στη διάρκεια της οποίας περίπου το ένα τέταρτο (26%) διαγνώσθηκαν με κάποια ψυχική διαταραχή.

Διαπιστώθηκε σαφής συσχέτιση ανάμεσα στο χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και στον κίνδυνο ψυχικής διαταραχής. Η ανεργία ειδικότερα σχετιζόταν με διπλάσια πιθανότητα για τέτοια διάγνωση αργότερα στη ζωή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.capital.gr/

Διατροφή και λειτουργικά τρόφιμα vs Αλτσχάιμερ

 


Σε φυσικά προϊόντα, όπως το έλαιο σπόρου ροδιού, ένα σκεύασμα από φύκια, σε ένα λειτουργικό ρόφημα με βάση το αυγό αλλά και σε δίαιτες όπως η μεσογεıακή, η κετογονική και η MIND, στρέφονται οι μελέτες για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ (ΝΑ), από το πρώιμο στάδιο της ήπιας νοητικής διαταραχής, καθώς τα υπάρχοντα φάρμακα δεν οδηγούν σε αποτελεσματική θεραπεία της νόσου.

Ενώ το 2018 εγκρίθηκαν 59 καινούργια φάρμακα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) για διάφορα νοσήματα, το τελευταίο συμπτωματικό φάρμακο για τη ΝΑ, που είχε εγκριθεί το 2003, ήταν η μεμαντίνη και στις 6 Ιανουαρίου 2023 εγκρίθηκε από τον FDA ένα ακόμη φάρμακο η λεκανεμάμπη. Η λεκανεμπάμπη είναι ενδοφλέβιο μονοκλωνικό αντίσωμα, που έχει στόχο τα ολιγομερή και τα πρωτοϊνίδια του αμυλοειδούς β' (μιας πρωτεΐνης, η παθολογική συγκέντρωση της οποίας παρατηρείται στον εγκέφαλο ασθενών με ΝΑ). Το φάρμακο αυτό εγκρίθηκε, διότι πληρούσε όλους τους πρωτογενείς και δευτερογενείς στόχους, ωστόσο έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως αντιδράσεις εκεί που γίνεται η ενδοφλέβια χορήγηση σε ποσοστό 26,4%, εγκεφαλικό οίδημα σε ποσοστό 12,6% και εγκεφαλική αιμορραγία σε ποσοστό 17,3%.

Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ;

Τα αποτελέσματα των μελετών για τα οφέλη φυσικών προϊόντων στην ήπια νοητική διαταραχή παρουσιάζονται στο 13 Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer και 5ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων", το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Τα οφέλη του ελαίου σπόρου ροδιού στην ήπια νοητική διαταραχή

Στις επιδράσεις του ελαίου ροδιού στην πρόληψη της νευροεκφύλισης του εγκεφάλου στρέφονται τα τελευταία χρόνια πειραματικές επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες, με δεδομένο ότι οι αντιοεξειδωτικές και νευροπροστατευτικές του ιδιότητες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη θεραπεία των νευροφλεγμονών. Το έλαιο σπόρου ροδιού παράγεται από τον σπόρο του φρούτου και είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, φυτοστερόλες και βιταμίνη C.

"Στην Ελληνική Εταιρεία Alzheimer κάναμε μελέτη με λάδι από σπόρο ροδιού, που ήταν χορηγία του παραγωγού Στέφανου Κασσίδη από τα Γιαννιτσά. Δώσαμε το λάδι ροδιού σε ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή, από τους οποίους πήραμε αίμα και κάναμε νευροψυλοχογική εκτίμηση πριν και μετά. Τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν έδειξαν ότι το λάδι ροδιού βοηθάει πάρα πολύ τους ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή, δηλαδή αυτούς που ξεχνάνε λίγο, και δεν επιτρέπει να εξελιχθεί σε άνοια. Η μελέτη αυτή έγινε μέσα στο 2022 και ανακοινώσαμε τα αποτελέσματά της σε δύο παγκόσμια συνέδρια που έγιναν στο Λονδίνο και στο Σαν Φρανσίσκο και τώρα τα ανακοινώνουμε στο 13 Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer και 5ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νευρολόγος-ψυχίατρος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer Μάγδα Τσολάκη.

Στην παρουσίαση, με θέμα "Τα οφέλη του ελαίου σπόρου ροδιού στην ήπια νοητική διαταραχή" (των Θάνου Χατζηκωστόπουλου, ψυχολόγου και Μάγδας Τσολάκη, νευρολόγου-ψυχίατρου), που γίνεται στο πλαίσιο του συνεδρίου, αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκε τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, με σκοπό να εξεταστούν τα οφέλη του ελαίου σπόρου ροδιού στη νόηση ατόμων με ήπια νοητική διαταραχή.

"Η πειραματική ομάδα αποτελείται από 50 ασθενείς με ΗΝΔ, οι οποίοι λαμβάνουν το έλαιο σπόρου ροδιού και ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, ενώ η ομάδα ελέγχου αποτελείται από ασθενείς με ΗΝΔ, οι οποίοι ακολουθούν μόνο μεσογειακή διατροφή. Για τη μέτρηση των αποτελεσμάτων γίνεται εκτενής νευροψυχολογική εκτίμηση κάθε έξι μήνες αλλά και έλεγχος βιοδεικτών στο αίμα. Οι στατιστικά σημαντικές διαφορές των δύο ομάδων σε συγκεκριμένους τομείς της μνήμης, όπως η εργαζόμενη και η λεκτική μνήμη επεισοδίων, δείχνουν ότι το έλαιο σπόρου ροδιού μπορεί να αποτελέσει μια χρήσιμη επιλογή για την πρόληψη, αλλά και σημαντικό κομμάτι ολιστικών θεραπειών για την άνοια", αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην παρουσίαση.

Φύκια για την αντιμετώπιση των νοητικών διαταραχών

Στη "φαρέτρα" για την αντιμετώπιση των νοητικών διαταραχών υπάρχει, προς το παρόν, ένα σκεύασμα από φύκια, που περιέχει ένα αμινοξύ την ομοταυρίνη, η οποία δεν αφήνει να δημιουργηθούν πλάκες β' αμυλοειδούς. Πρόκειται για ένα χάπι, το οποίο δεν έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

"Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε άμεσα, προς το παρόν σε ασθενείς με ΑΡΟΕ ε4 (σ.σ. ασθενείς με γενετική προδιάθεση), στηριγμένοι σε μελέτη που έγινε στο παρελθόν, έτσι ώστε να καθυστερήσουμε την αμυλοειδοπάθεια και να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε με γρήγορες διαδικασίες από τον FDA, έτσι ώστε να το συνταγογραφούμε, χωρίς συμμετοχή των ασθενών. Προς το παρόν έχουμε αποτελέσματα από μία μικρή μελέτη που έγινε από την ομάδα μας και βρέθηκε ότι ελαττώνει στατιστικά σημαντικά την phospo-tau 181 (σ.σ. βιοδείκτης για τη διάγνωση της ΝΑ) στο πλάσμα των ασθενών που πήραν ομοταυρίνη.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση, με θέμα "Ο ρόλος της ομοταυρίνης/τραμιπροσάτης στην αντιμετώπιση των νοητικών διαταραχών" (των Μάγδας Τσολάκη, Αννας Κουτούπα, Θάνου Χατζηκωστόπουλου, Άννας Αναστασίου, Ελένης Τζεδάκη και Αναστασίας Πανταζάκη).

Λειτουργικό ρόφημα με βάση το αυγό

Ένα λειτουργικό ρόφημα με βάση το ασπράδι του αυγού, το οποίο δοκιμάστηκε σε 20 ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή και σε 10 υγιείς εθελοντές έδειξε στατιστικά σημαντική αύξηση στα επίπεδα βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος τους ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή σε διάστημα μόλις ενός μηνός. Η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ μειώνουν τη συγκέντρωση της ομοκυστεΐνης, η οποία είναι αμινοξύ που σε ψηλές συγκεντρώσεις σχετίζεται με ταχύτερη δημιουργία ατροφίας στον εγκέφαλο των ασθενών με ΝΑ.

Τα άτομα στα οποία χορηγήθηκε το ρόφημα αυτό, που είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ, υποβλήθηκαν σε έλεγχο με νευροψυχομετρικές δοκιμασίες και μετρήθηκαν στο αίμα τους τα επίπεδα φυλλικού οξέως, βιταμίνης Β12 και ομοκυστεΐνης. Οι μετρήσεις επαναλήφθηκαν μετά από ένα μήνα και μετά από ένα χρόνο έδειξαν στατιστικά σημαντική αύξηση τόσο της βιταμίνης Β12 όσο και του φυλλικού οξέος.

"Η χορήγηση του καινοτόμου αυτού λειτουργικού ροφήματος φαίνεται ότι αυξάνει σημαντικά και σε διάστημα μόλις ενός μηνός τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 και του φυλλικού οξεός σε άτομα με ήπια νοητική διαταραχή. Μένει να εξακριβωθεί ο ρόλος της νοητικής λειτουργίας των ασθενών", αναφέρεται σε ανακοίνωση, με θέμα: "Ο ρόλος λειτουργικού ροφήματος με βάση το αυγό στα επίπεδα βιταμινών σε ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή" (των Βασίλειου Παπαλιάγκα, Πάτροκλου Βαρελτζή, Μαρίας Παπαδημητρίου και Αβρακόμης Ματζαρίδου).

Δίαιτες που επιβραδύνουν τη γνωστική έκπτωση

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα διατροφικά πρότυπα μπορούν να επιβραδύνουν τον ρυθμό γνωστικής έκπτωσης, υποδηλώνοντας τη διατροφή ως προληπτικό μέτρο κατά της άνοιας. Από τα αποτελέσματα συστηματικής ανασκόπησης σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων (PubMed, ScienceDirect και Web of Science) έως τις 31 Ιανουαρίου 2022, φάνηκε ότι τρεις διατροφικές παρεμβάσεις με τη μεσογειακή διατροφή, την κετογονική δίαιτα και τη δίαιτα MIND, επιβραδύνουν τον ρυθμό γνωστικής έκπτωσης. Στην ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν μόνο τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες, 11 μελέτες για τη μεσογειακή διατροφή, επτά μελέτες για την κετογονική δίαιτα και μία μελέτη για τη δίαιτα MIND. Η γνωστική κατάσταση των συμμετεχόντων ήταν φυσιολογική σε επτά μελέτες, 10 μελέτες περιελάμβαναν ασθενείς με ήπια γνωστική διαταραχή και δύο μελέτες περιλάμβαναν ασθενείς με νόσο Alzheimer.

"Η μεσογειακή διατροφή ήταν ευεργετική για τη σφαιρική γνωστική λειτουργία μετά από 10 εβδομάδες, η κετογονική δίαιτα είχε ευεργετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, βελτιώνοντας τη λεκτική αναγνώριση, ενώ η δίαιτα MIND έδειξε οφέλη σε παχύσαρκους ασθενείς, βελτιώνοντας τη μνήμη εργασίας, τη λεκτική αναγνώριση, τη μνήμη και την προσοχή", αναφέρεται στην ανασκόπηση, με τίτλο: "Μεσογειακή διατροφή, κετογονική δίαιτα ή δίαιτα MIND για τον γηράσκοντα πληθυσμό με γνωστική έκπτωση: μια συστηματική ανασκόπηση (των Πασχάλη Δεβράνη, Αιμιλίας Βασσιλοπούλου, Βασίλειου Τσιρώνη, Παναγιώτη-Μάριου Σωτηριάδη, ΜιχαήλΧουρδάκη, Μιχάλη Αϊβαλιώτης και Μάγδας Τσολάκη).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.capital.gr/


Μελέτη: Πώς μπορεί να σχετίζεται το κοιλιακό λίπος με τον πρόωρο θάνατο

 


Η "κοιλίτσα" στους άντρες δεν είναι θέμα αισθητικής, αλλά στο μεγαλύτερο βαθμό είναι θέμα καλής υγείας. Όπως αποδεικνύεται σε πρόσφατη μελέτη από τη Νορβηγία που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal‘s BMJ Open,  το κοιλιακό λίπος, υποδόριο και σπλαχνικό, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τους κινδύνους υγείας σε άντρες μεγαλύτερης ηλικίας.

Πώς μπορεί να συνδέονται το κοιλιακό λίπος και ο πρόωρος θάνατος

Το υποδόριο λίπος είναι αυτό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα ενώ σπλαχνικό ονομάζεται το λίπος που έχει συσσωρευτεί στην κοιλιακή κοιλότητα, γύρω από τα όργανα, που εισέρχεται στις αρτηρίες και οδηγεί σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με αναφορά από το Νοσοκομείο Johns Hopkins. 

Όπως εξηγεί η Mary Claire Haver, MD, που εξειδικεύεται σε θέματα ορμονών, "ο σπλαχνικός λιπώδης ιστός, ένα ορμονικά ενεργό συστατικό του συνολικού λίπους στο σώμα, έχει διακριτές βιοχημικές ιδιότητες που επηρεάζουν έναν αριθμό υγειών και μη σωματικών λειτουργικών. Ιατρικές καταστάσεις όπως το μεταβολικό σύνδρομο, η καρδιαγγειακή νόσος και διάφορες μορφές καρκίνου όπως του προστάτη, του μαστού και του εντέρου, έχουν σχετιστεί με αυξημένα επίπεδα αυτού του κοιλιακού λίπους". 

Η μελέτη για το κοιλιακό λίπος και την ευπάθεια

Μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Family Physician εξήγησε ότι η ευπάθεια, μία γηριατρική κατάσταση που μπορεί να επηρεάζει έως και το 20% των ηλικιωμένων ενηλίκων, μπορεί να οδηγήσει σε "αρνητικές εκβάσεις για την υγεία". Τα συμπτώματα της ευπάθειας αναφέρονται ως "γενικευμένη αδυναμία, εξάντληση, αργό βάδισμα, κακή ισορροπία, μειωμένη φυσική δραστηριότητα, διανοητική εξασθένηση και απώλεια βάρους". 

Για να επιστρέψουμε στη νορβηγική μελέτη για το κοιλιακό λίπος, για 21 χρόνια, οι ερευνητές στη Νορβηγία παρακολούθησαν στοιχεία από 4.500 άντρες και γυναίκες άνω των 45 ετών για να εκτιμήσουν βασικούς παράγοντες ευπάθειας: εξάντληση, δύναμη λαβής, ταχύτητα βάδισης, απώλεια βάρους χωρίς πρόθεση και μειωμένη φυσική δραστηριότητα. "Συμμετέχοντες στη μελέτη που ήταν παχύσαρκοι στο ξεκίνημά της ήταν πιο πιθανό να να παρουσιάζουν ευπάθεια κατά τη λήξη της", εξηγεί η Dr. Haver. "Και εκείνοι που απέκτησαν αυξημένο σπλαχνικό λίπος κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν επίσης πιο πιθανό να υποφέρουν από ευπάθεια στο τέλος της". 

Έτσι, παρότι υπάρχει μια κλασική υπόθεση ότι οι άνθρωποι που είναι αδύνατοι και με χαμηλό μυικό ιστό είναι "ευπαθείς", η μελέτη αυτή υποδεικνύει ότι το να είναι κανείς μεγαλύτερος σε ηλικία και παχύσαρκος μπορεί επίσης να προκαλέσει ευπάθεια. 

Για να συνδέσει περισσότερο το κοιλιακό λίπος, την ευπάθεια και τον πρόωρο θάνατο, η μελέτη επισημαίνει ότι η ευπάθεια "σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιβαρυντικών καταστάσεων όπως πτώσεις, αναπηρία, νοσηλεία, μειωμένη ποιότητα ζωής και θνητότητα". Αναφορικά με τις πτώσεις, σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέας πρόληψης υγείας CDC είναι η βασική αιτία τραυματισμού και θανάτου από τραυματισμό για τους Αμερικανούς άνω των 65 ετών. Στοιχεία του CDC από το 2020 αποκαλύπτουν ότι καταγράφονται 36 εκατομμύρια πτώσεις μεγαλύτερης ηλικίας ενηλίκων Αμερικανών κάθε χρόνο, με πάνω από τις 32 χιλιάδες από αυτές να έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο.

https://www.capital.gr/



Μελέτη υποδεικνύει ένα στοιχείο γιατί κάποιοι κολλάνε πιο "βαριά" κορονοϊό

 




Επιστήμονες στην Αυστραλία, στη Βρετανία και στις ΗΠΑ ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη στους πνεύμονες που μπλοκάρει τη λοίμωξη Covid-19 και σχηματίζει στο σώμα έναν φυσικό προστατευτικό φραγμό κατά του κορονοϊού. Εκτιμάται ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι στον ίδιο βαθμό την εν λόγω πρωτεΐνη, πράγμα που πιθανώς παίζει ρόλο στο πόσο βαριά θα αρρωστήσει κάποιος με Covid-19

Η πρωτεΐνη με την ονομασία LRRC15 είναι ένας ενσωματωμένος υποδοχέας που δεσμεύει τον ιό SARS-CoV-2, εμποδίζοντας την εξάπλωση του και τη μόλυνση άλλων κυττάρων. Η απρόσμενη ανακάλυψη ανοίγει ένα τελείως νέο πεδίο ανοσολογικής έρευνας και πιθανώς δημιουργεί δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα εμποδίζουν τη λοίμωξη από αυτόν τον ιό και άλλους. Θα χρειαστούν πάντως χρόνια εωσότου κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον καθηγητή γονιδιωματικής Γκρεγκ Νίλι, καθώς επίσης των πανεπιστημίων Οξφόρδης και Γιέλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "PLoS Biology", επιβεβαίωσαν τη δράση της πρωτεΐνης σε τρεις ανεξάρτητες μελέτες. "Πιστεύουμε ότι δρα κάπως σαν (αυτοκόλλητη ταινία) Βέλκρο, σαν μοριακό Βέλκρο, που κολλάει στον ιό και μετά τον απομακρύνει από τα κύτταρα-στόχους του", δήλωσε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Λίπιν Λου.

"Για μένα ως ανοσολόγο το γεγονός ότι υπάρχει αυτός ο φυσικός ανοσιακός υποδοχέας για τον οποίο δεν ξέραμε έως τώρα και ο οποίος καλύπτει τους πνεύμονες μας, μπλοκάροντας και θέτοντας υπό έλεγχο τον κορονοϊό, είναι απίστευτα ενδιαφέρον. Μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε αυτόν το νέο υποδοχέα για να σχεδιάσουμε φάρμακα ευρείας δράσης που θα εμποδίζουν την ιογενή λοίμωξη ή θα καταστέλλουν ακόμη και την ίνωση των πνευμόνων", ανέφερε ο δρ Νίλι.

Ο κορονοϊός μολύνει τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη-ακίδα του για να προσδεθεί σε έναν συγκεκριμένο υποδοχέα των ανθρωπίνων κυττάρων, την πρωτεΐνη (ένζυμο) ACE2. Τα κύτταρα των πνευμόνων διαθέτουν υψηλά επίπεδα υποδοχέων ACE2, πράγμα που εξηγεί γιατί ο κορονοϊός προκαλεί συχνά σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες των ασθενών. Όπως και στην περίπτωση του υποδοχέα ACE2, ο LRRC15 είναι ένας υποδοχέας του κορονοϊού, όμως δεν υποστηρίζει τη μόλυνση. Αντίθετα, "δένει" και ακινητοποιεί τον ιό, αποτρέποντας έτσι την μόλυνση άλλων ευάλωτων κυττάρων. Η πρωτεΐνη LRRC15 είναι παρούσα σε πολλά σημεία του σώματος, όπως πνεύμονες, δέρμα, γλώσσα, πλακούντα, λεμφαδένες κ.α.

Η βρετανική μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι με βαρύτερη Covid-19 είχαν μικρότερα επίπεδα LRRC15 στο αίμα τους σε σχέση με εκείνους με ήπια νόσο. Συνεπώς οι άνθρωποι με χαμηλότερα επίπεδα της εν λόγω πρωτεΐνης είναι πιθανότερο να αρρωστήσουν πιο σοβαρά από Covid-19, ενώ το αντίθετο ισχύει για όσους έχουν υψηλά επίπεδα LRRC15 στον οργανισμό τους, άρα και καλύτερη φυσική άμυνα έναντι του ιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.capital.gr/

Η κυβερνοασφάλεια διδάσκεται

 

Η ευαισθητοποίηση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι το κλειδί για µια ψηφιακά ώριµη κοινωνία

Στέλλα Τσιτσούλα, Managing Partner RED.comm, Vice President Women4Cyber Greece, υπεύθυνη επικοινωνίας Εθνικής Οµάδας Κυβερνοασφάλειας

Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί τελευταία µια επανάσταση και αυτό που λέµε "big business". Πώς βλέπετε την αγορά αυτή;

Με τους εγκληµατίες του κυβερνοχώρου να προσπαθούν να είναι πάντα ένα βήµα µπροστά και πολλές φορές να το καταφέρνουν, δυστυχώς, µε καταστροφικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τους οργανισµούς, συνειδητοποιούµε πόσο σηµαντικό ρόλο διαδραµατίζει ο κλάδος της κυβερνοασφάλειας. Τα στοιχεία, άλλωστε, µιλούν από µόνα τους, αφού σύµφωνα µε τον Ευρωπαϊκό Οργανισµό Κυβερνοασφάλειας (ENISA) υπολογίζεται ότι το 2021 το παγκόσµιο ransomware έφτασε σε ζηµίες τα 18 δισεκατοµµύρια ευρώ – 57 φορές πάνω από το 2015. Αξιοσηµείωτο είναι ότι κάθε 11 δευτερόλεπτα γίνεται µια επίθεση εταιρικού ransomware! Η πρόοδος του ψηφιακού µετασχηµατισµού έχει οδηγήσει, δυστυχώς, σε νέες απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Βλέπουµε, όµως, ευτυχώς, οι εταιρείες να αναθεωρούν ολοένα και περισσότερο τις στρατηγικές τους στον κυβερνοχώρο.

Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να έχει την ευθύνη για την κυβερνοασφάλεια σε έναν οργανισµό;

Η κυβερνοασφάλεια είναι ένα επιχειρηµατικό πρόβληµα που συζητείται στα meeting rooms των εταιρειών εδώ και χρόνια, ωστόσο η ευθύνη εξακολουθεί να ανήκει κυρίως στους υπεύθυνους πληροφορικής. Οι οργανισµοί έχουν γίνει πιο ευάλωτοι στις κυβερνοαπειλές, επειδή οι ψηφιακές πληροφορίες και η τεχνολογία είναι πλέον ενσωµατωµένες στην καθηµερινή εργασία. Τα περιστατικά κινδύνου στον κυβερνοχώρο µπορεί να έχουν λειτουργικές, οικονοµικές, στρατηγικές συνέπειες, αλλά και συνέπειες στη φήµη για έναν οργανισµό, που έχουν σηµαντικό κόστος. Με βάση, λοιπόν, όλα τα προηγούµενα, ποιος πιστεύετε ότι θα πρέπει να έχει την ευθύνη; Η απάντηση είναι απλή: Την ευθύνη δεν την έχει ένας άνθρωπος, αλλά µία οµάδα ανθρώπων που αποτελείται από τη διοίκηση, την/τον υπεύθυνο πληροφορικής ή κυβερνοασφάλειας (αν υπάρχει τέτοια θέση στον οργανισµό) και ίσως και κάποιους συµβούλους σε τεχνολογικά θέµατα ανάλογα µε το µέγεθος και τον τοµέα δραστηριοποίησης µιας επιχείρησης.

Το ανθρώπινο στοιχείο χαρακτηρίζεται σε µεγάλο βαθµό ως ένας αδύναµος κρίκος στους κινδύνους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Πώς µπορεί να αντιµετωπιστεί;

Οι κυβερνοεγκληµατίες στοχεύουν τα "θύµατά τους" µέσω κοινωνικής µηχανικής και χρησιµοποιούν όλο και πιο εξελιγµένες τεχνικές για να εξαπατήσουν τους χρήστες έτσι ώστε να κάνουν κλικ σε κακόβουλους συνδέσµους. Το 2021, σχεδόν εννέα στις δέκα παραβιάσεις ήταν αποτέλεσµα επιτυχηµένης επίθεσης µέσω κοινωνικής µηχανικής. Ακόµα, λοιπόν, και αν ένας οργανισµός έχει θωρακιστεί τεχνολογικά σε θέµατα ψηφιακής ασφάλειας, ορισµένα καλά σχεδιασµένα κοινωνικά µηνύµατα θα περάσουν στον τελικό χρήστη. 

Μπορεί η ψηφιακή ασφάλεια να είναι πλέον ευρέως διαδεδοµένη ως όρος, ωστόσο η κουλτούρα της ψηφιακής ασφάλειας δεν συµβαδίζει µε αυτή την εξέλιξη. Οι εργαζόµενοι πρέπει να εκπαιδεύονται και να ενηµερώνονται προκειµένου να έχουν την ψηφιακή ωριµότητα ώστε να αντιµετωπίσουν τις απειλές και να αποτελούν το πρώτο και ίσως το καλύτερο τείχος προστασίας ενός οργανισµού. Αυτό που έχει µεγάλη σηµασία είναι η συνεχής φροντίδα αυτής της κουλτούρας, έτσι ώστε να "θεριεύει" µε τον καιρό. Όταν µια κουλτούρα ασφάλειας καλλιεργείται συνεχώς, µετατρέπει την ψηφιακή ασφάλεια σε έναν κύκλο ζωής που δηµιουργεί συνεχώς θετικές επιστροφές προς τον οργανισµό. Το κλειδί για να κρατήσει το ενδιαφέρον των χρηστών στη διαδικασία της εκπαίδευσης είναι η διασκέδαση και η επιβράβευση, έτσι ώστε να είναι ανατρεπτική και διασκεδαστική και οι εργαζόµενοι να µην το βλέπουν ως αγγαρεία. 

Η εταιρεία σας ειδικεύεται στην επικοινωνία εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και ειδικά της κυβερνοασφάλειας. Ένα δύσκολο αντικείµενο που απαιτεί ειδικές γνώσεις;

Η επικοινωνία προϊόντων ή υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας απαιτεί βαθιά γνώση του αντικειµένου. Στη RED.comm έχουµε ένα σηµαντικό πλεονέκτηµα στον τοµέα της τεχνολογίας, καθώς εδώ και είκοσι χρόνια δραστηριοποιούµαστε στην επικοινωνία που αφορά εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, είµαστε σε επαφή µε τις τεχνολογικές καινοτοµίες και τάσεις πριν καν αυτές "βγουν" στην ευρύτερη αγορά. Καθηµερινά ερχόµαστε σε επαφή µε προϊόντα και υπηρεσίες που απαιτούν µεγάλη εξειδίκευση και ειδικές γνώσεις για να επιτύχουµε τα προσδοκώµενα αποτελέσµατα στην επικοινωνία τους. Αυτή η ενδελεχής γνώση, η εστίαση στο αντικείµενο και οι µακροχρόνιες συνεργασίες µας µε µερικές από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου έχουν σφυρηλατήσει την εξειδίκευση της RED.comm στην αγορά της υψηλής τεχνολογίας. Η κυβερνοασφάλεια ήταν το επόµενο βήµα για περαιτέρω εξειδίκευση µιας συγκεκριµένης οµάδας ανθρώπων µέσα στη RED.comm. Τα τελευταία έξι χρόνια υποστηρίζουµε επικοινωνιακά την εθνική οµάδα κυβερνοασφάλειας, που συµµετέχει στον πανευρωπαϊκό διαγωνισµό κυβερνοασφάλειας που διοργανώνει ο ευρωπαϊκός οργανισµός κυβερνοασφάλειας ENISA, ενώ φέτος υποστηρίξαµε επικοινωνιακά και τον ίδιο τον ευρωπαϊκό οργανισµό στη διοργάνωση του πρώτου παγκόσµιου διαγωνισµού κυβερνοασφάλειας (International Cybersecurity Challenge).

Είστε αντιπρόεδρος του νεοϊδρυθέντος ελληνικού παραρτήµατος του ευρωπαϊκού οργανισµού Women4Cyber Greece. Ποιος είναι ο στόχος σας στον οργανισµό αυτό;

Πράγµατι, τον Απρίλιο του 2022 ιδρύθηκε το ελληνικό παράρτηµα του W4C, ένα µη κερδοσκοπικό ιδιωτικό ευρωπαϊκό ίδρυµα µε παραρτήµατα σε όλη την Ευρώπη.

Στόχος είναι να προωθήσει, να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τη συµµετοχή των γυναικών στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας. Το ίδρυµα λειτουργεί σε διάφορους λειτουργικούς τοµείς για να επιτύχει τους στόχους του, µε παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών, µε προβολή γυναικείων προτύπων, ιδιαίτερα για τις νεότερες γυναίκες, αλλά και για εκείνες που επιχειρούν να εισέλθουν στο εργατικό δυναµικό της κυβερνοασφάλειας. Το 2022 θα παρουσιάσουµε και ένα πρόγραµµα mentoring µε γυναίκες-πρότυπα που διαθέτουν εκτενή εργασιακή εµπειρία στον τοµέα της κυβερνοασφάλειας.

Πιστεύετε ότι οι Έλληνες είναι ώριµοι πολίτες σε θέµατα κυβερνοασφάλειας;

Ζούµε σε µια εποχή όπου η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών των πολιτών γίνεται ψηφιακά. Η ψηφιακή συµπεριφορά των Ελλήνων φαίνεται όµως ότι ακόµη δεν είναι ώριµη και αυτό το βλέπουµε καθηµερινά, µε πολίτες όλων των ηλικιακών οµάδων να πέφτουν θύµατα ψηφιακής απάτης. Η αλλαγή της στάσης των ανθρώπων απαιτεί χρόνο, αλλά κυρίως εκπαίδευση. Η κυβερνοασφάλεια διδάσκεται µέσα από οργανωµένες εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού σε εθνικό επίπεδο, που αναδεικνύουν τις απειλές σε όλα τα επίπεδα, αλλά ταυτόχρονα διατηρούν και την εµπιστοσύνη των πολιτών στις ψηφιακές υπηρεσίες. Βεβαίως, όλα αυτά απαιτούν πόρους, γιατί η ευαισθητοποίηση και η επιµόρφωση ολόκληρης της κοινωνίας σε θέµατα κυβερνοασφάλειας δεν είναι µια εύκολη διαδικασία.

https://www.capital.gr/

Η τεχνολογία είναι παντού και έχει αλλάξει τη ζωή μας

 Οι γνωστές εξελίξεις δεν άφησαν τίποτα όρθιο, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τις ζωές και την καθημερινότητα ολόκληρου του πλανήτη.

Η πρόοδος της τεχνολογίας μέσα στο 2020 υπήρξε επαναστατική με τις επιρροές της να είναι εμφανείς σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. Φωτο: iStock/Getty Images








Facebook 



Twit

Η προηγούμενη χρονιά ήταν χρονιά αλλαγών. Οι... γνωστές εξελίξεις δεν άφησαν τίποτα όρθιο, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τις ζωές και την καθημερινότητα ολόκληρου του πλανήτη. Στην προσαρμογή της ανθρωπότητας στη νέα αυτή -έστω προσωρινή- πραγματικότητα, η τεχνολογία όπως θα περίμενε κανείς είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι άνθρωποι κατέφυγαν στη βοήθειά της για προκειμένου να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι και πριν -να εργάζονται, να επικοινωνούν, να ενημερώνονται, μα πάνω απ' όλα να ψυχαγωγούνται και να ξεφεύγουν.


Μέσα στο 2020 η τεχνολογία τρύπωσε σε κάθε πτυχή της ζωής μας, επηρεάζοντάς τη -σε πολλές περιπτώσεις περισσότερο απ' όσο νομίζουμε. Με τις προσωπικές επαφές να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες, άλλαξε ριζικά ο τρόπος που επικοινωνούμε. Οι υπηρεσίες messaging απέκτησαν ακόμα περισσότερες δυνατότητες, επιτρέποντάς μας να μοιραστούμε όχι μόνο εικόνες, βίντεο και μηνύματα αλλά και εμπειρίες με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Οι ίδιοι οι χρήστες έγιναν με τον καιρό ακόμα πιο δεκτικοί σε αυτού του είδους την επικοινωνία και πλέον σήμερα τα πάντα, από μια απλή κλήση στο Zoom, μέχρι συνέδρια και streams στο Twitch με χιλιάδες θεατές γίνονται ψηφιακά.

Η πρόοδος της τεχνολογίας μέσα στο 2020 υπήρξε επαναστατική με τις επιρροές της να είναι εμφανείς σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. Μια χρονιά αλμάτων που έκανε τη ζωή μας ευκολότερη, καλύτερη και πιο διασκεδαστική.


Η οικιακή ψυχαγωγία «απογειώθηκε», κάτι λογικό αν αναλογιστούμε βέβαια πόσες άλλες μορφές διασκέδασης χρειάστηκε να ξεγράψουμε προσωρινά. Με το που κάθεται στον καναπέ του όμως, ο χρήστης έχει μεμιάς πρόσβαση σε μία εξωφρενική γκάμα σειρών, ντοκιμαντέρ και ταινιών. Υπηρεσίες όπως οι Apple TV+, Netflix, Prime Video και Disney+ είναι πλέον προσβάσιμες από παντού, προσφέροντας εκπληκτικό περιεχόμενο σε άριστη ποιότητα τη στιγμή που θέλει ο χρήστης. Ούτε διαφημίσεις, ούτε «προσεχώς», ούτε καν αναμονή μέχρι να «κατέβει» το επεισόδιο. Παράλληλα το Spotify έχει εξελιχθεί σε βασικό μας σύντροφο εντός και εκτός σπιτιού, όντας πια το hub για μουσική και podcasts που για χρόνια ονειρευόμασταν.

Το 2020 όμως, το σπίτι μέσα στο οποίο περάσαμε τόσες και τόσες ώρες, απέκτησε... IQ. Το smart home έπαψε να είναι φουτουριστικό κόνσεπτ και έγινε η τεχνολογία του σήμερα. Ευφυείς οικιακές συσκευές, προσωπικοί βοηθοί και έξυπνες λύσεις, από πλυντήρια και σκούπες μέχρι καφετιέρες και θερμοστάτες άρχισαν να κατακλύζουν τα νοικοκυριά, αλλάζοντας εντυπωσιακά την καθημερινότητα των ανθρώπων και αναλαμβάνοντας να κάνουν τα οικοκυρικά για λογαριασμό τους. Το σύγχρονο σπίτι είναι πλέον ασφαλέστερο, οικονομικότερο και πολύ πιο άνετο, όντας σε θέση να «αντιληφθεί» τις ανάγκες των κατοίκων του και τους προσφέρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο.


Η πρόοδος της τεχνολογίας μέσα στο 2020 υπήρξε επαναστατική με τις επιρροές της να είναι εμφανείς σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. Μια χρονιά αλμάτων που έκανε τη ζωή μας ευκολότερη, καλύτερη και πιο διασκεδαστική. Απολαύστε τη!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Η τεχνολογία είναι παντού και έχει αλλάξει τη ζωή μας




Καυτερό ντιπ φέτας

 


Υλικά 1 φέτα (250γρ) 5 κουταλιές γιαούρτι 1 πιπεριά πράσινη καυτερή 2 κουταλιές ελαιόλαδο 1 πακέτο κριτσίνια (της αρεσκείας σας)
Εκτέλεση
Χαράζουμε οριζόντια την πιπεριά και αφαιρούμε τα σπόρια, την κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε στο μπλέντερ.Σπάμε τη φέτα στο ίδιο δοχείο, βάζουμε το γιαούρτι και το ελαιόλαδο και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να γίνει μια βελούδινη κρέμα. Συνοδεύουμε το ντιπ μας με κριτσίνια ή μπρουσκέτες ψημένες στην τοστιέρα.


Καρβελάκι γεμιστό με τηγανιά

 



ΥΛΙΚΑ
1 καρβελακι μεγάλο
750 γρ χοιρινές μπουκιές για τηγανιά
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πράσινη
1 πρασο το άσπρο μέρος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
Λάδι αλάτι πιπέρι
200 γρ τριμμένα τυριά γκουντα ρεγκατο
Λίγο βουτηρο

Εκτέλεση
Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε λάδι και σωταρουμε το κρέας λίγο λίγο να πάρει χρώμα και από τις δύο μεριές. Μετά αφαιρουμε το κρέας και τριγαρίζουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και το πράσο να μαλακώσουν προσθέτουμε και τις πιπεριές και μετά προσθέτουμε το κρέας σβήνουμε με το κρασί αφήνουμε να εξατμιστεί προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και λίγο ζεστό νερό και σιγοβράζουμε μισή ώρα περίπου να μαλακώσει το κρέας και να μείνει μόνο με το λάδι του.


Παίρνουμε το καρβελακι κόβουμε το πάνω μερος αφαιρουμε την ψίχα το αλείφουμε εσωτερικά με λίγο βούτυρο βάζουμε κάτω το μισό τριμμένο τυρί γεμίζουμε με την τηγανιά προσθέτουμε επάνω το υπόλοιπο τυρί κλείνουμε με το καπάκι από το ψωμί το αλείφουμε εξωτερικά με λίγο βούτυρο το τυλίγουμε σε λαδοκολα και από επάνω αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 15 με 20 λεπτά περίπου


Moυς

 





ΥΛΙΚΑ

2 φλ. (500ml) κρέμα γάλακτος

1 συσκευασία (170γρ.) κουβερτούρα γάλακτος Nestlé Dessert

1 κουταλάκι (6ml) εκχύλισμα βανίλιας ή 2 φακελάκια βανίλια

1 κουταλιά (10γρ.) κακάο κοσκινισμένο

Για το στόλισμα

σμέουρα (raspberries)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε την κρέμα και τη σοκολάτα σε ένα γυάλινο μπολ και λιώνετε σε μπεν μαρί. Δηλαδή, το τοποθε- τείτε επάνω σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει.

Προσοχή ο πάτος του μπολ να μην αγγίζει μέσα στο νερό. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.

Κατεβάζετε από τη φωτιά, βάζετε τη βανίλια, το κακάο και ανακατεύετε. Αφήνετε να κρυώσει. Σκεπάζετε την επιφάνεια με πλαστική μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο να παγώσει για 2-3 ώρες.

Βάζετε το μίγμα στον κάδου του μίξερ και χτυπάτε μέχρι να αφρατέψει. Μοιράζετε το μίγμα σε ποτήρια και στολίζετε τα σμέουρα.


Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...